Vraag & Antwoord

Het nemen van een bewaakhond voor het bewaken van het huis

Ik, mijn moeder en zus leven gezamenlijk in een huis. Soms ben ik genoodzaakt te reizen vanwege mijn werk, waardoor mijn moeder samen met mijn zus alleen in het huis blijft. Er bevindt zich niemand in de omgeving en het huis is groot. Is het toegestaan een bewaakhond te nemen tegen diefstal en dieven? En als dit toegestaan is welke andere dieren kunnen ook als bewaking gebruikt worden?

Alle lof is voor Allah.

Het is voor jou toegestaan om een waakhond te nemen, maar de hond mag het huis niet in vanwege de verontreiniging van keukengerei, kleding en meubilair.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De beloning van degene die een hond neemt wordt iedere dag met een Qiraat verminderd behalve een hond die de landbouw of vee bewaakt." Overgeleverd door al-Boekhaarie (2322) en Moeslim (1574) met de versie: "De beloning van degene die een hond neemt, met uitzondering van de jachthond of voor het (bewaken van) vee wordt iedere dag met twee Qiraat verminderd."

Deze overlevering is een bewijs dat het toegestaan is een waakhond te nemen om eigendommen en bezittingen te bewaken. Imaam al-Iraaqie zei in Tarh at-Tathreeb (6/28): "Onze metgezellen en andere geleerden zeiden dat het toegestaan is voor deze drie doe een hond te nemen: jagen, het beschermen van vee (schapen) en gewassen. Zij verschillen van mening wat betreft het vierde doel: het bewaken van huizen etc. Sommige van onze metgezellen zijn van mening dat dit niet toegestaan is uitgaande van deze overlevering, want de overlevering is duidelijk in de drie doelen die genoemd zijn en geen anderen. De meeste geleerden hebben gezegd, en dit is meest voor de hand liggend, dat het toegestaan is een hond te nemen anders dan deze drie doelen, de analogie (qiyaas) gebruikend en uitgaande van de reden van het nemen van een hond en dat is de noodzaak die er is.

Wat betreft het verbod om een hond het huis in te laten is er de overlevering van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) gekomen: "De engelen gaan een huis niet binnen waar een hond is of een foto (beeld)."

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid, vraagnummer 33668.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN