Vraag & Antwoord

Waarom wordt Ibraahiem (vrede zij met hem) specifiek genoemd in de Tashahhoed?

Waarom spreken wij de vrede en zegeningen over de profeet Ibraahiem in het gebed, en waarom is dit niet voor de andere profeten? De profeet Ibraahiem is een van de vijf profeten van “Oeloe al-‘Azm”, en niet de eerste of de laatste van hen, dus waarom wordt er alleen de vrede en zegeningen uitgesproken over expliciet de profeet Ibrahiem (vrede zij met hem)?

Alle lof is voor Allah.

Onze profeet Ibraahiem (vrede zij met hem), is door Allah uitverkoren met grootste deugden en voorrechten, en edelmoedig plechtigheden. Hij was de voorganger, een natie, al-Hanief (toegewijd aan Allah), en de gehoorzame tot Allah, de Almachtige. Hij was de profeet die de voorvader is van alle profeten na hem. En alle aanhanger van de hemelse religies geloven in zijn profeetschapen (moslims, christenen en de joden). 

De profeet Ibraahiem behoorde tot de beste van de profeten na de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem), vandaar dat Allah ons bericht dat Hij Ibraahiem als ‘boezemvriend’ (Khaliel) nam. “En Allah nam lbrahiem als boezemvriend.” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 125). 

En alle profeten die na Ibraahiem zijn gekomen stammen af van hem via Is-h’aaq en Ya’qoeb. Behalve de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem), hij stamt af van de kinderen van Ismaa’iel de zoon van Ibraahiem. 

Onze profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) staat in een bijzondere verband met betrekking tot Ibraahiem, aangezien hij de laatste profeet is die afstamt van Ibraahiem. En Ibraahiem is de vader van de Arabieren en hij de vader van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gezien de afstamming. 

Het is de religie van Ibraahiem waarmee de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) opgedragen werd deze te volgen: “Daarop openbaarden Wij aan jou (O Mohammad): "Volg de godsdienst van Ibraahiem, H’anief.” (Soerat an-Nah’l (16) aayah 123). Daarom maakte onze profeet –en wij zijn de volgers van hem– meer aanspraak op Ibraahiem dan alle mensen. Zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, degenen die Ibraahiem het meest nabij komen, zijn degenen die hem en deze profeet (Mohammad) volgen en degenen die geloven.” (Soerat aal-‘Imraan (3) aayah 68). Allah zegt ook, de joden en de christenen,  weerleggend: “Ibraahiem was geen jood, en geen christen, maar hij was een H’anief, die zich (aan Allah) overgegeven had, en hij behoorde niet tot de afgodenaanbidders.” (Soerat aal-‘Imraan (3) aayah 67). 

Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd: “Waarom is Ibraahiem uitgekozen als de verkondiger van de Eenheid van Allah (Tawh’ied) terwijl alle profeten hebben uitgenodigd tot de Eenheid van Allah? 

Hij antwoordde:

"Alle profeten zijn gekomen met het zuivere monotheïsme (Tawh’ied), zoals de Almachtige heeft gezegd: “En Wij stuurden niet één van de boodschappers voor jou, of Wij openbaarden aan hem dat er geen andere god dan Ik is, aanbidt Mij daarom.” (Soerat al-Anbiyaa-e (21) aayah 25). Maar de profeet Ibraahiem is de vader van de Arabieren, en van de Israëlieten. Hij nodigde uit tot de zuivere Tawh’ied. De joden en de christenen claimen dat zij de volgers zijn van hem, maar in feite zijn de moslims degenen die Ibraahiem volgen. De profeet Ibraahiem  (vrede zij met hem) is uitgekozen als vader van de profeten, en hij is gekomen met de zuivere religie, en wij zijn opgedragen om hem te volgen want wij zijn het meeste nabij Ibraahiem zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, degenen die Ibraahiem het meest nabij komen, zijn degenen die hem en deze profeet (Mohammad) volgen en degenen die geloven.” (Soerat aal-‘Imraan (3) aayah 68). Allah zegt ook: “Ibraahiem was geen jood, en geen christen, maar hij was een H’anief, die zich (aan Allah) overgegeven had, en hij behoorde niet tot de afgodenaanbidders.” (Soerat aal-‘Imraan (3) aayah 67).” Einde citaat.  Zie ‘open zitting (met Sheikh)’ (Liqaa-e al-Maftoeh’), 189 vraagnummer 7).

De geleerde Badr al-Din al-H’anafi (moge Allah hem genadig zijn) heeft een ander reden genoemd waarom Ibraahiem expliciet genoemd wordt in de vrede en zegeningen die uitgesproken worden over de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Hij zei: “Als er gevraagd wordt waarom Ibraahiem expliciet genoemd wordt in het gebed bij het opzeggen van de vrede en zegeningen over de boodschapper van Allah, dan zeg ik: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft tijdens de nacht van al-Israa-e en al-Mi’raadj (de nacht van de hemelreis) alle profeten gezien en heeft alle profeten begroet en het was Ibraahiem die de salaam groet gaf aan de natie van Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem). De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft ons opgedragen om ook over hem de vrede en zegeningen over hem uit te spreken voor zijn vriendelijkheid.

Er wordt gezegd dat toen Ibraahiem klaar was met de bouw van Ka’bah hij de smeekbede heeft verricht voor de natie van Mohammed waarbij hij zei: “O Allah, wie dit huis bezoekt tijdens de pelgrim van de natie van Mohammed geef hem van mij de vrede groet.” Hij heeft ook zijn familie en zijn kinderen opgedragen met deze smeekbede. Vandaar dat wij opgedragen zijn met het noemen van hen in onze smeekbede in het gebed als beloning voor hun goede vriendelijkheid.”  Einde citaat. Zie Sharh’ Soenen Aboe Daawoed van al-‘Aynie (4/260).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN