Bibliotheek

. Hoe/Waarom de mens op aarde?

 

Jij noch ik kwamen plotseling toevallig tot leven. Zo is het ook met het uitgestrekte universum om ons heen en alle veelvoudige schepsels daarin, zijn niets anders dan een schepping van de Schepper aller scheppers, die alles volgens een bepaalde orde heeft geschapen en de Oorzaak aller oorzaken, de enige Allah. De mens, zoals andere dingen en wezens in dit universum, is Zijn schepping. De mens is rechtstreeks door Hem op aarde gebracht en niet door evolutie of toeval. Hij heeft de mens uit een ziel geschapen, man en vrouw.

Oh mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden kennen. De voortreffelijkste van jullie is bij Allah (God) de godvrezendste. Allah (God) is wetend en welingelicht. (49:13). 

Dit tot leven komen is niet zonder doel. Het is geen nutteloze schepping. Hij schonk Adam, de eerste mens, intelligentie en (vrije) wil. Hem werd de keus gegeven tussen het goede en het slechte met verantwoording. Het goede was gehoorzamen aan Allah’s wil en het slechte was het niet gehoorzamen. Allah schiep ook Satan (de duivel) en zette hem op het niveau van de engelen maar werd door ongehoorzaamheid vervloekt. 

Hij schiep ook engelen die altijd aan Hem onderworpen zijn. 

Het doel van het mensenleven wordt niet gediend met ongehoorzaamheid zoals reeds eens door Adam was geschied, maar met onderwerping en vragend voor vergiffenis. Adam bad voor vergiffenis maar Satan vroeg slechts om uitstel. 

Dus het belangrijkste doel van dit leven is niets anders dan het geestelijk en lichamelijk dienen van de enige Schepper. De koran zegt: Ik heb de mensen en de djinn slechts geschapen om mij te dienen. (51 - 56).

Oh mensen, dient jullie Heer die jullie en hen die er voor jullie waren geschapen heeft misschien zullen jullie godvrezend worden - (2:21).

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN