Vraag & Antwoord

Wat zijn de regels met betrekking tot Islamitische anasheed, die geen muziek bevatten?

Salam alaikoem

Wat zijn de regels met betrekking tot Islamitische anasheed, die geen muziek bevatten?

Moge Allah u belonen.

Sheikh Mohammed Saalih' Al-Moenadjjid antwoordde op deze vraag met het volgende: verschillende authentieke overleveringen tonen aan dat het toegestaan is om gedichten te reciteren en om ernaar te luisteren.

Het is overgeleverd in authentieke overleveringen dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn nobele metgezellen (moge Allah tevreden met hen zijn) naar rijm luisterden, het reciteerden en anderen vroegen anderen om het te reciteren (in de vorm van anasheed). Het luisteren en reciteren van anasheed gebeurde bijvoorbeeld tijdens het reizen, tijdens het thuisblijven, of tijdens het werken. Dit gebeurde zowel in individueel verband, of net als in het geval van H'assaan Ibn Thaabiet, "Aamir Ibn al-Akwa' en Andjashah (moge Allah tevreden met hen zijn), in gemeenschap (koor).

In een h'adieth, overgeleverd door Anas (moge Allah tevreden met hem zijn), wordt het graven van een greppel (Al-khandaq) beschreven. Anas zei: "Als de boodschapper van Allah zag hoe uitgeput en hongerig wij waren, zei hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) (in versvorm): "O Allah, er is geen leven, behalve het leven in het Hiernamaals, vergeef dus de Ansaar en de Moehaadjiroen." En zij (de metgezellen) antwoorden vervolgens: "Wij zijn degenen die trouw hebben beloofd aan Mohammad om djihaad te voeren zolang ons leven duurt" (Overgeleverd door Al-Boekhaarie, 3/1043)

In bijeenkomsten werden ook anasheed gereciteerd: Ibn Abi Shaybah heeft overgeleverd, met een goede keten, dat Aboe Salamah Ibn "Abdoe r-rahmaan zei: "de metgezellen van de Boodschapper van Allah spraken niet op sluwe tonen of op een zachte manier. Zij reciteerden verzen in hun bijeenkomsten en hekelden de zaken van hun Djaahiliyyah, maar als het ging om een religieuze zaak, dan werden ze heel serieus en voorzichtig." (8/711)

Dit bewijs duidt aan dat anasheed toegestaan zijn, of ze nou individueel of in koor gereciteerd worden. Het woord nasheed, betekent in het Arabisch: het verheffen van de stem voor het reciteren van een vers, en de stem mooi en aangenaam laten klinken. Er zijn echter een aantal zaken waarop gelet moet worden:

- Er mogen geen verboden instrumenten gebruikt worden in anasheed.

- Men dient niet te veel anasheed te reciteren of de anasheed het brandpunt in de moslims gedachten laten zijn, of het verwaarlozen van verplichte zaken hierdoor.

- De anasheed behoren niet gereciteerd te worden door vrouwen, of verboden en onzedelijke uitspraken te bevatten.

- De anasheed moeten niet lijken op de tonen van de mensen van onzedelijkheid en prostitutie.

- De anasheed moeten vrij zijn van (vocale) tonen die lijken op geluiden van muziekinstrumenten.

- De anasheed behoren geen tonen te bevatten, die de luisteraar "high' laten voelen, zoals gebeurd bij mensen die naar muziek luisteren. Dit is namelijk het geval bij de meeste anasheed van tegenwoordig: de luisteraars letten niet meer op de betekenis van de woorden, maar zijn helemaal in de ban van de tonen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN