Vraag & Antwoord

De hoeveelheid van Zakaat al-Fitr en de tijd van het uitgeven ervan

“Wij zijn Marokkanen en leden van een moskee wonende te Barcelona. Wat is de manier voor ons om Zakaat al-Fitr uit te geven?”


Alle lof is voor Allah.


Het is overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) Zakaat al-Fitr heeft ingesteld voor de moslims, en dit is een Saa’ dadels of een Saa' gerst, en hij beval het uit te geven voordat de moslims vertrekken naar het Eid gebed. In Sahiehayn (Sahieh al-Boekhaari en Moslim) is de overlevering van Aboe Sa’eed al-Khoedrie (moge Allah tevreden met hem zijn) gekomen waarin hij zei: “Wij gaven de Zakaat al-Fitr uit in de tijd van de boodschapper van Allah, dit was een Saa’ van voedsel, of een Saa' dadels of een Saa 'gerst, of een Saa' van rozijnen.”


Het woord voedsel in deze overlevering is door een aantal geleerden uitgelegd als tarwe, en anderen hebben dit uitgelegd als het hoofdvoedsel van het land, wat het ook is, of het nu tarwe, maïs of anderszins is. En dit is de juiste mening, omdat Zakaat een tegemoetkoming van de rijken aan de armen is, en het is de moslim niet verplicht om met iets anders dan het hoofdvoedsel van zijn land de armen tegemoet te komen. Er is geen twijfel dat rijst het hoofdvoedsel is in het land van de Twee Heilige Moskeeën (Saudi-Arabie), en waardig en goed voedsel is, beter dan gerst waarover de overlevering gekomen is. Vandaar dat het toegestaan is om rijst als Zakaat al-Fitr uit te geven.


De plicht is om een Saa 'van alle soorten voedsel uit te geven en dit is ongeveer vier handen vol. In gewicht is dit ongeveer drie kilogram. Als een moslim een Saa’ van rijst uitgeeft of ander hoofdvoedsel van zijn land, dat is dit prima. Ook al bestaat het voedsel niet uit de producten die in de overlevering genoemd zijn in de meest correcte mening van geleerden. Er is niets mis met het uitgeven van de equivalente hoeveelheid van het gewicht, dat is ongeveer drie kilo.


Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN