Vraag & Antwoord

De straf voor het verbreken van de Ramadan zonder een geldig excuus

Ik doe niet mee aan de Ramadan, zal ik gestraft worden op de Dag der Opstanding?

Alle lof en dank is voor Allah.

Het vasten van de maand  Ramadan is een van de zuilen en pilaren van de islaam waarop deze gebouwd is. Allah heeft in Zijn Boek het vasten verplicht gesteld voor de gelovigen van deze natie, zoals Hij dit ook verplicht stelde voor de vorige naties. Allah (De Verhevene) zegt: “O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen voor jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 183). Allah (De Verhevene) zegt ook: “De maand Ramadan is het waarin de Qor-aan is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqaan. Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om de vasten in te halen). Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en Hij wenst niet voor jullie het ongemak. En maakt het aantal (dagen) vol en prijst Allah's Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185).

Imaam al-Boekhaarie (moge Allah hem genadig zijn en Moslim (moge Allah hem genadig zijn) hebben via Ibn 'Oemar overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De islaam is gebouwd op vijf zaken: getuigen dat er geen god is die met recht aanbeden wordt dan Allah en dat Mohammed de boodschapper is van Allah, het verrichten van het gebed, het betalen van de Zakaat, de bedevaart, en het vasten van de Ramadan.”

Wie het vasten nalaat heeft een pilaar van de pilaren van de islaam verzaakt, en een grote zonde begaan. Het is zelfs zo dat sommige van de Selef de mening hebben dat degene die niet vast en geen excuus hiervoor heeft zich buiten de oevers van de islaam heeft geplaatst en afvallig is geworden! Moge Allah ons hiervoor hoeden.

Imaam ad-Dhahabi (moge Allah hem genadig zijn) zei in zijn boek “al-Kabaa’ier” blz. 64: “Het is een vaststaand feit bij de gelovigen dat degene die het verzaakt Ramadan te vasten zonder ziekte of een andere reden van excuus hij erger is dan een overspelige of een dronkaard; er wordt zelfs getwijfeld aan zijn islaam en meest dichtbij de mensen van ketterij.”

Wat authentiek is overgeleverd over de waarschuwingen over het niet vasten is de overlevering die overgeleverd is door Ibn Khuzaymah (1986) en Ibn Hibbaan (7491) van Aboe Oemaamah al-Baahili (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: “Ik hoorde de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zeggen: “Terwijl ik lag te slapen, kwamen twee mannen (engelen) naar mij toe en pakten mij bij de bovenarmen en namen mij mee naar een moeilijk begaanbare berg. Ze zeiden: “Klim op deze berg.”Ik antwoordde dat ik dit niet kon. Ze zeiden: “Wij zullen het klimmen voor je vergemakkelijken.” Aldus klom ik op de berg totdat ik top van de berg bereikte, plots hoorde ik vreselijke luide stemmen… ik zei: “Wat zijn dit voor stemmen?!” Ze zeiden: “Dit zijn de schreeuwende mensen van de Hel!” Ze namen mij mee en plots zag ik mensen die opgehangen waren aan hun enkels met gescheurde wangen stromend met bloed…Ik vroeg: “Wie zijn deze mensen?!” Ze antwoordden: “Dat zijn zij die hun vasten verbreken voordat het hen toegestaan is het vasten te verbreken.”  Sahieh verklaard door Sheikh al-Baanie in “Mawaarid ad-Dam’aan”1509.

Sheikh al-Baani (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Dit is de straf voor degene die vast en dan opzettelijk het vasten verbreekt vòòr de tijd aanbreekt van het verbreken van het vasten. Hoe is de situatie dan van degene die helemaal niet vast, en zich hierom niet bekommert?! We vragen Allah om ons veilig te wanen en te beschermen zowel in deze wereld als in het Hiernamaals.” Einde citaat.

Ons advies aan deze broeder is om Allah te vrezen en vrees te hebben voor Zijn Toorn en Woede en de pijnlijke straf en zich te haasten om berouw te tonen voor je overvallen wordt door de vernietiger van de geneugtes (de dood), want vandaag is het verrichten van daden en morgen (de Dag der Opstanding) is er alleen de afrekening. En weet dat degene die oprecht berouw toont ook door Allah vergeven wordt. En wie zich een handbreedte tot Allah wendt, Allah wendt zich tot hem met een armlengte, want Allah is de Zachtmoedige, de Barmhartige: “Weten zij dan niet dat het Allah is Die het berouw aanvaardt van Zijn dienaren en Die de Zakaat aanvaardt en dat Allah de Vergevensgezinde, de Meest Barmhartige is?” (Soerat at-Tawbah (9) aayah 104).
 
Als je daadwerkelijk de essentie van het vasten zou kennen en het gemak ervan, de humaniteit, het comfort en de nabijheid van Allah, dan zou je het vasten van de Ramadan nooit en te nimmer nalaten!

Denk na over de Woorden van Allah aan het einde van de vers van het vasten: “Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en Hij wenst niet voor jullie het ongemak.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185) en de uitspraak van Allah (De Verhevene): “Hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185).Je dient te beseffen dat het vasten een gunst en zege is dat onderhevig is aan dankbetuiging en erkentelijkheid, en daarom wensten een groep van de Selef dat het gehele jaar door Ramadan was.

We vragen Allah om jou te helpen en te begeleiden naar het goede, en jouw hart te openen voor zaken waarin geluk en voorspoed voor jou zit zowel in deze wereld als in het Hiernamaals.

En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjid


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN