Vraag & Antwoord

Is het vieren van een verjaardag haraam?

Is het vieren van je verjaardag nou verboden? Mijn vader zegt van niet maar ik hoor van andere mensen dat het wel h'araam is. Kunt u mij daar een antwoord op geven. Alvast bedankt

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest barmhartige

 

Beste broeder

 

Alle lof zij Allah, verschillende bewijzen uit de Qor-aan en de Soennah tonen aan dat het vieren van verjaardagen een innovatie is in de Islaam, die op geen enkele bron gebaseerd is in de sharie'ah.

 

Het is niet toegestaan om de uitnodiging te accepteren tot het bijwonen van zulke feesten, dit vanwege het bijdragen aan de verspreiding van innovaties.

 

Allah de Verhevene zegt: "Hebben zij deelgenoten die hun in de godsdienst dat voorschrijven waartoe Allah geen toestemming heeft gegeven?" (Soerat As-shoeraa, aayah 21)

 

"Vervolgens plaatsen Wij jou (O Mohammed) op een juiste weg (Sharie'ah) van de godsdienst. Volg deze dan en volg niet de begeerten van degenen die niet weten. Voorwaar, zij zullen jou beslist in niets kunnen beschermen tegen (de bestraffing van) Allah. En voorwaar, de onrechtvaardigen zijn elkaars helpers. En Allah is de Beschermer van de Moettaqoen." (Soerat Al-Djaathiyah, aayah 18-19)

 

"Volgt dan hetgeen aan jullie is neergezonden van jullie Heer en volgt buiten Hem geen leiders. Weinig is het dat jullie je laten vermanen." (Soerat Al A'raaf, aayah 3)

 

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Wie iets doet wat niet in overeenstemming is met onze zaak, zal daar zelf de gevolgen van ondervinden." Overgeleverd door al-Boekharie en Moesliem.

 

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft ook gezegd: "De beste uitspraak (woord) is, is het boek van Allah. De beste leiding is de leiding van Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem), en de slechtste zaken, zijn nieuwigheden (toevoegingen) in de religie, en iedere nieuwigheid is een innovatie, en ieder innovatie behoort tot dwaling."

 

Er zijn verschillende ah'adieth die deze betekenis dragen. Verjaardagen zijn geïnnoveerde zaken die niet bij de islam horen. Het behoort zelfs tot het imiteren van christenen en joden.

 

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Jullie zullen de manieren van degenen die voor jullie leefden imiteren, handlengte met handlengte, en armslengte met armslengte (uitdrukking om een vergelijking te maken dat wanneer zij iets doen dat moslims hen zullen volgen), zelfs wanneer zij de hol van een salamander binnen treden dat jullie hen zullen volgen, wij zeiden (de metgezellen) O boodschapper van Allah, Christenen en Joden?, Hij zei: "Wie anders?" Overgeleverd door al-Boekhaarie

"Wie een volk imiteert zal tot hen behoren"

 

Uit "Islamitische uitspraken" Boek 1 blz. 115

 

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN