Vraag & Antwoord

Het organiseren festivals met muziek en zang

Wat is het oordeel over de organisatie van muziekfestivals en concerten met zangers, acteurs, dichters, en anderen die worden uitgenodigd zowel uit binnen- als buitenland? We willen graag het volgende weten: 1 - Wat is het oordeel over het organiseren van zulke festivals en concerten, die vaak of altijd gepaard gaan met muziek, dans en muziekinstrumenten? 2 - Wat is het oordeel over het geld spenderen om dit allemaal te organiseren, ernaar uitnodigen, aanmoedigen en er blij en verheugd mee zijn? Wat is het oordeel van het uitnodigen van zangers uit niet-moslim landen, en veel geld hieraan uitgeven en naar hen luisteren, hen aanmoedigen, en blij en verheugd zijn met hun aanwezigheid? 3 - Wat is het oordeel over het publiek en fans die ernaar komen en ernaar luisteren?

Alle lof is voor Allah.

"Het is verboden voor een moslim om concerten of festivals te organiseren die de verboden dingen behelzen, zoals zang, muziek, en het mengen van mannen en vrouwen, en het uitnodigen van magiërs en tovenaars. Er zijn vele islamitische bewijzen die de legitimiteit van deze dingen verbieden, het zijn redenen die aanzetten tot leiden tot H'araam, en zaken die Allah verboden heeft verklaard zoals zedeloosheid, en losbandigheid. Allah (de Verhevene) heeft degenen gewaarschuwd die ervan houden immoraliteit te verspreiden en ernaar uitnodigen, en hun bijdrage leveren met pijnlijke straf. Allah (de Verhevene) zegt: "Voorwaar, degenen die er van houden dat de gruweldaad zich verspreidt onder degenen die geloven: voor hen is er een pijnlijke bestraffing op de wereld en in het Hiernamaals." Soerat an-Noer (24) aayah 19.

Het is duidelijk is dat het organiseren van zulke concerten en festivals verboden is, en het is vanzelfsprekend dat het ook verboden is om aanwezig te zijn als publiek. Want dit is een verspilling van geld en tijd in zaken die Allah niet behagen, en samenwerking in de zonde en overtreding. Allah (de Verhevene) zegt: "Maar ondersteunt elkaar bij het goede en Taqwa. En steunt elkaar niet bij zonde en overtreding." Soerat al-Maa-idah (5) aayah 2. Er is een authentieke overlevering waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) het heeft verboden om geld te verspillen.

Allah is degene die leidt naar succes, en vrede en zegeningen over onze profeet Mohammad (Allah's vrede en zegen zij met hem), zijn familie en zijn metgezellen. Permanent comité voor wetenschappelijk onderzoek en Fataawa, Sheikh "Abdoe l-"Aziz ibn "Abdullah Aal s-Sheikh, Sheikh Saalih' al-Fawzaan, Sheikh "Abdoellaah ibn "Oedayaan en Sheikh Bakr Abu Zayd. Permanente comité voor academisch onderzoek en Fataawa (26/225).

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN