Vraag & Antwoord

Wat is het oordeel over het gebruik van medische naalden te gebruiken voor de vastende

 “Een vrouw nam op vastendag een naald in de baarmoeder; en deze naald is op deze datum noodzakelijk. Toen zij deze naald nam heeft zij hierna veel bloed verloren, moet zij deze dag inhalen?”

 

Alle lof zij Allah

Elke willekeurige naald is niet verbrekend voor het vasten, tenzij de naald een alternatief is voor het eten en drinken. Dat is wanneer de zieke deze naald gebruikt en geen behoefte meer heeft aan eten en drinken en het niet nodig is voor hem te eten en te drinken. In dit geval zeggen wij: de naald  neemt de plaats in van eten en drinken en de naald is dan verbrekend voor het vasten. En deze injecties mogen alleen genomen worden wanneer er hiervoor de noodzaak is, en als dit aan de orde is kan iemand gewoon deze nemen en alle lof is voor Allah.

Wanneer de mens deze injecties nodig heeft, dan heeft hij deze alleen tijdens zijn ziekte nodig. Wanneer hij ziek is, is het hem toegestaan deze voedingsinjecties te gebruiken en daarna in te halen. Het bloed kan geen kwaad omdat het geen Hidjaamah betreft (aderlaten of cupping) en deze naalden zijn niet genomen vanwege het bloed zelf (zoals bij Hidjaamah). We vragen Allah om ons en jullie het goede te geven en om onze goede werken zuiver toegewijd voor Allah te laten zijn.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN