Vraag & Antwoord

De reden waarom het vasten is voorgeschreven

Wat is de wijsheid achter de reden van het voorschrijven van het vasten?

Alle lof  is voor Allah.

Allereerst:

Wij dienen te weten dat een van de Namen van Allah “al-Hakiem” (de Wijze) is. Het woord “al-Hakiem” is afgeleid van het woord “al-Hokm” (oordelen) en “al-Hikmah” (wijsheid). Allah is als Enige de Oordeler en Zijn oordelen zijn de meest wijze en perfecte wijze.

Ten tweede:

Allah (De Verhevene) schrijft geen enkele oordeel van de oordelen voor, of hierin zit een grootse wijsheid achter. Het kan zijn dat wij dit weten en ons verstand dit kan vatten en waarnemen, maar het kan ook zijn dat vele wijsheden voor ons verborgen blijven.

Ten derde:

Allah (De Verhevene) heeft de wijsheid van het vasten dat is voorgeschreven en ons is opgelegd genoemd in Zijn uitspraak: “O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen voor jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 183).
 
Vasten is een middel om vroomheid (Taqwa) te verwezenlijken, en vroomheid betekent het verrichten wat Allah heeft bevolen, en het nalaten van wat Hij verboden heeft.

Vasten is een van de grootste oorzaken dat een persoon helpt de geboden van het geloof te vervullen.

De geleerden (moge Allah hen allen genadig zijn) hebben enkele van de redenen van de redenen van het vasten opgesomd; en allen zijn kenmerken van vroomheid. Wij zullen er aantal opsommen en aandacht aan besteden om de vastende erop te attenderen deze ook waar te maken.
 
De wijsheden achter het vasten:

1 –Vasten is een middel om de gunsten te waarderen en er dankbaar hier voor te zijn. Het vasten is het weerhouden van de Nefs (ego) van eten, drinken en seksuele gemeenschap, en deze behoren zonder twijfel tot de grootste gunsten waarmee de mens begunstigd is. Het zich onthouden van deze gunsten voor een bepaalde periode leidt ertoe dat de grote meerwaarde gekend wordt van deze gunsten, want in werkelijkheid zijn mensen onwetend over de gunsten waarmee zij begiftigd zijn, en als deze er niet zijn dan pas komt men erachter hoe groot de desbetreffende gunst wel niet is. Dit moet ertoe leiden dat de oprechte gelovige dienaar Allah altijd dankbaar is voor deze grote gunsten.

2 –Vasten is een middel om taboe en verboden zaken te verlaten, want als de vastende in staat is zijn ego te weerhouden van wat legitiem is, de Tevredenheid van Allah behagend, en de pijnlijke straf vrezend, is hij zonder twijfel ook in staat zijn ego te weerhouden van verboden zaken. Dus is het vasten een middel om de verboden van Allah na te laten.

3 –Vasten stelt ons in staat om onze verlangens te beheersen en deze de baas te zijn, want als het ego van een mens verzadigd is neigt hij naar verlangens begeerte, en als het honger heeft dan ziet zij af van de begeerten verlangens. En dit is de reden waarom de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de jongeren heeft aangemoedigd te vasten wanneer zij niet in staat zijn te huwen, conform zijn woorden: “O jongeren, wie van jullie (een vrouw) onderhoud kan bieden, laat hem dan trouwen. Voorwaar, dit helpt om de blik neder te slaan en is het meest beschermend voor de kuisheid. En wie hiertoe niet in staat is, laat hem dan vasten, dit zal voor hem als bescherming dienen.” (Overgeleverd door al-Boekhaari en Moslim).

4 –Het vasten laat ons medeleven en sympathie voelen voor de armen, want als de vastende persoon de pijn van de honger proeft voor sommige momenten, zal hij nadenken over hen die zich ten allen tijde in deze situatie bevinden. Hij zal zich haasten om goedheid uit te dragen naar de armen toe, en mededogen met hen te hebben. Het vasten is hiermee een van de oorzaken van vriendelijkheid aan de armen.

5 –Vasten overwint de Shaytaan en leidt tot de verzwakking van zijn gefluister tot de mens. Dit zwakt af waardoor er minder zonden gepleegd worden. En dat is omdat De Shaytaan namelijk stroomt door het lichaam van de mens, gebruikmakend van de bloedaderen. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem)  zegt namelijk: “De Shaytaan ‘stroomt’ door de mens, zoals het bloed (door de aderen) stroomt, vernauwd daarom zijn doorgangen.” Overgeleverd door al-Boekhaari en Moslim.

Hierdoor worden de doorgangen van de Shaytaan vernauwd en hierdoor zwakt hij af en heeft hij minder invloed op de vastende.
 
Sheikh al-Islaam ibn Taymiyah (moge Allah hem genadig zijn) zei in “Madjmoo’al-Fataawa” (25/246): “Het is ongetwijfeld dat bloed wordt aangemaakt door te eten en te drinken, en als je eet of drinkt verbreed dit de doorgangen van de Shaytaan (wat het bloed is),  en als iemand vast worden de doorgangen vernauwt waardoor het hart gemotiveerd wordt goede dingen te doen, en het slechte na te laten.” Einde citaat.

6 –De vastende persoon traint zichzelf Allah in acht te nemen; want hij laat datgene wat hij verlangt en begeert terwijl hij in staat is dit te doen, omdat hij weet dat Allah alles weet wat hij doet en hem ziet.

7 –Vasten is een reden dat een vastende de wereld en zijn verlangens klein en nietig acht, en zoekt naar de blijvende en eeuwige geneugten van het Paradijs dat bij Allah is.

8 – Door het vasten wordt de gelovige getraind vele goede daden uit te voeren. Dit is omdat het vasten meestal gepaard gaat met het verrichten van deugdzame daden waardoor een persoon dit eigen maakt en een gewoonte voor hem wordt.

Dit zijn enkele wijsheden van het vasten dat  is voorgeschreven, wij vragen Allah (De Verhevene) om ons te helpen het vasten op de beste manier uit te voeren en te helpen Hem te aanbidden op de beste manier waar Hij tevreden over is.

En Allah weet het beste.

Zie: Tafsier as-Sa'die (blz. 116), en “Haashiyat ibn al-Qaasim ‘allaa ar-Rawd” (3/344), en Jurisprudentie Encyclopedie (28/9).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN