Vraag & Antwoord

“As-Salaatoe Khayroen miena n-Nawm' in de eerste, of in de tweede Adzaan?

Dient “As-Salaatoe Khayroen miena n-Nawm (het gebed is beter dan slapen)” in de eerste, of in de tweede Adzaan (Iqaamah) gezegd te worden?

Alle lof zij Allah.

“As-Salaatoe Khayroen mina n-Nawm (het gebed is beter dan slapen)” dient in de eerste Adzaan gezegd te worden, zoals overgeleverd is in de H’adieth: “Wanneer je de eerste Adzaan voor het ochtendgebed verricht, zeg dan: As-Salatoe Khayroen mienan-Nawm.” Overgeleverd door Al-Imaam Ah’med (3/408).

Het dient dus in de eerste Adzaan gezegd te worden, niet in de tweede. Toch dient men te weten dat de eerste Adzaan - waar in de H’adieth naar gerefereerd wordt,- de Adzaan is die aan het begin van de gebedstijd verricht wordt, en de tweede Adzaan is de Iqaamah, daar de Iqaamah ook wel Adzaan genoemd wordt. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Tussen elke twee Adzaans is een gebed.” Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Adzaan, in het Hoofdstuk: Tussen elke Twee Adzaans is een gebed voor degene die wenst; en door Moeslim in het Boek van het gebed van reizigers, in het Hoofdstuk: Tussen elke twee Adzaans is een gebed.

Wat (met de twee Adzaans) bedoeld wordt is de Adzaan en de Iqaamah .

In Sah’ieh’ Al-Boekhaarie is overgeleverd dat de Leider der Gelovigen ‘Oethmaan ibn ‘Affaan (moge Allah tevreden met hem zijn) de derde Adzaan in het vrijdaggebed toevoegde.

Dus de eerste Adzaan waar aan Bilaal (moge Allah tevreden met hem zijn) opdracht werd gegeven ‘As-Salaatoe Khayroen miena n-Nawm’ te zeggen, was de Adzaan voor het Fadjr gebed. De mensen noemen de Adzaan van het laatste gedeelte van de nacht de eerste Adzaan van het Fadjr gebed, maar feit is dat het niet voor het Fadjr gebed is, omdat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Voorwaar, Bilaal verricht ’s nachts de Adzaan om de slapenden onder jullie te wekken, en opdat de staanden onder jullie terugkeren.” Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van de Adzaan, in het Hoofdstuk: De Adzaan voor Fadjr, en door Moeslim in het Boek van Vasten, in het Hoofdstuk: Het tijdstip van het vasten begint met de dageraad.

Dat is zodat de slapende wakker wordt en zijn Sah’oer (Sah’oer: de maaltijd dat door de vastende persoon vóór de dageraad genuttigd wordt) gaat nuttigen, en opdat degene die gedurende de nacht in gebed stond, terugkeert en zijn Sah’oer nuttigt. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei ook tegen Maalik ibn Al-H’oewairith (moge Allah tevreden met hem zijn): “Wanneer het tijdstip voor het gebed aanbreekt, dan dient iemand van jullie de Adzaan te verrichten.” De bronvermelding van deze H’adieth is eerder vermeld onder nr. 195.

Het is welbekend dat het tijdstip voor het gebed pas na het begin van Fadjr (zonsopkomst) aanbreekt, dus de Adzaan die voor het begin van Fadjr verricht wordt, is geen Adzaan voor Fadjr. Zodoende is de hedendaagse handeling van de mensen en het zeggen van As-Salaatoe Khayroen miena n-Nawm in de Adzaan van Fadjr niet correct.

Wat betreft degenen die in de veronderstelling zijn de Adzaan die in de H’adieth genoemd wordt, de Adzaan van die vóór het begin van Fadjr is, zijn mening is zonder enkele wat voor verdienste dan ook.

Enkelen zeggen dat het bewijs aangeeft dat ‘ het de Adzaan is die aan het einde van de nacht verricht wordt om het gezamenlijke gebed bij te wonen,’ is dat er gezegd is: As-Salaatoe Khayroen miena n-Nawm, en het woord Khayroen bewijst dat het beter is. (Het punt dat hier gemaakt wordt, is dat het gebed die ze zeggen verwijst naar het gezamenlijke gebed, omdat het woord Khayr (beter) gebruikt wordt, waarvan ze zeggen dat het op aanbevelenswaardigheid wijst en indien dit het verplichte Fadjr-gebed geweest zou zijn waar naar gerefereerd wordt, dan zou het woord Khayr niet gebruikt zijn).

We zeggen (als antwoord): Het woord Khayroen is gebruikt om naar een verplichte daad te wijzen, die de sterkste der verplichtingen is, zoals uit de Woorden van Allah de Verhevene blijkt: “O jullie die geloven, zal Ik jullie een handel tonen die jullie van een pijnlijke bestraffing redden kan? (Het is) dat jullie in Allah en Zijn boodschapper geloven en jullie op de Weg van Allah strijden met jullie bezittingen en jullie zielen. Dat is beter voor jullie, als jullie het wisten!” Soerat As-Saff (61), aayah 10-11.

En Hij, de Verhevene, zegt over het vrijdaggebed: “O jullie die geloven, wanneer jullie tot het vrijdaggebed worden geroepen, haast jullie dan naar het gedenken van Allah en laat jullie handel achter. Dat is beter voor jullie, als jullie het wisten!” Soerat Al-Djoemoe’ah (62), aayah 9. Aanbevelenswaardigheid kan dus zowel in verplichte als aanbevolen daden zijn.

En Allah weet het beste.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN