Vraag & Antwoord

Mag men de ongelovige buur vlees van het offerdier geven

Mag men de ongelovige buur een deel geven van het vlees van het offerdier of niet?

De raad van de geleerden heeft op deze vraag een antwoord gegeven en zei: De moslim mag het vlees van zijn offerdier zowel aan de gelovige als aan de ongelovige geven. Hij mag zelfs veel geven, om zijn hart te winnen en de rechten van zijn buur te eerbiedigen.

Vooral omdat er geen regelrechte bewijzen bestaan die dit verbieden en ons baserend op de woorden van De Meest Verhevene: "Allah verbiedt jullie niet diegenen die jullie niet bestrijden in de godsdienst en u niet uitdrijven uit uw woningen liefdevol en rechtmatig te behandelen, Allah bemint diegenen die rechtmatig zijn." 60/8

De raad van de geleerden heeft hierover al een juridische uitspraak gegeven die luidt: "Ja, wij mogen de ongelovige (die ons niet bestrijdt) en de ongelovige gevangenen een deel van vlees van het offerdier geven, ofwel omdat hij arm is, of een naaste of een buur is, of om op die manier zijn hart te winnen.

Het offer is het slachten van het dier om via deze vorm van aanbidding dichter bij Allah te komen. Het beste is dat hij van dit vlees een derde voor zichzelf neemt en een derde geeft hij aan zijn naasten, buren en vrienden.

Het resterende derde geeft hij als aalmoes aan de armen. Ook al geeft hij aan de ene groep wat meer dan aan de andere, of hij beperkt zich tot het geven van dit vlees aan een van deze groepen dan is dit niet erg.

Aan diegenen die ons bestrijden geven wij geen vlees van dit offerdier. Het is een verplichting dat wij diegenen die ons bevechten, terugdringen en verzwakken. We mogen hen geen bewegingsvrijheid geven of versterken met aalmoezen.

Dit geldt eveneens voor de niet verplichte aalmoezen, ons baserend op de woorden van De Meest Verhevene: "Allah verbiedt jullie niet diegenen die jullie niet bestrijden in de godsdienst en u niet uitdrijven uit uw woningen, liefdevol en rechtmatig te behandelen, Allah bemint diegenen die rechtmatig zijn.

Allah verbiedt jullie slechts dat jullie hen, die jullie bestreden hebben omwille van jullie godsdienst en jullie uit jullie woningen hebben uitgedreven en meegewerkt hebben aan jullie uitdrijving, tot verbondenen neemt en wie hen tot verbondenen neemt zijn de onrechtdoeners." 60/8-9

En de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft Asmaa-e (moge Allah tevreden met haar zijn), de dochter van Aboe Bakr, opgelegd om de band met haar moeder te onderhouden door haar van haar geld te geven terwijl zij (de moeder) tot de afgodendienaars behoorde.

En alle lof zij Allah de Heer der werelden.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN