Vraag & Antwoord

Is het toegestaan om de prijs van het offer als liefdadigheid aan de armen te geven?

Ik en mijn familie zijn ingezetenen van een land waar het niet toegestaan is ritueel te slachten. Wat moeten we doen? Kunnen we de prijs van het offer als geld weggeven?

Alle lof is voor Allah.

Als de bedoeling van de vraag is het offeren op de dag van het offer of de "Aqieqah voor de nieuwgeborene, en het niet mogelijk is in het desbetreffende land te slachten dan is het beter om geld te sturen naar een ander land waar een gemachtigde een offer voor het offerfeest of geboortefeest slacht voor degene die hem gemachtigd heeft in een land waar er familieleden, armen en behoeftigen zijn. Omdat het (zelf) slachten voor het offerfeest of geboortefeest de oorsprong is en de voorkeur heeft dan het geven van geld in plaats hiervan.

Imaam an-Nawawie zei: "Het slachten voor de "Aqieqah (geboortefeest) is beter dan het geven van geld. Dit is ook gezegd door imaam Ah'mad en ibn Moendzir." Einde citaat. (Zie "al-Madjmoo':8/414)

In het boek "Mataalib Oelie Noehaa' is het volgende gekomen over dit onderwerp:

"Het slachten van het offer en de "Aqieqah is beter dan het geven van geld in plaats hiervan (dit is ook tekstregel vastgelegd door imaam Ah'mad -moge Allah hem genadig zijn-). Zo ook het offerdier uitgaande van de overlevering: "De zoon van Aadam heeft geen betere daad verricht op de dag van an-Nah'r (De dag van het slachten en dit is de tiende dag van de maand Dzoe l-H'iddjah) die meer geliefd is bij Allah dan het laten vloeien van het bloed van het offer Het zal op de Dag der Opstanding met zijn horens en hoeven en de haren komen...."(Overgeleverd door ibn Maadjah. Deze overlevering is als zwak gekwalificeerd door Sheikh al-Albaanie in "as-Silsilah ad-Dha'iefah' nummer 526)

De boodschapper van Allah heeft (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft ook geofferd en gaf van dit offer als vleesgeschenk weg, zo ook de rechtgeleide Khaliefen na hem. Zou het geven van geld beter zijn dan het offer dan zouden zij dit niet nagelaten hebben." Einde citaat.

Sheikh Ibn "Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd: "Is het toegestaan om geld (i.p.v zelf te offeren) te sturen naar jouw land ter waarde van het offerdier of naar een willekeurige moslimland?"

Hij antwoordde: "Het is beter te offeren in je eigen land als je jouw familie bij je hebt. En wanneer je familie ergens anders verblijft en zij hebben niemand die voor hen kan offeren, stuur dan geld zodat zij daar een offer kunnen slachten."(Fataawa Sheikh Ibn "Oethaymien (24/207))

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer: 85039


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN