Vraag & Antwoord

De regelgeving van het bidden van een Naafilah gebed (aanbevolen) na het Witr gebed

Als een persoon het Taraweeh gebed gebeden heeft, het Witr gebed inbegrepen en vervolgens naar huis gaat maar onderweg toch even naar een ander moskee gaat voor het luisteren naar een lezing, dient hij dan de Tahiyat al-Masdjied te bidden wanneer hij de moskee binnengaat of niet?

Alle lof zij Allah.

Dit vraagstuk dient heel goed begrepen te worden. De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Laat het laatste gebed van jullie nachtgebed het Witr gebed zijn”, maar hij zei niet dat wij niet dienen te bidden na het Witr gebed. er is een duidelijk verschil tussen deze twee zinnen. Als de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Bidt niet na het Witr gebed” dan zeggen wij: “Bidt niet na het Witr gebed, noch thuis noch bij het binnentreden van de moskee.” Er is een dan schijnbare sprake van tegenstrijdigheid tussen deze overlevering en de overlevering waarin de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer een van jullie de moskee betreedt dient hij niet te zitten totdat hij de Tahiyat al-Masdjied bidt.”

Maar de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei “Laat het laatste gebed van jullie nachtgebed het Witr gebed zijn” dit betekent dat wanneer iemand het nachtgebed gebeden heeft hij dient af te sluiten met het Witr gebed, en wanneer iemand dan daarna nog wil gaan bidden is dit geen probleem zolang je denkt dat toen je het Witr gebed bad erna niet meer zult gaan bidden. Dus als je niet van plan was nog hierna te bidden, maar desondanks toch gaat bidden (zoals Tahiyat al-Masdjied) dan is dit geen probleem. Bijvoorbeeld: een man bidt het Witr met zijn imaam met de intentie dat hij hierna niet meer gaat bidden. Daarna staat de man aan het einde van de nacht en heeft de intentie om het nachtgebed te bidden , en vervolgens gaat bidden. Is dit toegestaan of niet? Dit is toegestaan, omdat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) niet heeft gezegd dat wij na het Witr gebed niet meer moesten bidden, maar hij zei: “Laat het laatste gebed van jullie nachtgebed het Witr gebed zijn” en deze persoon heeft zijn laatste nachtgebed Witr laten zijn, maar aan het einde van de nacht staat hij op om nog wat vrijwillige gebeden te bidden, maar dan bidt hij twee aan twee Rak’aat. En als er hiervoor (het bidden na het Witr gebed) een reden voor is, dan is dit meer voor de hand liggend dan het geval bij het nachtgebed. Zoals het voorbeeld van degene die het Witr gebed met zijn imaam gebeden heeft en vervolgens naar een ander moskee gaat en de mensen nog biddend vindt, hij dient met hen het gebed te verrichten en wanneer zij het Witr gebed bidden dan dien hij op te staan om nog een Rak’ah te bidden zodat het twee Rak’aat wordt, want je hebt de Witr reeds ervoor gebeden. Zo ook wanneer je een ander moskee binnengaat, dan dien je niet te gaan zitten alvorens twee Rak’aat te bidden omdat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer een van jullie de moskee binnengaat dient hij niet te zitten totdat hij twee Rak’aat bidt.”

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN