Vraag & Antwoord

Regelgeving mbt de zogenaamde 'Islamitische Anasheed' gepaard gaand met muziekinstrumenten

Is het toegestaan om naar islamitische liedjes te luisteren met muziekinstrumenten?Ik wil graag een antwoord met bewijzen uit de Qor-aan en de Soennah en uitspraken van geleerden waarover hier een overeenstemming is bereikt.

Alle lof is voor Allah.

Zowel Qor-aanverzen als profetische overleveringen hebben de muziekinstrumenten veroordeelt en ervoor gewaarschuwd. De Qor-aan heeft erop gewezen dat het gebruik ervan een van de redenen van dwaling en bespotting is met de verzen van Allah. Allah (de Verhevene) zegt: "En er zijn er onder de mensen die onzinnige praat kopen om te doen afdwalen van de Weg van Allah, zonder kennis, en die het (de Islaam) bespotten. Zij zijn degenen voor wie er een vernederende bestraffing is." Soerat Loeqmaan (31) aayah 6. De meeste geleerden hebben "onzinnige praat" in dit vers uitgelegd als muziek, muziekinstrumenten en alles wat afleidt van de waarheid.

At-Tabaraanie heeft in zijn boek Djaami' al-Bayaan" (15/118-119), Ibn Abie Doenya in "Demmoe ad-Doenyaa" (33) en Ibn al-Djawzie in "Telbies ieblies" (232) via Moedjaahid overgeleverd over het vers: "Hij (Allah) zei: "Ga heen; wie van hen jou volgt: voorwaar: de Hel zal jullie straf zijn, als een volledige beloning! En rui van hen op wie jij kan met jouw stem, en val hen aan met je paarden en je voetvolk, en deel rijkdommem en kinderen met hen en doe hen beloften." En de Satan belooft ben niets dan bedrog." Soerat al-Israa-e (17) aayah 63-64.

Hij (Moedjaahid) zei: (de stem van de Shaytaan) "Dit is zang en tamboerijn."

At-Tabarie heeft via al-H'asan al-Basrie overgeleverd dat hij zei: (de stem van de Shaytaan) "Dit is een trommel."

at-Tirmidzie heef in zijn Soenen (nr. 1005) overgeleverd via Ibn Abie Layla via 'Ataa-e dat Djaabir zei: "De boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) vertrok met "Abdoe r-Rah'maan ibn "Awf naar een palmboomgaard terwijl de zoon van Abdoe r-Rah'maan stervende was. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zette hem op zijn schoot, en zijn ogen vulden zich met tranen. "Abdoe r-Rah'maan zei: "O boodschapper van Allah! U huilt terwijl u dit heeft afgeraden?!" Hij zei: "Ik heb jullie niet verboden te huilen (bij tegenslagen), maar ik heb jullie twee dwaze stemmen verboden: "onzinnige praat, spelen op de fluiten en trommels van de Shaytaan, en (een dwaze) stem bij een tegenslag: het krassen op de gezichten, en kleerscheuren..... at-Tirmidzie zei: "Deze h'adieth is H'asan en overgeleverd door al-H'aakim in al-Moestadrak (4/43) en al-Bayhaqi in as-Soenen al-Koebra (4/69) en at-Tayaalisi in al-Moesned (1683) en at-Tah'awi in Sharh al-Ma'aanie (4/29) en authentiek gekwalificeerd door Sheikh al-Albaanie. Imaam an-Nawawi zei: "Hiermee wordt zang en muziekinstrumenten bedoeld"

Het is authentiek overgeleverd dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er zullen (op een later tijdstip) mensen zijn van mijn Oemmah (natie), die zullen trachten het volgende wettig te maken: prostitutie, het dragen van zijde (door mannen), het drinken van wijn en het gebruik van muzikale instrumenten (Ma'aazif). Sommige mensen zullen bij de zijkant van de berg blijven en als hun herders "s avonds komen om te vragen wat zij nodig hebben zullen zij zeggen, 'kom morgen terug'. Dan zal Allah de Verhevene hen gedurende de nacht vernietigen door de berg op hen te laten vallen, terwijl hij anderen in apen en zwijnen verandert. Zij zullen in deze situatie blijven tot de Dag der Opstanding' Overgeleverd door al-Boekhaarie, verbonden door al-Bayhaqi in as-Soenen al-Koebra (3/272) en at-Tabaraanie in al-Moe'djam al-Kabier (3/319) en Ibn H'ibbaan in as-Sah'ieh' (8/265-266).Geclassificeerd als Sah'ieh' door Sheikh al-Albaanie in as-Sah'ieh'ah: 1/140.

Al-Haafidhz ibn H'adjar zei in al-Fat-h' (10/55): " "Aalaat al-lahw' zijn de muziekinstrumenten, en al-Qortobi heeft genoemd van Djawharie dat het muziekinstrumenten en zang betreft."

Ibn al-Qayyiem zei in zijn boek Ighaathat al-Lahfaan (1/256): "Het bewijsargument van de oeverlering: dat muziekinstrumenten "Aalaat al-lahw' betreft, er is hierover geen meningsverschil.

En als muziekinstrumenten hallaal zouden zijn dan zouden degenen die het halaal hebben verklaard niet veroordeeld worden in de overlevering, en omdat het verbod van muziekinstrumenten gekoppeld is aan het verbod van wijn en zijde (voor mannen). Hiermee is het verbod een vaststaand feit." Einde citaat.

Een leerpunt uit de overlevering is het verbod op muziekinstrumenten, dit blijkt uit de overlevering vanuit verschillende inzichten:

Allereerst:

De uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) "die zij zullen trachten wettig te maken" is een bewijs dat de genoemde zaken, waaronder muziekinstrumenten in de islamitische Sharie'ah (wetgeving) verboden zijn, maar de mensen trachten deze wettig te maken.

Ten tweede:

Muziekinstrumenten is verenigd met een vaststaand verboden zaak: overspel en wijn. Als muziekinstrumenten niet verboden waren zouden deze niet verenigd worden met deze twee zaken (overspel en wijn). Het bewijs uit deze overlevering is onomstotelijk dat muziekinstrumenten verboden zijn. Als er alleen maar deze overlevering was genoemd in het verbod van muziekinstrumenten dat zou dit voldoende zijn, en zeker in de muziek waar de mensen naar luisteren vandaag de dag. Muziek van vandaag de dag gaat meestal over obsceniteit en onfatsoenlijkheid. Het maakt niet waaruit muziekinstrumenten uit bestaan: gitaar, drum, fluit, piano, cello, of viool die gespeeld worden door onzedelijke mannen en vrouwen." (Zie "Ah'kaam al-Ma'aazief van Sheikh al-Albaanie).

Sheikh Ibn Baaz zei in zijn Fataawa (3/423-424) het volgende: "al-Ma'aazief is muziek en muziekinstrumenten. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft verteld dat aan het einde der tijden een volk komt die deze wettig verklaren zoals zij wijn en overspel legitiem hebben verklaard. Dit is een van de tekenen van zijn profeetschap. Dit heeft allemaal plaatsgevonden en de overlevering is een bewijs van het verbod van zang en muziekinstrumenten, en veroordeelt degene die het wettig maakt zoals degenen die alcohol en overspel wettig maken. Verzen en overleveringen die waarschuwen voor liedjes en muziekinstrumenten zijn er ontzettend veel. Wie beweert dat Allah zang en muziekinstrumenten heeft toegestaan heeft gelogen en pleegt een groot kwaad, wij vragen Allah ons te beschermen tegen de gehoorzaamheid van de eigen verlangens en de Shaytaan. Een nog groot kwaad en een grotere misdaad zijn hen die zeggen dat zang en muziekinstrumenten aanbevolen zijn. Er is geen twijfel dat dit blinde onwetendheid is, en onwetendheid over de godsdienst, en een rebellie tegen Allah en een leugen die tegen Zijn wet indruist. Maar wat toegestaan is, is het slaan op de "Doeff" bij een huwelijksfeest en specifiek voor de vrouwen alleen, en vooral als een aankondiging van het huwelijk, om een duidelijk onderscheid te maken tussen een wettig huwelijk door dit aan te kondigen en onwettige onzedelijkheid. Er is niets mis mee wanneer vrouwen onder elkaar zijn met het slaan op de Doeff zonder zich te mengen met mannen. Zo dienen ook niet de buren gekwetst en geschaad te worden door geluidsoverlast. Wat sommige mensen doen in een trouwerij van het aankondigen ervan door microfoons is een kwaad, want hiermee worden zowel moslimburen als niet-moslimburen geschaad. Het is voor vrouwen niet toegestaan om in trouwerijen of iets anders gebruik te maken van andere muziekinstrumenten zoals de viool, e.d. behalve de "Doeff". Maar de enige licentie is gekomen voor de "Doeff". Wat de mannen betreft: het is voor hen niet toegestaan iets te gebruiken zoals de Doeff, niet op bruiloften en ook niet elders. Maar Allah heeft de mannen opgedragen getraind te zijn in oorlogstuig, zoals het leren schieten, paardrijden, en ermee te concurreren en andere oorlogstuig zoals het gebruik van speren, schilden, tanks, (opleiding tot) straaljager piloten, artillerie en machinegeweer, en alles wat helpt voor de Jihad op de weg van Allah en er klaar voor te zijn."

Sheikh al-Islaam zei in al-Fataawa (11/569): "Weet dat er in de eerste beste drie eeuwen van hoogtijdagen van de Islaam, niet in H'idjaaz (Arabische schiereiland), noch in Syrië, Jemen, Egypte, Maghreb landen, Irak en Khorasaan (Perzie), mensen van godsdienst, gerechtigheid en ascese en de aanbidding waren die bij elkaar kwamen voor zoiets dergelijks als het horen van muziek, fluiten, het klappen op de handen, maar dit later na de laatste derde eeuw plaats heeft gevonden. Toen de geleerden dit zagen hebben zij dit afgekeurd." Einde citaat.

Wat genoemd wordt als "islamitische Anasheed" dat gepaard gaat en begeleid wordt door muziek: het geven van deze benaming "islamitische Anasheed" is een soort van legitimiteit. In feite is het gewoon zang en muziek en deze islamitische Anasheed noemen is leugen en bedrog. Het kan in geen geval een alternatief zijn voor zang en muziek. Het is niet toegestaan om het kwade te vervangen met het kwade, maar het goede dient in plaats van het kwade te komen. Het luisteren ernaar en zeggen dat het islamitisch is, en Allah ermee te aanbidden is een innovatie die niet tegen de wetgeving van Allah indruist.

Voor meer informatie zie "Telbies Iblies (237), al-Madkhal van ibn al-H'aadjj (3/109) en andere boeken.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN