Bibliotheek

. Geweld/ fundamentalisme of vrede?

De koran zegt: In de godsdienst is geen dwang (2:256).

Geweld mag gebruikt worden als verdedigingsmiddel of slechts voor het vestigen van de bepalingen van de goddelijke wetgeving.

Wanneer dit geweld: fundamentalisme, extremisme, terrorisme of onderdrukkende macht betekent, heeft het geen plaats in de Islam, daar het de religie is van medelijden en onderwerping aan de wetten van Allah. De Islam verkondigt de gulle middenweg van tolerantie en niet van excessen, onverdraagzaamheid of haat.

Fundamentalisme is dus een slechte naam die vanuit onwetendheid, vooroordelen of slechte intentie aan moslims gegeven. Mensen van donkere huidkleur werden ooit bestempeld  en behandeld als honden en bruine of gele mensen als achterlijken. Hoewel de wereld zoveel aan hen en aan hun profeten te danken heeft.

Alleen de Islam zorgt ervoor dat in zijn of haar gemeenschap (Oemmah): huidkleur, klasse, taal en territoriale verschillen samensmelten. De grootheid van de Islam zit hem niet in het aantal, ras of macht, maar in de uitmuntendheid van zijn of haar geloofsovertuiging en broederschap van de mensheid.

Het strikt volgen van het pad van de waarheid zoals geëist door Allah en Zijn boodschappers is noch fanatisme noch terrorisme noch fundamentalisme.

Het bestrijden van de leugen (Batil), en het opkomen voor de Waarheid (El Haq) is een plicht van ieder individu en moslim. De Islam vestigt vrede d.m.v. waarheid en gerechtigheid tegenover haat, onrechtvaardigheid en discriminatie.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN