Vraag & Antwoord

Wat is de beloning voor qiyaam al-layl?

Wat is de beloning voor qiyaam al-layl?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Sheikh Moh'ammed Ibn Saalih' Al-Moenaddjied heeft gezegd: "Alle lof is aan Allah. Qiyaam al-layl (Qiyaam al-layl betekent letterlijk "staan in de nacht", hier wordt het nachtgebed mee bedoeld) is een Soennah moe-akkadah (Moe-akkad betekent "zeker" en in dit geval duidt het op een sterk aangeraden Soennah, een handeling die de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) altijd verricht heeft. En omdat Soennah een vrouwelijk woord is, wordt moe-akkad ook vrouwelijk, dus moe-akkadah. Ghayr moe-akkadah duidt een Soennah aan die de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) soms wel en soms niet verricht heeft.). Vele teksten van de Qor-aan en Soennah moedigen het aan en spreken over de hoge status en de geweldige beloning ervan. Qiyaam al-layl speelt een grote rol in het versterken van iemands geloof (Imaan) en helpt bij het verrichten van goede daden. Allah zegt: "O jij omhulde. Sta op in de nacht om de salaat (gebed) te verrichten, met uitzondering van een kort gedeelte (van de nacht). De helft ervan of iets minder dan dat. Of maak het iets langer en draag de Qor-aan voor, nauwkeurig. Voorwaar, Wij zullen zware Woorden tot jou neerzenden. Voorwaar, het opstaan in de nacht (om te bidden) is zwaarder en maakt het woord zekerder." Soerat Al-Moezzammil (73), aayah 1-6.

Allah prijst degenen die geloof (Imaan) hebben en vroom zijn vanwege hun edele eigenschappen en goede daden. Een van de meest bijzondere daarvan is qiyaam al-layl. Allah zegt: "Voorwaar, gelovig aan Onze Verzen zijn slechts degenen die, wanneer zij ermee vermaand worden, zich neerbuigen, en die de Glorie van hun Heer prijzen met Zijn lofprijzing. En zij zijn niet hoogmoedig. Hun zijden mijden de slaapplaatsen, zij roepen hun Heer aan, vrezend en hopend. En zij geven uit van dat waar Wij hen mee voorzagen. En geen ziel weet welke verkoeling van de ogen voor hen verborgen wordt gehouden, als beloning voor wat zij plachten te doen." Soerat As-Sadjdah (32), aayah 15-17.

Allah beschrijft hen elders met de volgende woorden: "En degenen die de nacht doorbrengen, terwijl zij voor hun Heer knielen en staan (in hun salaat). En degenen die zeggen: "Onze Heer, wend de bestraffing van de Hel van ons af. Voorwaar, haar bestraffing is een voortdurende kwelling. Voorwaar, het is een zeer slechte verschijning en verblijfplaats." En degenen die, wanneer zij besteden, niet overdrijven en niet gierig zijn, maar het midden daartussen houden. En degenen die niet naast Allah een andere god aanroepen en die niemand doden, waarvan (het doden) door Allah verboden is, behalve volgens het recht. En die geen ontucht plegen, want wie dat doet zal een bestraffing ontmoeten. Voor hem zal de bestraffing vermenigvuldigd worden op de Dag der Opstanding en vernederd zal hij daarin eeuwig leven. Behalve degene die berouw toont en gelooft en goede daden verricht. Voor diegenen wisselt Allah hun zonden in voor goede daden. En Allah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig. En wie berouw toont en goede daden verricht: voorwaar, hij wendt zich berouwvol tot Allah. En (ook) degenen die, wanneer zij met de Verzen van hun Heer vermaand worden, daarbij niet doof en blind neervallen. En (ook) degenen die zeggen: "Onze Heer, maak voor ons onze echtgenotes en onze nakomelingen een verkoeling voor de ogen en maak ons leiders voor de Moettaqoen. Zij zijn degenen die beloond zullen worden met een ereplaats (in het Paradijs) en zij zullen daarin ontvangen worden met een begroeting en vrede. Zij leven daarin eeuwig, een goede vestiging en verblijfplaats." Soerat Al-Foerqaan (25), aayah 64-76.

Vanwege deze verzen dienen we de deugdzaamheid op te merken van qiyaam al-layl en de goede gevolgen die niet genegeerd kunnen worden: het is een van de manieren om de bestraffing van de Hel te vermijden en het Paradijs te bereiken, en we willen hier ook de grote zegening noemen, die het spreken met de Heer met zich mee brengt. Moge Allah ons laten behoren tot degenen die hierbij succes bereiken.

Allah heeft de vromen beschreven in Soerat ad-Dzaariyaat als zijnde in het bezit van een aantal eigenschappen - inclusief het bidden van qiyaam al-layl - waardoor zij het Paradijs (hopen) te bereiken. Allah zegt: "Voorwaar, de Moettaqoen verblijven in Tuinen en bij bronnen (in het Paradijs). Zij nemen wat hun Heer hen geeft. Voorwaar, zij behoorden tot de weldoeners. Zij plachten gedurende de nacht weinig te slapen." Soerat Ad-Dzaariyaat (51), aayah 15-17.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) moedigt ons in vele ah'aadieth aan om qiyaam al-layl te bidden, zoals in de volgende: de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Het beste gebed na de verplichte gebeden is het bidden in de nacht." Overgeleverd door Moeslim, 1163.

Hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei ook: "Je zou qiyaam al-layl moeten bidden, want het is een gewoonte van de rechtschapene die voor jou kwam en het brengt je dichter tot jouw Heer, en het is een boetedoening voor de zonden en het verhindert (het uitoefenen) van) slechte daden." Overgeleverd door At-Tirmidzie, 3549, geclassificeerd als h'asan door Al-Albaanie in Irwaa-e al-Ghaliel, 452.

- "Het is een gewoonte van de rechtschapene", betekent dat zij gewend waren dit te verrichten.

- "Het brengt je dichter tot je Heer", betekent dat het een daad van aanbidding is waarmee je dichter tot Allah kunt komen.

- "En verhindert slechte daden", betekent dat het een persoon verhindert zonden te begaan. Allah zegt: "Voorwaar, de salaat (gebed) weerhoudt van de gruweldaad en het verwerpelijke." Soerat Al-"Ankaboet (29), aayah 45.

Er is overgeleverd dat "Amr ibn Moerrah al-Djoehani zei: "Een man kwam naar de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zei: "O boodschapper van Allah, wat denkt u ervan als ik getuig dat er geen god is (die het recht heeft aanbeden te worden) behalve Allah, en dat u Zijn boodschapper bent, en ik de vijf dagelijkse gebeden verricht, de maand (Ramadhaan) vast, de qiyaam in de Ramadhaan bid en de zakaat betaal?" De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Eenieder Een ieder die overlijdt, terwijl hij dat deed, zal een van de siddhieqien (waarachtigen) en de martelaren zijn." Overgeleverd door Ibn Khoezaymah, geclassificeerd als sah'ieh' door Al-Albaaniee in sah'ieh' Ibn Khoezaymah, 2212.

At-Tirmidzie (1984) overlevert dat "Aliy (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "In het Paradijs zijn er huizen waarvan de buitenkant kan worden gezien vanaf de binnenkant, en waarvan de binnenkant kan worden gezien vanaf de buitenkant." Een bedoeïen stond op en zei: "Voor wie zijn die o boodschapper van Allah?" Hij zei: "Die zijn er voor hen die goede woorden spreken, anderen voeden, regelmatig vasten, en tot Allah bidden in de nacht wanneer de mensen slapen." Geclassificeerd als h'asan door Al-Albaaniee in sah'ieh' At-Tirmidzie.

Al-H'aakim heeft overgeleverd dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Djibriel kwam naar mij toe en zei: "O Moh'ammed, leef zolang je wilt, eens zul je sterven. Houd van wie je maar wilt, eens zul je hem verlaten. Doe alles wat je wilt, eens zul je ervoor vergolden worden. Herinner dat de eer van de gelovige zijn gebed in de nacht is, en zijn trots zich in het onafhankelijk zijn van de mensen bevindt." Geclassificeerd als h'asan door Al-Albaanie in sah'ieh' al-Djaami', 73.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Een ieder die qiyaam bidt en hierbij tien verzen reciteert, zal niet geregistreerd worden als een van de verwaarlozende. Een ieder die qiyaam bidt en hierbij honderd verzen reciteert, zal geregistreerd worden als een van de vromen. Een ieder die qiyaam bidt en hierbij duizend verzen reciteert, zal geregistreerd worden als een van de moeqantirien." Overgeleverd door Aboe Daawoed, 1398, geclassificeerd als sah'ieh' door Al-Albaanie in sah'ieh' Aboe Daawoed.

De moeqantirien zijn degenen die een qintaar van beloning gegeven zal worden. Een qintaar is een grote hoeveelheid goud, en de meeste geleerden van de Arabische taal zijn van mening dat dit vier duizend dinars zijn. En er is gezegd dat een qintaar een stierenhuid vol met goud, of tachtigduizend of een grote maar niet-gespecifeerde hoeveelheid rijkdom is. Zie an-Nihaayah fi Gharieb l-H'adieth door Ibn al-Athier.

Deze h'adieth benadrukt de grote beloning van degene die duizend verzen reciteert (tijdens het qiyaam al-layl gebed). At-Tabaraani heeft overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Een qintaar is beter dan deze wereld en alles wat zich hierin bevindt." Geclassificeerd als h'asan door Al-Albaanie in sah'ieh' at-Targhieb, 639.

Noot: Al-Haafidhz Ibn H'adjer zei: "Van Soerat Tabaarak (al-Moelk, Soerah 67) tot het einde van de Qor-aan is duizend verzen." Een ieder die qiyaam bidt, en vanaf Soerat Tabaarak tot het einde van de Qor-aan reciteert heeft qiyaam gebeden met duizend verzen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN