Vraag & Antwoord

Offerdier valt en raakt gewond alvorens het doodging, wordt het beschouwd als een offer?

Ons offerdier is vanaf het dak van ons huis naar beneden gevallen (en is zwaar gewond geraakt) en één van onze familieleden heeft het dier geslacht voor het dood ging. Is dit toegestaan (wordt dit gerekend tot een offer de dag van het offeren)?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Uit de vraag is af te leiden dat jullie het offerdier hebben geslacht voor het "Ied gebed. Als dit daadwerkelijk ook zo is, dan wordt dit dier niet berekend tot een offerdier op de dag van het offeren. Want het is een eis te offeren in de dagen van het offeren, dit is de dag van "Ied (de tiende dag van Dzoe l-H'iddjah) en drie dagen erna (de elfde, twaalfde en dertiende dag van Dzoe l-H'iddjah).

Djoendoeb ibn Soefyaan (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: "Ik woonde de al-Adh'a (de dag van het offeren) met de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) bij. Toen hij zijn gebed (het "Ied gebed) afrondde met mensen keek hij naar schapen die reeds geslacht waren. Hij zei: "Wie voor het ("Ied) gebed zijn offer heeft geslacht dient een ander schaap in de plaats ervan te slachten. En wie nog niet zijn offer heeft geslacht dient in naam van Allah te slachten." (Overgeleverd door al-Boekhaarie (942) en Moeslim (1960))

Op basis hiervan zeggen wij: als dit offerdier bestemd was voor het offeren en deze voor het "Ied gebed geslacht is, dan dienen jullie een ander offerdier in plaats ervan te slachten.

Maar als het slachten van dit dier gebeurde op het moment van slachten (na het "Ied gebed), en jullie dit offer hebben gekocht met de bedoeling dat het een offer is, is het voldoende en wordt het beschouwt als een offer. Het maakt niet uit of het offer haar poot heeft gebroken omdat zij gevallen is van het dak. Zie ook vraagnummer 39 191 over dit onderwerp.

Ten tweede:

Wat betreft de legitimiteit van het slachten van het dier: dit is juist mits jullie haar nog levend hebben aangetroffen nadat zij van het dak is gevallen en jullie haar levend hebben geslacht. Allah (de Verhevene) heeft de gewurgde en geslagene – die overlijdt door slagen met een knuppel of ijzer- verboden verklaard. Zo ook de het dier dat gevallen is- zoals die van jullie- en wat wilde dieren hebben gegeten. Dit is wanneer er dood intreedt bij deze dieren. Echter, in het geval dit geslacht wordt voor haar dood op de voorgeschreven manier is deze halaal. Allah (de Verhevene) zegt (interpretatie van de betekenis): "Verboden voor jullie zijn het kadaver, het bloed en het vlees van de varkens en hetgeen waarover anders (dan de Naam) van Allah is uitgesproken, het gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben - behalve wat jullie geslacht hebben -.." (Soerat al-Maa-idah (5) aayah 3).

Ibn Kethier zei: "Allah's uitspraak: "Behalve wat jullie geslacht hebben..." refereert terug naar dieren die op het punt staan het leven te laten, maar alsnog geslacht worden terwijl de dieren nog stabiel in leven zijn. Dit is van toepassing op gewurgde, het geslagene, het gevallene, het gestokene en dat waar de wilde dieren van gevreten hebben." (Zie Tefsier imaam ibn Kethier: 2/11-12)

Ka'b ibn Malik (moge Allah tevreden met hem zijn) had schapen die graasden bij "Sel' (een berg in al-Medinah). Een dienstmeisje die deze schapen hoedde merkte een schaap op de nog leefde (in een andere versie is gekomen dat een wolf het schaap aangevallen had en haar dodelijk verwond had maar deze nog in leven was ten tijde van het slachten). Zij brak een steen in het midden en slachtte alsnog het schaap met de scherpe zijde van de steen. Ka'b zei tegen de mensen:"Eet niet van het vlees totdat wij de boodschapper(Allah's vrede en zegen zij met hem) hierover vragen!" Hij vroeg daarna de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) hierover en hij gaf hem toestemming om van het vlees te eten." (Overgeleverd door imaam al-Boekhaarie (2181)).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer: 69917.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN