Vraag & Antwoord

Het uitgeven van Zakaat al-Fitr over de doden

 “Mijn oma stelt de volgende vraag: is het toegestaan om Zakaat al-Fitr over de dode te geven, zoals bijvoorbeeld over haar overleden ouders?”

Alle lof zij Allah


Zakaat al-Fitr is verplicht voor man en vrouw, jong en oud van de moslims, zoals de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) verduidelijkte. 
Deze Zakaat is alleen verplicht over een levende die het moment van de Zakaat al-Fitr meemaakt.

Het moment van Zakaat al-Fitr  is met het ondergaan van de zon op laatste dag van de Ramadan.


De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) noemde het Sadaqatoe al-Fitr, en de Fitr doet zijn intrede bij het ondergaan van de zon op de nacht van Eid, het is een zuivering en reiniging voor de vastende zijn fouten. Het vasten eindigt met het ondergaan van de zon.


De Zakaat al-Fitr is niet verplicht voor degene die overlijdt voordat hij de tijd van Zakaat al-Fitr meemaakt. Stel dat hij overlijdt op de tijd waarop de Zakaat al-Fitr uitgegeven dan dient deze uitgegeven te worden van zijn erfenis, omdat de Zakaat in zijn geval een verplichting wordt.
Zie: "al-Madjmoo’ (6/84), "al-Moeghnie" (2/358), " Al-Mawsoo’a al-Fiqhiyah (jurisprudentie Encyclopedie)" (23/341).


Sheikh Ibn 'Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) zei:
"Als een persoon komt te overlijden voordat de zon ondergaat in de nacht van Eid, rust op hem geen verplichting de Zakaat al-Fitr uit te geven, want  hij overleed voordat de reden ervoor (het moment) aangebroken is.” Einde citaat. 


Zie “Fiqh al-I’Baadaat” (De jurisprudentie van aanbidding) blz. 211.


Het punt is dat wanneer de overledene waarover gevraagd wordt overleden is voor de tijd van de verplichting aangebroken is, en dit is het ondergaan van de zon op de nacht van Eid, dan is er geen Zakaat al-Fitr voor hem aan de orde.
Als er voor jou oma een Sadaqah uitgegeven wordt in de vorm van voedsel of geld of iets anders dan wordt dit gezien als Sadaqah en niet als de verplichte Zakaat al-Fitr.


Het is bewezen in meer dan een overlevering dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) dat de Sadaqah over een overledene hem van nut is, en de beloning de overledene bereikt wordt.

En Allah weet het beste.

 

Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN