Vraag & Antwoord

Is het toegestaan om naar muziek te luisteren tijdens het sporten?

Ik beoefening sport in een sportschool alleen voor vrouwen, ik heb veel gezondheidsproblemen zowel lichamelijk als geestelijk. Met de beoefening van sport - in aanvulling van het lezen de Qor-aan en smeekbeden- is mijn gezondheid verbeterd in vergelijking met de gezondheidsproblemen waaraan ik leed. Mijn vraag is: "Is het toegestaan om sport te beoefenen (aerobic) wetende dat er in de zaal ritmemuziek gedraaid wordt die wordt geleid door onze trainster? Wat moet ik doen? Ik weet niet wat ik moet doen en ben verward, ik houd van sporten en er is helaas geen trainster die trainingen geeft zonder muziek.

Alle lof is voor Allah.

Er is niets mis mee wanneer een vrouw aan sport doet, wanneer dit op een plaats is die gewijd is aan vrouwen alleen en er geen mannen zijn op deze plaats. Het sporten dient wel beperkt te zijn, om niet afgeleid te worden van de verplichtingen die niet nagekomen wordt. Het sporten dient niet ten koste te gaan van de gebeden, of het uitstellen van de tijd ervan totdat deze verlopen is, of verwaarlozing van andere van de verplichte taken.

Onder de verboden dingen die geassocieerd kunnen worden met sport in sommige sportzalen: het gebruik van muziek en het luisteren ernaar. Imaam al-Boekhaarie heeft in zijn Sah'ieh' overgeleverd via Aboe Maalik al-Ash'ari (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er zullen (op een later tijdstip) mensen zijn van mijn Oemmah (natie), die zullen trachten het volgende wettig te maken: prostitutie, het dragen van zijde (door mannen), het drinken van wijn en het gebruik van muzikale instrumenten (Ma'aazif)."

De voorgaande overlevering verduidelijkt het oordeel over muziek, en een bewijs dat dit verboden. De combinatie van het verbod van muziek en zang met andere verboden zaken zoals zijde, wijn en overspel bevestigt het verbod ervan.

Er is geen geschil van mening tussen de vier a-immah (imams) over het verbod van muziek, zang en muziekinstrumenten.

Sheikh al-Islaam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Er is geen twijfel dat degene die deze instrumenten gebruikt als een vorm van aanbidding en toenadering zich in dwaling en onwetendheid bevindt. Maar als hij dit doet om vervolgens te genieten: de mening van de vier imams is dat alle muziekinstrumenten verboden zijn. Het is bewezen in Sah'ieh' al-Boekhaarie en elders dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) vertelde dat er mensen van zijn natie zullen zijn die trachten zijde, overspel, alcohol en muziekinstrumenten wettig te maken, en hij vertelde dat zij omgevormd zullen worden tot apen en varkens.

Ma'aazif zijn de muziekinstrumenten zoals dit genoemd wordt door de geleerden van de Arabische taal. Het betreft dus muziekinstrumenten die gebruikt worden om muziek ermee te maken, er is geen melding van een van de volgelingen van de imams die hierover (het verbod) van mening verschilden." Einde citaat. Madj'moo al-Fataawa van Sheikh al-Islaam: 11/576-577.

Muziek vernietigt het hart, leidt mensen van de waarheid en de bevordert de kieming van hypocrisie in het hart. Het is onmogelijk dat het de zenuwen kalmeert en kan nooit een remedie en een geneesmiddel zijn.

Sheikh Abdoe l-"Aziz ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) zei: 'Muziek en andere muziekinstrumenten zijn allen kwaad en beproeving. Het wordt door de Shaytaan gesierd om mensen ermee te plezieren en af te houden van waarheid door deze leugen. Dit doet hij om de mensen af te leiden van zaken die Allah behaagt naar zaken waar Hij een afkeer van heeft. Muziek en alle muziekinstrumenten en alle andere vormen van muziek en entertainment zijn allen kwaad, en het is niet toegestaan hiernaar te luisteren. Het is bevestigd dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er zullen mensen van zijn natie zullen zijn die trachten zijde, overspel, alcohol en muziekinstrumenten wettig te maken." Einde citaat. Madj'moo Fataawa Sheikh Ibn Baaz (3/436).

Sheikh ibn Baaz zei ook: "Er is geen enkele basis voor de therapie met muziek, het is eerder het werk van de dwazen. Muziek is niet een remedie, maar eerder een ziekte. Muziek behoort tot de onzinnige praat. Het is eerder een ziekte van het hart en een reden voor de afwijking van de moraliteit. De echte nuttige genezing voor zieken en een rust voor de zielen is het luisteren naar Qor-aan en nuttige religieuze adviezen. Wat betreft therapie door muziek en andere muziekinstrumenten: dit is iets wat de ziel gewend maakt aan onzinnigheid en vermeerdert alleen de ziekte. Het luisteren naar de Qor-aan, overleveringen en andere nuttige adviezen wordt dan alleen maar zwaarder." Einde citaat. Madj'moo Fataawa Sheikh Ibn Baaz (9 / 429)

Gebaseerd op dit, is het aan u hen te adviseren en te verduidelijken dat de Islaam muziek en zang verbied, en het verrichten van dit verbod overbodig is. Er zijn vele sportscholen die hier rekening mee houden en geen muziek draaien, waardoor zij nog meer klanten hebben verrijkt. Wanneer zij hier geen gehoor aan geven- of op zijn minst niet gebruiken wanneer u in de sportzaal bent zodat u niet deelneemt aan een zonde- dan is het voor u verplicht om deze sportzaal te verlaten. Of u kunt zoeken naar een andere zaal die deze muziek niet draait, of zelf apparatuur aanschaffen waardoor u thuis sportoefeningen kunt uitvoeren. Dit is beter voor u.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN