Vraag & Antwoord

Is het toegestaan om een blindengeleidehond te nemen die is opgeleid voor dit doel

Er is een zuster in de Islaam. Zij is een Amerikaanse dat al meer dan een jaar is bekeerd tot de Islaam nadat zij werd mishandeld door haar echtgenoot. De mishandeling heeft ertoe geleid dat ze moeilijk kan lopen en haar gezichtsvermogen heeft verloren (blind). Dit incident is de oorzaak van het toetreden van de vrouw tot de Islaam. Het probleem is dat deze vrouw 24 uur zorg nodig heeft. Zij heeft de imam van de plaatselijke moskee gebeld voor hulp en deze stuurde haar een van de zusters om voor haar te zorgen. Maar deze zuster kan dit niet permanent doen vanwege privé redenen, dus klopte zij aan bij het maatschappelijk welzijn in de stad, maar zij kunnen haar geen zorg verlenen, behalve een hond die speciaal getraind is in dienst van de gehandicapten en blinden. Deze vrouw zegt: "Ik weet dat het hebben van een hond in het huis verboden is in de Islaam, maar jullie weten niet de mate van de service en assistentie hij mij kan verlenen. De blindengeleidehond kan mij begeleiden naar de supermarkt, evenals kan hij mij thuis helpen met andere klusjes.

Nu de vraag:"Deze vrouw heeft behoefte aan dit soort blindengeleidehonden. Is het voor haar toegestaan hem als huisdier te houden vanwege de noodzaak ervan?"

Alle lof is voor Allah.

We vragen Allah (de Verhevene) om onze zuster standvastig te laten zijn in de Islaam, en om haar te genezen en rijkelijk te belonen voor haar geduld.

Het is in oorsprong verboden een hond te houden -zoals dit bekend is-. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft toestemming gegeven voor het houden van honden als waakhond van gewassen, vee of als jachthond.

Het is overgeleverd dat Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De beloning van wie een hond als huisdier neemt wordt elk dag met een qiraat minder, behalve de waakhond voor de landbouw of veeteelt. "Overgeleverd door al-Boekhaarie (2197) en Moeslim (1575).

Tevens is het overgeleverd via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De beloning van wie een hond als huisdier neemt, met uitzondering van de waakhond voor vee, jachthond of het bewaken landbouw, wordt elk dag met een qiraat minder." Overgeleverd door imaam Moeslim (1575).

Is het toegestaan om een hond te houden voor (noodzakelijke) zaken die hierboven niet genoemd zijn? Antwoord: Ja.

Imaam an-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei: "De geleerden verschilden van mening wat betreft het nemen van een hond voor andere drie zaken dan die hierboven genoemd zijn zoals het bewaken van huizen en eigen terreinen. De meest juiste uitspraak is dat dit toegestaan is uitgaande van de analogie (qiyaas) op de drie voorgaande zaken, en uitgaande van de reden ("illah) die begrepen wordt van de overlevering, namelijk: de noodzaak." Zie Sharh' Sah'ieh' Moeslim (10/236). Einde citaat.

Imaam Ibn "Abdoe l-Barr (moge Allah hem genadig zijn) zei: "In de soortgelijke betekenis van deze overlevering –naar mijn mening - is het toegestaan om honden te nemen voor alles waar een voordeel in zit, en het tegengaan van nadeel wanneer de mens hieraan behoefte heeft. Zie at-Tamhied (14/219).

Het nemen van een blindengeleidehond door deze vrouw, met het niet voorhanden zijn van wie haar kan verzorgen, is meer nuttiger dan degene die een hond neemt ter bewaking van gewassen en vee.

Sheikh Yoesoef ibn "Abdoe l-Haadi zei, verwijzend naar een aantal geleerden: "Er is geen twijfel dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) toestemming gaf een jachthond te houden in vele overleveringen, en hij zei dat het nemen van de jachthond geen afbreuk doet aan de beloning. In een andere overlevering gaf hij toestemming een hond te nemen voor het beschermen en bewaken van schapen (herdershond). In een andere overlevering gaf hij toestemming voor het houden van een hond ter bescherming van landbouw. Hierdoor weten wij dat de reden van de permissie van het nemen van een hond een belang is (maslah'ah). De stelregel in Jurisprudentie (oesoel al-Fiqh) is dat het oordeel (al-H'oekm) gepaard gaat met een reden ("Illa'). Is er een reden aanwezig ("illa) dan is er ook een oordeel (al-H'oekm) en is de reden afwezig dan is het oordeel ook afwezig. Wanneer er een belang aanwezig is het toegestaan een hond te nemen. Er zijn sommige belangen die groter en belangrijker zijn dan het belang van het bewaken van landbouw of vee, en sommige belangen zijn gelijk aan deze die genoemd zijn door de islamitische wet. Er is geen twijfel dat het bewaken van boomgaarden door hond (en) als voorbeeld hetzelfde oordeel hebben als het bewaken van graan, tarwe etc., en het bewaken van koeien hetzelfde is als het bewaken van schapen. Zo is ook het bewaken van kippen en ganzen tegen de vos hetzelfde als het bewaken van vee. Er geen twijfel dat het nemen van een waakhond (buiten) voor de angst voor dieven, en als waarschuwing en sein alert te zijn een groot voordeel met zich meebrengt. De wijze islamitische wet heeft rekening gehouden met de belangen (van mensen)." Einde citaat. Zie het boek al-Ighraab fie ah'kaamie al-Kilaab (blz. 106-107).

Daarom is er geen zonde voor deze vrouw wanneer zij een blindengeleidehond hond tot het moment dat Allah voor haar een islamitische familie beschikbaar stelt die rekent op de beloning van Allah voor haar zorg, of een huwelijk met een moslimman die rekent op de beloning van Allah voor de zorg voor haar.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).

^


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN