Vraag & Antwoord

‎Het oordeel over het houden van een hond buitenshuis als hobby

Wat is het oordeel over het houden van een hond buitenshuis als hobby? En wat is de betekenis van het minder worden van "Qiraataan' in de overlevering van de profeet: "De beloning van degene die een hond houdt, met uitzondering van de jachthond, of voor vee, wordt iedere dag met twee Qiraataan verminderd"? Is het verboden een hond te hebben of afkeurenswaardig?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Het houden van een hond als een soort van hobby en ontspanning is niet toegestaan in de Islaam. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt of de hond in het huis is of op een afgelegen locatie buiten het huis.

Dit wordt aangegeven in een overlevering van al-Boekhaarie (5060) en Moeslim (2941) van Ibn "Oemar dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De beloning van degene die een hond houdt, met uitzondering van de jachthond, of voor vee, wordt iedere dag met Qiraataan verminderd."

In een andere versie: "De beloning van degene die een hond als huisdier houdt wordt iedere dag een Qiraat minder..." Overgeleverd door al-Boekhaarie (2154) en Moslim (2949).

In een overlevering over het volgen van de rouwstoet zei de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Wie over een dode bidt ontvangt één Qiraat en wie wacht totdat alles (tot begraven) klaar is, ontvangt Qiraataan (twee)." Er werd gevraagd: "En wat is Qiraataan?" Hij antwoordde: "Zoals twee grote bergen." Authentieke overlevering via Aboe Hoerayrah (moge Allah hem genadig zijn).

Imaam an-Nawawie zei: "Onze metgezellen (geleerden) zijn overeengekomen dat het niet toegestaan is een hond als huisdier te nemen wanneer er hier geen noodzaak voor is. Zoals de hondenliefhebbers een hond als huisdier nemen omdat zij deze dieren bewonderen, of ermee opscheppen. Dit is verboden zonder dat er hierover een meningsverschil is tussen de geleerden." Einde citaat. Zie Sharh' Sah'ieh' Moeslim van Imaam an-Nawawie: 1/448.

Dit komt omdat de hond behoort tot de vieze dieren, en dat het houden van de hond als huisdier een grote schadelijkheid is met negatieve effecten zoals het wegblijven van de engelen van goedheid van de plaats waar een hond zich bevindt, en vanwege de onreinheid en vuiligheid van de hond.

Als er een behoefte is aan enkele van de voordelen van een hond, zoals het bewaken van de schapen dat ze aangevallen worden door de wolf of gestolen worden door dieven, of het bewaken van de gewassen of voor de jacht, is het voor deze doeleinden toegestaan een hond te houden en is er geen verwijt hierin." Einde citaat." Zie taysier al-"Alaam Sharh' "Oemdatoe l-Ah'kaam: 2/209.

Ten Tweede:

De meeste geleerden van de Hadith wetenschappen zeggen als toelichting op de uitspraak van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "De beloning van degene die een hond als huisdier houdt wordt iedere dag twee Qiraat verminderd..." een verbod impliceert.

Niemand betwist hierover van de geleerden- dit zover wij weten- behalve ibn "Abdoe l-Barr, één van de imams van de Maaliki wetschool. Hij was van mening dat deze overlevering niet een verbod inhoudt, maar meer een afkeur en niet een verbod.

Ibn "Abdoe l-Barr (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Deze h'adieth is het bewijs dat het toegestaan is een hond te houden al is het niet voor een doeleind van het bewaken, of de jacht. Want de uitspraak (...elke dag wordt zijn beloning een Qiraat minder) is een bewijs dat het toegestaan is en niet verboden, omdat bij verboden zaken dit niet gezegd wordt "wie dit doet heeft zoveel minder beloning etc.", maar er komt een verbod om te voorkomen dat de gehoorzame iets hiervan doet. Maar de overlevering (naar mijn mening) duidt op een afkeur en niet een verbod." Einde citaat uit het boek al-Istidkaar: 9/450.

De mening van van Ibn "Abdoe l-Barr is zwak en veel geleerden hebben deze mening weerlegt zoals al-H'aafidhz al-"Iraaqie.

Al-Haafid al-"Iraaqie (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Het is verbazingwekkend (deze mening), omdat de bewijsvoering dat de beloning minder wordt betekend en aantoont dat er een verbod verricht wordt en dus de beloning verloren gaat. Zoals de verwerping van gebed van een wijndrinker, de weggelopen slaaf, en de bezoeker van de waarzegger of magiër duiden op het verbod van deze daden. Het verbod van deze handelingen is de reden dan de beloning voor deze daden (het gebed) verloren gaat."

Hij zei ook: "Het verbod is duidelijk, omdat de vermindering van de beloning alleen maar voor het begaan van een zonde is." Einde citaat uit "Tarh' at-Tathreeb" (6 / 173).

Al-H'aafidhz ibn H'adjar zei: "De vermeende Kiraaha (afkeurenswaardig) die genoemd is door ibn "Abdoe l-Barr is gebaseerd op de verklaring die niet essentieel is. De straf is dat de beloning voor de daden van een dienaar een qiraat minder wordt van wat hij zou ontvangen, als hij geen hond zou nemen.

Het is aannemelijk dat het nemen van een hond verboden is, en de betekenis van de vermindering inhoudt dat een equivalente hoeveelheid qiraat of qirataan van beloning minder wordt door de zonde die gepleegd is (het houden van een hond)." Zie Fet-h' al-Baarie: 5/7.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer: 153894.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN