Vraag & Antwoord

Zijn huisdieren toegestaan?

Zijn huisdieren toegestaan? Ik heb thuis een paar vogeltjes die ik niet kan missen. Nou hoor ik af en toe dat dat h'araam is en dat ik ze moet vrijlaten. Ik kan dit niet doen op de eerste plaats omdat weet dat ze afhankelijk zijn van ons. Ze zijn niet anders gewend. Ze kunnen niet voor eten zorgen en ik weet haast zeker dat als ik ze vrijlaat dat hun dood gaat worden en daar wil ik niet schuldig aan zijn

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Er is geen enkel bewijs dat aanduid dat men geen vogels als huisdieren mag hebben. Het verbod treedt pas op wanneer men de huisdieren die men in bezit heeft niet voedt en er niet voor zorgt. De profeet Allah's vrede en genade zij met hem heeft gezegd: - "Allah beloont degene, die iets goeds doet voor een levend wezen." - "Wie geen medelijden heeft met anderen, met hem heeft Allah geen medelijden. Wees hen, die op aarde leven, genadig, Allah zal u evenzo behandelen" (al-Boekhaarie).

Overgeleverd door Ibn 'Oemar (moge Allah tevreden zijn met vader en zoon) dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en genade zij met hem) heeft gezegd: "Een vrouw werd gekastijd vanwege een kat, die zij opgesloten had totdat zij (de kat) doodging. Daarom ging zij naar de hel. Toen zij haar opsloot gaf zij haar niet te eten en te drinken, en zij liet haar geen voedsel zoeken tussen de knaagdieren en insecten op de grond." (al-Boekharie, en Moesliem).

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft niet het houden van de kat als huisdier verboden gesteld maar heeft het slecht behandelen of zorgen voor het huisdier verboden gesteld en heeft direct een bestraffing genoemd voor degene die de dieren slecht behandeld.

Hetzelfde geldt voor vogels of vissen, er is geen enkel bewijs om het houden van deze dieren als huisdieren verboden te stellen. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd tegen een metgezel genaamd 'Omayr: "O 'Omayr wat heeft An-Noeqayr (een soort vogel) gedaan?" De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft het deze metgezel niet verboden gesteld om het dier vast te houden. De vraagstelling is een bevestiging dat de Profeet (vrede en zegen van Allah zij met hem) op de hoogte was van dit dier, en hij sprak altijd wanneer de grenzen van Allah werden overtreden. Het feit dat hij hierover niks zegt en op deze manier zijn vraag stelt is een bewijs dat het niet verboden is om deze dieren als huisdieren te hebben.

Verder hebben degenen die het verboden stellen om vogels als huisdieren te houden geen enkel bewijs om dit te verbieden.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com

^I Is chatten toegestaan?


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN