Vraag & Antwoord

Het niet inhalen van niet gevaste dagen tijdens menstruatie

Een vrouw heeft nu de leeftijd van vijftig jaar, en als zij vroeger menstrueerde verbrak zij het vasten tijdens de Ramadhaan. Vervolgens haalde zij de niet-gevaste dagen niet in, uit onwetendheid van de verplichting van het inhalen van niet-gevaste dagen. Zij was onwetend, maar nu weet zij het oordeel en dat het verplicht is de niet-gevaste dagen in te halen. Wat moet zij doen?

Alle lof is voor Allah.

Zij dient de niet-gevaste dagen in te halen en daarbij ook voor de zelfverzekerdheid voor elke dag een arme te voeden.

Sheikh Ibn Baaz (Fataawa 15/184) werd de volgende vraag gesteld: "Ik heb een zus die een aantal jaren de niet-gevaste dagen tijdens haar maandelijkse menstruatie niet inhaalde vanwege de onwetendheid over het oordeel ervan, en daarnaast zeiden sommige onwetenden tegen haar dat het haar niet verplicht is het vasten in te halen. Wat dient zij te doen?” 

Hij (moge Allah hem genadig zijn) antwoordde: “Zij dient Allah om vergeving te vragen en zich berouwvol tot Hem te wenden. Verder dient zij de niet-gevaste dagen in te halen en ook voor elke dag een arme te voeden zoals door een aantal metgezellen van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) een Fatwa hierover is gegeven. De hoeveelheid en mate van het voedsel is een Saa’ en dit is gelijk aan anderhalve kilogram. Het inhalen  en voeden vervalt niet voor haar alleen maar door wat er gezegd is door sommige onwetende vrouwen tegen haar dat zij niet verplicht  is het vasten in te halen. ‘Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn) zei: “Wij waren bevolen om het vasten in te halen, maar niet bevolen om de gebeden in te halen.” Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim.

Wanneer de volgende Ramadan komt en zij heeft de niet-gevaste dagen nog niet ingehaald heeft zij een zonde begaan. Zij dient alsnog de dagen in te halen en berouw te tonen hiervoor, en voor ieder dag  een arm persoon te voeden wanneer zij daartoe in staat is. Wanneer de vrouw arm is en niet in staat is armen te voeden, valt dit voor haar weg en is het inhalen van het vasten voldoende. Zij dient wel berouw te tonen. Als zij het aantal dagen dat ze moet inhalen niet meer weet, dient zij de dagen in te schatten en dan de dagen te vasten waarvan zij denkt dat zij deze niet gevast heeft. Dit is voor haar voldoende vanwege de Woorden van Allah, de Almachtige: “En vreest Allah naar jullie vermogen.” Einde citaat. 

Het permanente comité (10/151) voor het uitgeven van Fataawa werd gevraagd over een vrouw in de leeftijd van zestig jaar die onwetende was betreffende de bepalingen van de menstruele periode van vele jaren. Zij haalde de niet-gevaste dagen niet in denkende dat dit niet verplicht was, van wat zij hoorde van (onwetende) mensen.

Zij antwoordden als volgt: “Ze dient berouw te tonen tot Allah omdat ze de moeite niet heeft genomen om de mensen van kennis hierover te vragen. Zij dient de niet-gevaste dagen alsnog in te halen van wat zij zich kan herinneren aan dagen dat zij niet heeft gevast. Daarnaast dient zij voor elke dag dat zij het vasten niet heeft ingehaald een arme te voeden met het gangbare voedsel van een land zoals  tarwe, dadels, rijst of ander (houdbaar) voedsel wanneer zij hiertoe in staat is. En als zij hiertoe niet in staat is vanwege armoede dan valt dit voor haar weg en is het voor haar genoeg alleen maar het vasten in te halen.” Einde citaat. 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN