Vraag & Antwoord

Muziek dat gedraaid wordt op scholen, werk, feesten enz

Bismillah Arahmani Arahim

Ik ben al vroeger gestopt met muziek te luisteren, bij mij zet ik het niet aan (muziek thuis aan doen). Maar op school en andere plaatsen hoor ik het wel. Ik probeer niet van te genieten maar soms doe ik het wel. Wordt dat beoordeeld als luisteren en word ik verantwoord of niet? .

wassalam.

Geprezen zij Allah Er is een verschil tussen de één die naar de muziek luistert en de één die het hoort. Diegene die naar de muziek luistert, hoort het opzettelijk, zij willen het horen en ervan genieten. Terwijl diegene die alleen de geluiden van de muziek hoort, wat hem bereikt, zonder het willen of bedoelen om te luisteren. Zoals wanneer je in een vliegtuig of in een bus zit waar muziek voorkomt of wanneer je naar de markt gaat en je hoort muziek uit een winkel zonder het willen of de intentie hebben om naar te luisteren. Daar is een verschil tussen de laatst genoemde en diegene die zit om te luisteren en ervan te genieten naar de h'araam ding (muziek).

Daarom zei Sheikh al-Islaam (ibn Taymiyyah): "Het gebieden en verbieden heeft te maken met luisteren. Alleen is horen zoiets als kijken; het heeft te maken met de intentie "achter het kijken(naar iets)', niet wanneer er iets gebeurt zonder dat een persoon ervoor heeft gekozen.... Dezelfde geldt voor het bezondigen van de vijf zintuigen zoals horen, zien, ruiken, proeven en voelen; het gebieden en verbieden zijn verbonden met wat voor intentie een persoon heeft en doet, maar wanneer iets gebeurt zonder dat hij ervoor heeft gekozen, daar telt geen "het gebieden en verbieden' betreffend voor dat." Einde citaat.(Madjmoo' al-Fataawa, part 5, p. 566)

Men moet het kwaad zo veel mogelijk verafschuwen, maar als hij het niet kan, dan zou hij in zijn hart het verafschuwen. Een van de regels houdt in, bij het verafschuwen in iemand z'n hart, is niet het verblijven in een bijeenkomst (of iets anders) plaats waar dat kwaad voorkomt, als men weg kan.

Betreffende diegene die luistert (naar muziek), men moet er zo veel mogelijk voor strijden en toevlucht zoeken bij Allah tegen de Shaytaan en Allah (de Verhevene) gedenken. Dan zal Allah (de Verhevene) dat van je weg laten houden. Als dat (muziek) jou hart toch aantrekt dan zul je afstand moeten houden van zulke gebeurtenissen (alles waar muziek voorkomt). En als dat niet kan, omdat je dan problemen krijgt met het missen van sommige lessen waar zulke dingen (muziek) voorkomt dat zou je geen aandacht moeten geven. Je moet weten dat Allah (de Verhevene) altijd ons in de gaten houdt en vrees Hem dan. Diegene die Allah vreest, Allah (de Verhevene) zal hem weg.

Bewijzen uit de Qor-aan en profetische overleveringen:

Uit de Qor'aan:

1. Allah (de Verhevene) zegt in Soerat Loeqmaan: "En er zijn er onder de mensen die onzinnige praat kopen om te doen afdwalen van de Weg van Allah, zonder kennis, en die het (de Islam) bespotten. Zij zijn degenen voor wie er een vernederende bestraffing is. En wanneer Onze Verzen aan hem worden voorgedragen, dan wendt hij zich er hoogmoedig van af, alsof hij ze niet hoort. He is alsof er in zijn oren doofheid is. Verkondig hem daarom een pijnlijke bestraffing." (Soerat Loeqmaan (31) aayah 6-7).

al-Wa'iedie en andere geleerden hebben in hun tefsier (uitleg van de Qor-aan) gezegd: De onzinnige praat die in aayah 6 van Soerat Loeqmaan is verteld, is muziek. Dit hebben de volgende metgezellen (Allah's welbehagen zij met hen) gezegd: Ibn "Abbaas en ibn Mas'oed en Moedjaahied en "Iekriemah. Er is overgeleverd dat ibn Mas'oed heeft gezegd:"Ik zweer bij Allah, waar er geen andere god is dan hem, het is muziek (dit slaat op de aayah 6 uit Loeqmaan – "onzinnige praat")"

Uit de H'adieth (profetische overleveringen):

2. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er zal een volk dat tot de moslims behoort komen, die zijden (al-h'arier) ontucht (h'iera ), bedwelmend drank (al-khamr) en muziekinstrument zullen toestaan. (Overgeleverd door imaam al-Boekhaarie.)

3. Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) verhaalt dat profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) gezegd heeft: "Aan het einde van de wereld zal een volk komen die in apen en zwijnen veranderd zullen worden". De metgezellen vroegen: "getuigen ze niet in de Eenheid van Allah en dat Mohammed de boodschapper is van Allah? Hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "jawel, en ze vasten, bidden en bezoeken het huis (H'adjj). Ze zeiden: "Maar wat doen ze dan verkeerd?" Hij (Allah's vrede en genade zij met) zei: "ze gebruiken muziekinstrumenten, trommels en zangeressen, ze brengen hun nachten door in het drinken van bedwelmende dranken en onzinnige handelingen hierdoor zullen ze gestald worden en veranderd worden naar apen en zwijnen."

4. Tijdens huwelijksfeesten en andere islamitische feestelijke gelegenheden is het toegestaan om gebruik te maken van trommels (doeff) met normale zang die verboden woorden (liefde, benoemen van het menselijk lichaam...) niet bevat en wel alleen voor de vrouwen. Dit gebaseerd op een h'adieth van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dat de hij de vrouwen toestond om gebruik te maken van doeff tijdens huwelijksfeesten.

En Allah weet het beste.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN