Vraag & Antwoord

Het oordeel over de koop en verkoop van honden

Wat is het oordeel over de koop en verkoop honden?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Er een verklaring gekomen over het verbod op het houden van honden en dat de beloning van degene die een hond houdt elk dag met twee qiraat minder wordt, met uitzondering van een hond voor de jacht, het bewaken van vee en het bewaken van gewassen. Deze laatste drie mogen gehouden worden.

Ten tweede:

Wat betreft de verkoop van honden: het verkopen van honden is verboden, zelfs als is het een hond die toegestaan is te houden. Er zijn vele overleveringen gekomen waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) het verbood honden te verkopen, die de algemene betekenis hebben van het verbod van het verkopen van honden. Dit verbod heeft betrekking op honden die toegestaan zijn te houden en die niet toegestaan zijn te houden. De volgende overleveringen hebben hier betrekking op:

1 – Imaam al-Boekhaarie (1944) heeft via Aboe Djoeh'ayfah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft de verkoop van de hond verboden."

2 – Imaam al-Boekhaarie (2083) en imaam Moeslim (2930) hebben via uit Abu Mas'oed al-Ansaari (moge Allah tevreden over hem zijn) dat de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) de prijs verbood van een hond, het loon van een prostituee, en het loon van een waarzeg (st)er.

3 - Aboe Daawoed (3021) heeft overgeleverd via "Abdullah ibn "Abbaas (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) verbood de prijs van een hond, en wanneer de verkoper van een hond een prijs hiervoor vraagt zijn mond gevuld dient te worden met zand." Al-H'aafidhz ibn H'adjar zei: "De isnaad (keten van overlevering) is correct." Authentiek verklaar door Sheikh al-Baani (moge Allah hem genadig zijn) in Sah'ieh' Aboe Daawoed.

4 – Aboe Daawoed (3023) heeft overgeleverd via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn): "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) "De prijs van de hond is niet toegestaan, en ook niet de loon van een waarzegger en een prostituee." Authentiek verklaard door Sah'ieh' Aboe Daawoed.

Imaam an-Nawawi zei als commentaar in "Sharh' Sah'ieh' Moeslim": "Het is verboden een prijs voor de hond te ontvangen en het behoort tot een van de slechtste inkomens. Het maakt hierbij overigens niet uit of het een afgerichte hond is of niet. Dit is de uitspraak van het grootste deel van de geleerden zoals Aboe Hoerayrah, al-Awzaa'ie, ar-Rabie'a, al-H'assan al-Basri, Ah'mad en Aboe Daawoed, Shaafi'ie, H'ammaad, en vele anderen. Het bewijs van het verbod een jachthond te verkopen of andere soorten zijn de voorgaande overleveringen." Einde citaat.

Al-H'aafidhz zei: "Het is verboden een hond te verkopen, en dit geldt voor alle honden, afgericht of niet, essentieel hierbij is dat de prijs niet vergoed hoeft te worden waarbij de hond als eigendom verloren gaat. Dit is gezegd door de grootste deel van de geleerden." Einde citaat.

Ibn Qoedaamah zei in zijn boek "al-Moeghnie": Het is verboden een hond te verkopen, wat voor hond het ook moge zijn." Einde citaat.

In het Permanent Comité voor het uitvaardigen van Fataawa (13/36) is het volgende gekomen: "Het is niet toegestaan om honden te verkopen, is het niet toegestaan voor hiervoor een prijs te ontvangen, of het nou waak- of jachthonden zijn of anderszins. Aboe Mas'oed "Oeqbah ibn "Amr levert over dat hij zei: " De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) de prijs van de hond en het loon van een prostituee en een waarzeg(st)er." Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim.

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Verkoop van de hond is ongeldig." Einde citaat. Madjmoo' Fataawa Ibn Baaz (19/39).

Sheikh Ibn "Oethaymien zei in "Sharh' al-Momti' (8 / 90): "Het is niet toegestaan een hond te verkopen, zelfs niet als het een jachthond betreft, dan nog is het niet toegestaan." Einde citaat.

Ten tweede:

De geleerden die van mening zijn dat een jachthond verkocht mag worden citeren de overlevering die overgeleverd is door imaam an-Nasaa-ie (4589) via Djaabir ibn "Abdiellah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de prijs van een hond verbood behalve voor een lynx en jachthond. Het zinsdeel in de overlevering: "behalve voor de jachthond" is zwak.

Imaam as-Sindi zei in zijn voetnoot in Soenen an-Nasaa-ie: "Het zinsdeel is zwak met overeenstemming van alle h'adieth geleerden."

Imaam an-Nawawi zei in "Sharh' Moeslim": "Wat betreft de overleveringen waarin een verbod gekomen is voor de prijs van een hond behalve voor de jacht hond, en dat "Oethmaan (moge Allah tevreden over hem zijn) een man een boete gaf van twintig kamelen, en dat Ibn "Amr Ibn al-"Aas boetes gaf voor het doden van honden zijn zwakke overleveringen met de overeenstemming van de imams van h'adieth." Einde citaat.

Ten derde:

Als iemand een hond moet hebben voor de jacht of het bewaken en niemand heeft gevonden die hem deze wil geven behalve voor een prijs is het toegestaan dit van hem te kopen, echter is de zonde in voor de verkoper. Dit is omdat hij iets verkocht heeft wat niet toelaatbaar is te verkopen.

Ibn H'azm zei in "al-Moeh'alla" (7/493): "Het is van oorsprong verboden een hond te verkopen, geen jachthond noch een hond voor het bewaken van vee, noch enige andere soorten honden. Als er niemand gevonden wordt die hem de hond wil geven behalve voor een prijs is het toegestaan dit van hem te kopen. Dit is toegestaan voor de koper en verboden (de prijs te ontvangen) voor de verkoper. Hij (de koper) dient de prijs van hem af te nemen zodra hij dit kan, zoals omkoping (rishwah) in de betaling van onrecht (dhzoelm) die iemand is aangedaan *, en de aflossing van de gevangene, en het geven van geld aan een onderdrukker. Er is hiertussen (deze zaken) geen verschil." Einde citaat.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).

* Bijvoorbeeld: iemand kan alleen zijn recht krijgen- en er is geen andere mogelijkheid- als hij ervoor betaald. Zodra hij de kans krijgt dit geld terug te innen/pakken/eisen is dit hem toegestaan.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN