Vraag & Antwoord

Het houden van een hond als huisdier en de onzuiverheid van zijn speeksel

Ik heb in vele overleveringen gelezen dat het laten van een hond in een huis de zegeningen van het huis wegneemt, en dat het verboden is een hond te houden tenzij deze gebruikt wordt voor de jacht. Waarom is het niet toegestaan om de hond te houden in het huis als een huisdier? Waarom is zijn speeksel onrein?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

De islam staat het houden van een hond toe voor bepaalde doeleinden zoals het jagen, het bewaken van vee en landbouw. Zo zijn andere soortgelijke zaken waarbij het toegestaan is een hond te houden gelijk getrokken met de eerste drie redenen (jacht, vee en landbouw). Zoals het bewaken van huizen tegen dieven, en het opsporen van drugs, etc. Afgezien van deze zaken (waarbij er geen belang is), is het houden van een hond verboden en wordt de houder ervan gewaarschuwd dat zijn beloning elk dag met een of twee qiraat minder wordt.

Sheikh Yoesoef ibn "Abdoe l-H'aadi zei, verwijzend naar een aantal geleerden:"Er is geen twijfel dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) toestemming gaf een jachthond te houden in vele overleveringen, en hij zei dat het nemen van de jachthond geen afbreuk doet aan de beloning. In een andere overlevering gaf hij toestemming een hond te nemen voor het beschermen en bewaken van schapen (herdershond). In een andere overlevering gaf hij toestemming voor het houden van een hond ter bescherming van landbouw. Hierdoor weten wij dat de reden van de permissie van het nemen van een hond een belang is (maslah'ah). De stelregel in Jurisprudentie (Oesool al-Fiqh) is dat het oordeel (al-Hoekm) gepaard gaat met een reden ("Illa'). Is er een reden aanwezig ("illa) dan is er ook een oordeel (al-H'oekm) en is de reden afwezig dan is het oordeel ook afwezig. Wanneer er een belang aanwezig is het toegestaan een hond te nemen. Er zijn sommige belangen die groter en belangrijker zijn dan het belang van het bewaken van landbouw of vee, en sommige belangen zijn gelijk aan deze die genoemd zijn door de islamitische wet. Er is geen twijfel dat het bewaken van boomgaarden door hond (en) als voorbeeld hetzelfde oordeel hebben als het bewaken van graan, tarwe etc., en het bewaken van koeien hetzelfde is als het bewaken van schapen. Zo is ook het bewaken van kippen en ganzen tegen de vos hetzelfde als het bewaken van vee.

Hij zei ook: "Er geen twijfel dat het nemen van een waakhond (buiten) voor de angst voor dieven, en als waarschuwing en sein alert te zijn een groot voordeel met zich meebrengt. De wijze islamitische wet heeft rekening gehouden met de belangen (van mensen)." Einde citaat. Zie het boek "al-Igraab fie ah'kaam al-Kilaab" (blz. 106-107).

Sheikh Ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Het is geen noodzaak een waakhond te nemen voor een huis dat zich in het midden van de stad bevindt. Het nemen van een waakhond en de situatie is zoals genoemd voor dit doel- is onnodig en in een dergelijk geval h'araam en is niet toegestaan. Het doet afbreuk aan het beloning: elke dag een of twee qiraat (grote beloning). Het is verplicht voor degene die een hond als waakhond neemt, en zijn huis is in het midden van de stad, zich te ontdoen van deze hond. Maar wanneer iemand op het platteland woont en er is niemand in de naaste omgeving, dan is het toegestaan een hond te nemen als waakhond voor het huis en de bewoners van het huis. Het bewaken van het huis en de bewoners is belangrijker dan het bewaken van vee en gewassen. " Einde citaat. Zie Fataawa Sheikh ibn "Oethaymien 4/246.

Ten tweede:

De Islaam draagt alleen zaken op waarin voordeel zit, en verbied alleen wat schadelijk is. Behalve dat de wijsheid hierachter door sommigen geweten wordt en door sommigen weer niet. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft een bevel gegeven om water uit een schotel waaruit een hond gedronken heeft weg te gooien, alleen maar vanwege de onreinheid van hondenspeeksel. De moderne geneeskunde heeft bewezen dat er zijn verschillende schadelijke bacteriën zijn in het water dat gelikt is door een hond. Een moslim dient gelijk gehoor te geven aan de bevelen van Allah en Zijn boodschapper en weg te blijven van het verbod wanneer hij de wijsheid niet weet.

Sommige van deze ziekten worden overgebracht wegens schending van de islamitische bevelen, door te eten en drinken uit keukengerei waaruit honden hebben gedronken. En sommige ziekten worden veroorzaakt door de ziektekiemen die een hond met zich meedraagt.

Kortom: de (ware) moslim hoort en gehoorzaamt, en het goede zit in het geven van gehoor aan de islamitische wet en het vermijden van wat verboden is.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid, vraagnummer: 20939.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN