Vraag & Antwoord

Is boetedoening voor geslachtsgemeenschap overdag in de Ramadan ook voor de vrouw?

“Als een vrouw geslachtsgemeenschap heeft met haar man gedurende de dag in de Ramadan, geldt dan ook voor haar een boetedoening (Kafaarah)?”

Alle lof is voor Allah.

Gemeenschap tijdens de dag in de Ramadan is een van grootste bedervers van het vasten.

Wanneer een vrouw geslachtsgemeenschap heeft met haar man gedurende de dag van de Ramadan zijn er twee situatie die van haar van toepassing kunnen zijn:

De eerste situatie:

Is dat de vrouw ongewild geslachtsgemeenschap heeft met haar man, of uit vergeetachtigheid, of onwetende is over het oordeel van geslachtsgemeenschap gedurende de dag van de Ramadan. In deze gevallen is haar vasten geldig en het is dan voor haar niet verplicht deze dag in te halen of een boetedoening uit te geven. Dit is een van de visies van imaam Ahmed en ook gekozen door Sheikh al-Islam, en gekozen uit de hedendaagse geleerden zoals Sheikh Ibn Baaz en Ibn ‘Oethaymeen )moge Allah hen allen genadig zijn)

Ze citeren de volgende bewijzen, waaronder:

1) De uitspraak van Allah (De Verhevene): “Onze Heer, bestraf ons niet als wij vergeten of als wij fouten maken.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 286).
2) Van Aboe Hurayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) is overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah´s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wie uit vergeetachtigheid eet terwijl hij vastende is, dient door te gaan met zijn vasten, want waarlijk Allah gaf hem te eten en te drinken.” Overgeleverd door al-Boekhaari en Moslim. De geleerden zeggen dat geslachtsgemeenschap en andere verbrekers van het vasten in vergelijking (Qiyaas) worden getrokken met eten en drinken.
3) Van Aboe Dharr al-Ghiffaari (moge Allah tevreden met hem zijn) is overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah´s vrede en zegen zij met hem) zei: “Allah vergeeft mijn natie voor hun fouten en wat zij doen uit vergeetachtigheid of dwang.” Overgeleverd door Ibn Maadjah (2045) en geclassificeerd als Sahieh door Sheikh al-Albaani (moge Allah hem genadig zijn) in Sahieh Ibn Maadjah..

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd over een vrouw die geslachtsgemeenschap heeft met haar man terwijl dit zonder haar wil en ontevreden hierover is. Hij antwoordde als volgt:

“... Wat betreft de vrouw als ze gedwongen werd, dan treft haar niets van verwijt en betichting en haar vasten is geldig.” Einde citaat.

Zie "Fataawa Ibn Baaz" (15/310).

Sheikh Ibn 'Oethaymeen (moge Allah hem genadig zijn) zei in  "Sharh al-Moemti' (6/404) over het oordeel en regel van geslachtsgemeenschap gedurende de dag in de Ramadan:
“Als de vrouw verontschuldigd is door onwetendheid, vergeetachtigheid of dwang dan hoeft zij niet in te halen en is er voor haar ook geen boetedoening als verplichting.” Einde citaat.

De tweede situatie:

Is dat de vrouw geen excuus heeft, maar vrijwillig meegaat in de geslachtsgemeenschap met haar man en dit zelf ook wenst. De geleerden verschilden van mening in de verplichting van de boetedoening; hierover zijn er twee meningen:

De eerste mening:

Een boetedoening (Kafaarah) is voor haar verplicht wanneer zij met haar instemming en wens geslachtsgemeenschap heeft met haar man. En dit is de mening van de meerderheid van de geleerden. Als bewijzen citeren zij het volgende:

1) Wat is gekomen in Sahiehayn (Sahieh al-Boekhaari en Sahieh Moslim) over de man die geslachtsgemeenschap had met zijn vrouw gedurende de dag van de Ramadan en de boodschapper van Allah (Allah´s vrede en zegen zij met hem) de man opdracht gaf voor een boetedoening .En de fundamentele beginsel is de gelijkheid van mannen en vrouwen in de voorschriften en wetgeving (Ahkaam), behalve wat door de islamitische wetgeving is uitgezonderd met een tekstueel bewijs.
2) Een andere bewijs die zij aanhalen is dat de vrouw de heiligheid van het vasten heeft geschonden door het hebben van geslachtsgemeenschap gedurende de dag van de Ramadan, aldus is een boetedoening voor haar verplicht net zoals dit verplicht is voor de man.
3) Het is een strafmaatregel waarbij de man en de vrouw gelijk zijn net zoals dit geld voor de lijfstraf voor overspel waarbij de man en de vrouw hierin gelijk zijn.

Imaam al-Boehoetie (moge Allah hem genadig zijn) zei in  “Sharh Moentahie al-Iraadaat” (1/486): "Wanneer een vrouw gewillig hieraan meedoet en niet onwetend is over het oordeel ervan (geslachtsgemeenschap gedurende de dag van de Ramadan) en ook niet vergeetachtig is dat zij aan het vasten is, is zij net zoals de man hierin in de verplichting van het inhalen en het verrichten van een boetedoening. Want zij heeft de heiligheid van de Ramadan geschonden door het hebben van geslachtsgemeenschap overdag waardoor zij net als de man betreffende het oordeel hierin is.” Einde citaat.

De tweede mening:

De boetedoening is specifiek voor de man alleen voor zichzelf en er niets is voor de vrouw. Het maakt niet uit of de geslachtsgemeenschap met tegenzin of gewillig heeft plaatsgevonden. Dit is de mening van de wetschool van ash-Shaafie’yah, en een meningversie van imaam Ahmed.
Als bewijs halen ze aan dat de boodschapper van Allah (Allah´s vrede en zegen zij met hem) de man heeft opgedragen met het verrichten van een boetedoening en de vrouw in deze overlevering niet is genoemd.

Het antwoord op hun bewijsvoering is volgt beantwoord door geleerden:  het niet noemen van de Kafaarah voor de vrouw in deze overlevering is zo omdat het de man was die over zichzelf kwam vragen en de vrouw niet deze vraag gesteld had. Het is mogelijk dat zij een excuus had door onwetendheid of dat dit is gebeurd met haar tegenzin.

De meest correcte mening is dat er ook voor de vrouw een boetedoening is net zoals dit een plicht is voor de man. Deze mening is gekozen door Sheikh ibn Baaz en ibn ‘Oethaymeen (moge Allah hen beiden genadig zijn) .

Zie: "Fataawa ibn Baaz" (15/307) en  "Sharh al-Moemti' ”(6/402).

En Allah weet het beste.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN