Vraag & Antwoord

Hoe dienen moslims Da’wah te verrichten met degenen die niet vasten in de Ramadan?

“Wat is manier hoe om te gaan met moslims die zich niet aan de Ramadan houden? En wat is de beste manier om ze uit te nodigen om te vasten? Moge Allah jullie rijkelijk belonen.”

Alle lof en dank is voor Allah.

De plicht is om deze moslims op te roepen tot vasten, en hen hiertoe aan te moedigen, en hen te waarschuwen voor nalatigheid en laksheid hierin. Dit is door het volgen van de volgende stappen:
 
1 – Hen te informeren over de verplichting van het vasten, en de grote status ervan in de islaam, want vasten is een van de grote pilaren waarop de islaam gebouwd is.

2 – Hen eraan te herinneren van de grote beloning die verbonden is aan het vasten van de maand Ramadan conform de woorden van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “De zonden van degene die de Ramadan vasten uit overtuiging en rekent op de beloning worden vergeven.” Overgeleverd door al-Boekhaari (38) en Moslim (760).

In een andere overlevering zei de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Wie gelooft in Allah en de boodschapper en het gebed onderhoudt en de Ramadan vast zal door Allah begunstigd worden met het binnentreden van het Paradijs, of hij nu omwille van de zaak van Allah strijdt of in zijn huis bevindt waar hij is.” De metgezellen vroegen: “O boodschapper van Allah, zult u de mensen niet met dit blijde nieuws verkondigen?” De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Waarlijk, het Paradijs bestaat uit honderd gradaties die Allah voorbereid heeft voor degenen die omwille van Hem strijden, tussen elke twee gradaties is de afstand zoals die tussen de hemel en de aarde. Als jullie Allah om het Paradijs vragen, vraag dan de hoogste ‘Firdaus’. Het is het midden van het Paradijs, en de hoogste Paradijs, en boven is de Troon van de Barmhartige, en uit Firdaus vloeien de rivieren van het Paradijs.” Overgeleverd door al-Boekhaari (7423).

En de uitspraak van de boodschapper van Allah(Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Allah zegt: “…behalve het vasten, want dat is voor Mij en ik beloon Mijn dienaar hiervoor. Mijn dienaar laat zijn begeerte, eten en drinken omwille van Mij na. Voor de vastende zijn er twee blijde momenten: een blijde moment bij het verbreken van zijn vasten en een (grote) blijde moment wanneer hij zijn Heer ontmoet. Waarlijk, de geur uit de mond van de vastende persoon is beter bij Allah dan de geur van muskus.” Overgeleverd door al-Boekhaari (7492) en Moslim(1151).

3 – Hen te waarschuwen voor de straf voor het nalaten van het vasten, en hen te verduidelijken dat dit tot de grote zonden behoort.

Wat authentiek is overgeleverd over de waarschuwingen over het niet vasten is de overlevering die overgeleverd is door Ibn Khuzaymah (1986) en Ibn Hibbaan (7491) van Aboe Oemaamah al-Baahili (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: “Ik hoorde de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zeggen: “Terwijl ik lag te slapen, kwamen twee mannen (engelen) naar mij toe en pakten mij bij de bovenarmen en namen mij mee naar een moeilijk begaanbare berg. Ze zeiden: “Klim op deze berg.”Ik antwoordde dat ik dit niet kon. Ze zeiden: “Wij zullen het klimmen voor je vergemakkelijken.” Aldus klom ik op de berg totdat ik top van de berg bereikte, plots hoorde ik vreselijke luide stemmen… ik zei: “Wat zijn dit voor stemmen?!” Ze zeiden: “Dit zijn de schreeuwende mensen van de Hel!” Ze namen mij mee en plots zag ik mensen die opgehangen waren aan hun enkels met gescheurde wangen stromend met bloed…Ik vroeg: “Wie zijn deze mensen?!” Ze antwoordden: “Dat zijn zij die hun vasten verbreken voordat het hen toegestaan is het vasten te verbreken.”  Sahieh verklaard door Sheikh al-Baanie in “Mawaarid ad-Dam’aan”1509.

Sheikh al-Baani (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Dit is de straf voor degene die vast en dan opzettelijk het vasten verbreekt vòòr de tijd aanbreekt van het verbreken van het vasten. Hoe is de situatie dan van degene die helemaal niet vast, en zich hierom niet bekommert?! We vragen Allah om ons veilig te wanen en te beschermen zowel in deze wereld als in het Hiernamaals.” Einde citaat.

5 – Verduidelijken van het gemak van het vasten en hoe gemakkelijk deze maand te vasten is. En ook de vreugde, genoegen en voldoening, zelftevredenheid, en het gevoel van blijdschap in het hart dat gepaard gaat met het vasten, en het hebben van plezier in de aanbiddingen tijdens de dagen en nachten van de Ramadan zoals het lezen van de Qor-aan en het bidden van de nachten van de Ramadan.
 
6 – Hen uit te nodigen om enkele lezingen te beluisteren, en het lezen van onderwerpen die over de Ramadan gaan die aanmoedigen te vasten en de grote beloning verduidelijk dat ervan verbonden is.
 
7 – Wees niet moe is en lui in het uitnodigen van deze mensen en herinner hen met zachte, goede woorden, en doe voor hen de smeekbede dat zij recht geleid worden op het rechte Pad en vergeving.

We vragen Allah om ons en u kracht te geven en te begeleiden tot het goede.
 
En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed Saalih al-Munadjid (moge Allah hem beschermen)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN