Vraag & Antwoord

Is het toegestaan voor de reiziger om het verplichte gebed te bidden in een vliegtuig etc?

Is het toegestaan voor de reiziger om het verplichte gebed (faridhah) te bidden in een vliegtuig, auto of trein, wanneer er noodzaak voor is? Of dient hij te wachten totdat men de plaats van bestemming bereikt, waar men het gebed op de oorspronkelijke manier kan uitvoeren? Verder: dient de reiziger dan de richting van de Qiblah te nemen?

 

 

De commissie van geleerden (Al-ladjnatoe d-Daa-iemmah) die religieuze vraagstukken behandelen, werd dezelfde vraag gesteld en ze hebben het volgende antwoord gegeven: “Als iemand reist per auto, trein, vliegtuig of rijdier, en vreest wanneer hij zal uitstappen (zoals het stoppen bij een donkere afgelegen plek die berucht staat om zijn onveiligheid), en weet dat de tijd voor het

gebed voorbij zal zijn wanneer hij bij de plaats van bestemming aankomt, dan is het voor deze persoon toegestaan te bidden al naar gelang zijn mogelijkheid. Dit is gebaseerd op de Uitspraak van Allah (de Verhevene): “Allah belast niemand dan volgens zijn vermogen.” Soerat Al-Baqarah (2), aayah 286. En Zijn Uitspraak: “Vreest daarom Allah volgens jullie vermogen.” Soerat At-Taghaaboen (64), aayah 16. En Zijn Uitspraak: “Hij heeft het voor jullie in de godsdienst niet moeilijk gemaakt.” Soerat Al-H’addj (22), aayah 78. Verder dient de reiziger in de richting te bidden die het rijvoertuig/rijdier gaat, of is het noodzakelijk om zich altijd tot de Qiblah te wenden? Of is dit alleen noodzakelijk bij de aanvang van het gebed? 

Dit is afhankelijk van zijn situatie en mogelijkheden; wanneer het mogelijk is de richting van de Qiblah te hanteren, dan is dit verplicht aangezien dit een voorwaarde is voor het verplichte gebed zowel thuis alsook tijdens de reis. Echter, wanneer de reiziger de Qiblah niet voor zich kan nemen, dan dient hij Allah (de Verhevene) te vrezen naar zijn vermogen, gebaseerd op de eerder vermelde bewijzen uit de Qor-aan. 

Fataawa van Al-Ladjnah ad-Daa-iemmah.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN