Vraag & Antwoord

Fatwa al-Ladjnah ad-Daa-iemah betreffende het verbod van zingen en muziek

Ik las een artikel van een schrijver die de legalisering van zang en muziek bevat, en de mening van de geleerden dit hebben verboden probeert te weerleggen. Hij dringt erop aan de stemmen van de zangers en zangeressen uit te zenden (op media) en hun in ere te houden en het behoud van hun kunst die ze hebben bereikt in hun leven. En ook om de mensen niet te ontzeggen van het luisteren naar deze muziekkunst en het zien ervan. Hij zei: "Er is geen tekst in de Qor-aan die het verbod van het zingen en muziek aangeeft. Wij hebben in de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) een goed voorbeeld: hij luisterde naar liederen en muziek, en droeg de mensen hiermee op in de feestdagen en evenementen zoals huwelijken e.d." Daarna zei hij: "Er zijn zwakke overleveringen waarop zij die muziek en zang verbieden hun mening op baseren, er is geen grondslag hiervoor dit toe te schrijven aan de waarheidsgetrouwe profeet, om vervolgens de eigen opvatting de voorkeur te geven of andere meningen te bekritiseren." Daarna noemde hij wat uitspraken van sommige "geleerden' die zang en muziek toestaan.

Alle lof is voor Allah.

Er is door het permanent comité voor wetenschappelijk onderzoek en uitvaardigen van Fataawa een verklaring afgegeven die dit artikel weerlegt. Die luid als volgt:

Allereerst:

"Om te reageren op dit artikel hebben de geleerden van het parmante comité hebben als weerlegging het volgende gezegd:

Allereerst: men mag geen uitspraken doen over de islamitische zaken behalve door de Sharie'ah geleerden die academisch gekwalificeerd en specialisten zijn voor onderzoek. De schrijver (die dit artikel schreef) is geen student van religieuze kennis, derhalve is het hem niet toegestaan zich te in te laten met zaken die niet tot zijn bevoegdheid behoren, daarom vervalt hij in vele onwetendheden, en het zeggen over Allah en Zijn boodschapper zonder kennis. Dit is een zonde, en misleidend voor de lezers. Het is ook niet voor de mediakanalen zoals kranten, tijdschriften en anderen plaats te maken voor mensen die niet-competent zijn en die geen religieuze geleerden zijn om zulke artikelen te schrijven die niet behoren tot zijn specialiteit als bescherming voor het geloof en geloofsovertuiging van de moslims.

Ten tweede:

Niets zal de overledene baten na zijn dood, behalve wat wordt aangegeven door de Sharie'ah bewijs, zoals de uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Als een persoon sterft, worden zijn werken stopgezet, behalve drie zaken: een doorlopende liefdadigheid, voordelig kennis die hij nalaat, of een rechtvaardige zoon (kind) die smeekbeden voor hem doet." Overgeleverd door Imaam Moeslim (1631). Maar wat betreft de zonden die een mens pleegde in zijn leven en ermee gestorven is zonder berouw- zoals zingen en muziek- : hij zal hiervoor worden gestraft door Allah, behalve wanneer Hij hem hiervoor vergeeft en zegent. Derhalve is het niet toegestaan de liederen opnieuw uit te zenden en nieuw leven in te blazen na de dood van de zanger(es), opdat de zonden niet toegevoegd worden aan de zonden die hij beging in zijn leven, omdat de schade van zijn zonde dan overslaat naar anderen. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: Wie in de Islaam een slechte daad verricht zal de zonde ervan dragen en de zonde van degenen die ernaar handelen (na hem) zonder de zonde van hen minder wordt." Overgeleverd door Moeslim (1017).

Ten derde:

Wat betreft zijn woorden "er staat nergens in de Qor-aan een verbod van muziek": dit is zijn onwetendheid over de Qor-aan. Allah (de Verhevene) zegt: "En er zijn er onder de mensen die onzinnige praat kopen om te doen afdwalen van de Weg van Allah, zonder kennis, en die het (de Islaam) bespotten. Zij zijn degenen voor wie er een vernederende bestraffing is." Soerat Loeqmaan (31) aayah 6. De grootste groep van de Tefsier geleerden zeggen over "onzinnige praat" dat hiermee zingen en muziek mee wordt bedoeld.

Een ander groep geleerden zei: "Elk geluid voortkomend van fluit, viool, gitaar, piano e.d. behoort tot "onzinnige praat". Dit alles houdt af van de weg van Allah en doet dwalen (de persoon zelf) en laat dwalen (anderen)."

Het is bewezen dat Ibn Mas'oed (moge Allah tevreden over hem zijn), een grote metgezel en een van de wetenschappers van de metgezellen, zei over de uitleg van het vers: "Bij Allah, dit is zang!" Hij zei ook: "Zang doet hypocrisie in het hart groeien zoals water wildkruid doet groeien."

De vele overleveringen die gekomen zijn wijzen allemaal op het verbod van zingen, die een middel zijn tot vele kwaden en ijzingwekkende gevolgen. Imaam ibn al-Qayyiem (moge Allah hem genadig zijn) heeft in zijn boek "Ighaathat al-Lahfaan" uitgebreid aandacht besteed aan het oordeel van liedjes en muziekinstrumenten.

Ten vierde:

De schrijver heeft gelogen door de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), dat hij aan hem heeft toegeschreven dat hij het luisterde naar liederen en muziek, en hiermee opdroeg op feestdagen en evenementen zoals huwelijken. Het is bevestigd dat hij toestemming in het bijzonder gaf aan vrouwen wanneer zij onder elkaar zijn op de Doeff te slaan en het zingen zonder dat dit gepaard gaat met muziekinstrumenten en zonder obsceniteit zoals dat nu bekend is. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft toestemming gegeven voor het opzeggen van poëzie liederen met een nobele betekenis zonder enig muziekinstrumenten en obscene liederen. De toestemming is gegeven voor het slaan op de Doeff (zonder kraaltjes) zonder drum en muziekinstrumenten om zo het huwelijk aan te kondigen. Het is overgeleverd- zoals is Sahieh al-Boekhaari- dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er zullen (op een later tijdstip) mensen zijn van mijn Oemmah (natie), die zullen trachten het volgende wettig te maken: overspel, het dragen van zijde (door mannen), het drinken van wijn en het gebruik van muzikale instrumenten (Ma'azif). Sommige mensen zullen bij de zijkant van de berg blijven en als hun herders "s avonds komen om te vragen wat zij nodig hebben zullen zij zeggen, 'kom morgen terug'. Dan zal Allah de Verhevene hen gedurende de nacht vernietigen door de berg op hen te laten vallen, terwijl hij anderen in apen en zwijnen verandert. Zij zullen in deze situatie blijven tot de Dag der Opstanding".

Het woord "al-Ma'aazif" heeft de betekenis van het zingen en alle muziekinstrumenten.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) veroordeelde degenen die overspel, het dragen van zijde voor mannen, en het drinken van wijn legitiem maken, en luisteren naar muziek en zang en muziekinstrumenten. Het verenigen van muziek, zang en muziekinstrumenten met overspel in deze overlevering geeft de ernst aan van het verbod van het zingen en het verbod op muziekinstrumenten.

Ten vijfde:

Zijn uitspraak: "Er zijn zwakke overleveringen waarop zij die muziek en zang verbieden hun mening op baseren, er is geen grondslag hiervoor toe te schrijven aan de waarheidsgetrouwe profeet, om de eigen opvatting de voorkeur te geven of andere meningen te bekritiseren", dit weerspiegelt zijn onwetendheid over de Soennah. Sommige bewijzen van het verbod op zang, muziek en dans zijn genoemd in de Qor-aan, en sommigen in Sah'ieh' al-Boekhaarie, zoals eerder hierboven genoemd is, en andere bewijzen zijn genoemd in andere boeken van de Soennah. De vroegere geleerden hebben deze als bewijs genomen voor het verbod van het zingen en muziek.

Ten zesde:

Wat hij genoemd heeft volgens een mening van sommige geleerden dat zij zang en muziek toestaan is een mening die weerlegt is met duidelijke bewijzen die dit verbieden. Het is een kwestie (verbod) die ondersteunt wordt door bewijzen, en dus niet gekeken wordt naar degene die hier een andere mening over heeft (zonder bewijzen uit de Qor-aan of Soennah). De uitspraken van wie dan ook kunnen genomen of verworpen worden behalve de uitspraken van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem).

Het is verplicht voor deze schrijver om berouw te tonen tot Allah van wat hij geschreven heeft en niets te zeggen over Allah en Zijn boodschapper zonder kennis. Het spreken over Allah zonder kennis is gekoppeld aan het plegen van Shirk in het boek van Allah.

Moge Allah iedereen leiden naar de waarheid en hiernaar te handelen, en moge de zegeningen en vrede over de boodschapper van Allah zijn. "Einde citaat.

Permanente comité voor wetenschappelijk onderzoek en Fataawa.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN