Vraag & Antwoord

Hoe dient de Laylatoe alQadr besteed te worden en wanneer is Laylatoe alQadr?

“Hoe dient de Laylaoet alQadr doorgebracht te worden? Is dit door het bidden of het lezen van de Qor-aan en de levensloop (Sierrah) van de boodschapper van Allah en het vermanen van de mensen en het vieren ervan in de moskee?”

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) verrichte zijn inspanning in de laatste tien nachten van de Ramadan meer dan in andere nachten door gebed, het lezen van de Qor-aan en het verrichten van smeekgebeden. Imaam al-Boekhaari en Moslim hebben via ‘A’iesha (moge Allah tevreden over haar zijn) overgeleverd: “Wanneer de tien laatste nachten van de Ramadan aanbraken, bracht hij deze in aanbidding door, maakte zijn familie wakker en stroopte zijn mouwen op.” In Moesnad imaam Ahmed en Sahieh Moslim: “Hij verrichte zijn inspanningen in de laatste toen nachten van de Ramadan meer dan andere nachten.”

Ten tweede:

De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft zijn natie aangemoedigd de Laylatoe alQadr in aanbidding door te brengen. Op het gezag van Aboe Hurayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Van degene die de Laylatoe alQadr doorbrengt (in aanbidding) uit oprecht geloof en rekent op de beloning van zijn Heer worden de voorgaande zonden vergeven.” Overgeleverd door al-Boekhaari en Moslim. Deze overlevering geeft de meerwaarde en deugd aan van het doorbrengen van de nacht in aanbidding.

Ten derde:

Een van de smeekgebeden die opgezegd kunnen worden is wat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ‘A’iesha (moge Allah tevreden over haar zijn)heeft geleerd te zeggen. Imaam at-Thirmidi heeft een overlevering via ‘A’iesha overgeleverd dat ze zei: “Ik vroeg de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Wat kan ik zeggen als ik de Laylatoe alQadr meemaak? Hij antwoordde: “Zeg “allahoemma innakka ‘Afoewan toehibboe al-‘Afwa fa ‘Oefoe ‘annie.” (“O Allah U bent de Vergevensgezinde en houdt van vergeving, vergeef mij”).

Ten vierde:

Het aanwijzen van de nacht waarop de Laylatoe alQadr op een bepaalde nacht van de laatste tien nachten is onderhevig aan een bewijs dat de Laylatoe alQadr op een bepaalde nacht is zonder de andere nachten. Maar er zijn aanwijzingen dat deze nacht in de laatste tien nachten is, en met name in de oneven nachten van de nachten van de Ramadan is, waaronder de zevenentwintigste nacht de nadruk heeft. Hierover zijn er overleveringen die hierop duiden.

Ten vijfde:

De innovaties zijn niet toegestaan tijdens de Ramadan, noch in de andere maanden. Het is bevestigd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wie een daad verricht wat niet overeenkomt met onze religie is verworpen.” In een andere overlevering: “Wie aan onze religie een zaak toevoegt wat er niet van is, is verworpen.”
 
De vieringen die worden gevierd in sommige nachten van de Ramadan heeft nergens een oorsprong, en de beste leiding is de leiding van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en alle kwade dingen zijn de nieuwigheden (Bida’) in de religie.

En Allah is Degene die leidt naar succes.


Het permanente comité voor wetenschappelijk onderzoek en Fataawa's (10/413).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN