Vraag & Antwoord

Het is passend voor de vastende om de Sohoor te nuttigen als is het maar weinig

“We horen vaak over de Sohoor in de gezegende maand Ramadan, en wij horen ook overleveringen in de moskeeën over de zegeningen van de Sohoor, maar soms hebben wij geen trek om tijdens de Sohoor iets te eten vanwege het late avondeten en dus deze zegening laten. Hebben wij dan een zonde hierin?”

Alle lof en dank is voor Allah.

Er is geen twijfel dat het nuttigen van Sohoor een Soennah en toenadering tot Allah is, want hiermee heeft de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) opgedragen conform zijn woorden: “Nuttigt de Sohoor want waarlijk in de Sohoor zit een zegening.” De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei ook: “Het verschil tussen onze vasten en het vasten van de mensen van het Boek is het nuttigen van de Sohoor.” Het was de gewoonte van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) om tijdens de Sohoor te eten en te drinken. Echter is het nuttigen van een maaltijd tijdens de Sohoor niet een plicht.

Het is passend om de Sohoor te nuttigen als is het maar weinig, en het is niet noodzakelijk dat het veel is, dit kan door wat lichts te eten zoals dadels of iets anders aan het einde van de nacht. Voor wie het niet makkelijk wordt, of wie geen trek heeft kan een beetje melk drinken of in ieder geval water, en de Sohoor niet na te laten. In de Sohoor zit een grote zegening en een hulp voor de vastende zijn werk te verrichten tijdens de dag en dit niet na te laten als is het maar weinig  want de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Verricht de Sohoor, want waarlijk er zit een zegening in de Sohoor.” Zo heeft de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gezegd, en deze zegening dient niet aan de neus voorbij te  gaan zonder er profijt van te hebben, maar het is passend voor de gelovige om gedreven te zijn in het nuttigen van de Sohoor, als is het maar weinig van voedsel zoals dadels, of melk zodat hij hiermee hulp heeft voor zowel zijn religieuze en wereldse zaken.” Einde citaat.

Zijn eminentie Sheikh Abdulaziz ibn Baaz (moge Allah hem genadig zijn) “Fataawa Noer allaa ad-Darb” (3/1222).

Sheikh Mohammed Saalih al-Munadjid (moge Allah hem beschermen)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN