Vraag & Antwoord

Hoe dient de houding van de vastende moslim te zijn in de maand Ramadhaan?

Gelieve een adviserend woord aan de moslims ter gelegenheid van de komst van de gezegende maand Ramadhaan.

Alle lof is voor Allah.

Allah (de Verhevene) zegt: “De maand Ramadhaan is het waarin de Qor-aan is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqaan. Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om de vasten in te halen). Allah wenst voor jullie het gemakkelijke en Hij wenst niet voor jullie het ongemak. En maakt het aantal (dagen) vol en prijst Allah's Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185).

 

Deze gezegende maand is het  seizoen van deugd, goedheid, zegeningen, aanbidding en gehoorzaamheid.

Het is een geweldige en een edele maand; de maand waarin goede daden verdubbeld worden, en de zonden zwaar aangerekend worden. Het is een maand waarin de poorten van het Paradijs geopend worden; een maand waarin de poorten van het Paradijs geopend worden en de poorten van de Hel gesloten worden, en een maand waarin berouw van de zondaren tot Allah aanvaardt wordt. 

Wees dus Allah dankbaar voor de grote zegen van deze seizoen van het goede en zegeningen  waarmee Hij jullie bevoorrecht heeft. Benut de dagen en nachten van de maand Ramadhaan met deugdzame daden van aanbidding en laat het zondigen na waardoor jullie een gelukkig leven zullen leven zowel in deze wereld als na de dood…

Voor de ware gelovige zijn alle maanden en seizoenen momenten van aanbidding en zijn hele leven lang is eigenlijk gevuld met het aanbidden van Allah, maar in de maand Ramadhaan is zijn ambitie en streven groter voor de aanbidding en wendt hij zich tot zijn Heer. En onze Heer, met Zijn vrijgevigheid, begunstigd de gelovigen om zo hun beloning te verhogen in deze gezegende tijdstip om hen optimaal te belonen voor de goede en deugdzame daden. 

 

Wat lijkt deze nacht als de (vervlogen) nacht van gisteren...

Deze dagen gaan snel, heel snel…het leven lijkt net een kortdurend  moment. Wij hebben vele Ramadhaans verwelkomt en zo snel als deze gekomen zijn, zo snel gaan zij  weer weg. Het is slechts een korte periode van tijd, en dan verwelkomen wij weer een andere Ramadhaan. Daarom zouden wij gedreven moeten zijn in het verrichten van goede deugdzame daden in deze geweldige maand Ramadhaan, wij zouden deze maand moeten streven te vullen met deugdzaamheid waar Allah tevreden over is, en wat ons eeuwig gelukkig maakt op de Dag dat wij onze Heer zullen ontmoeten.

 

Hoe kunnen we ons voorbereiden op de Ramadan?

De voorbereiding van de Ramadhaan is onszelf te berechten voor de nalatigheid in de voorafgaande periode of in de nalatigheid van de verplichtingen of het niet laten van het volgen van de verlangens en begeertes..

Een persoon dient zijn handelingen in de maand Ramadhaan op te voeren tot een hoge mate van geloof, want geloof (Imaan) is onderhevig aan verhoging en daling; Imaan vermeerdert door gehoorzaamheid en vermindert door de zonde. De eerste gehoorzaamheid die een dienaar waar dient te maken is de volledige dienaarschap voor Allah alleen waar te maken en in zijn ziel in te prenten dat er niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah. Vervolgens dient de dienaar alle vormen van aanbiddingen te verrichten voor Allah alleen, Hij heeft geen enkele deelgenoot hierin. De dienaar dient er zeker van te zijn dat wat hem treft hem niet kon missen, en wat hem mist hem niet kon treffen, en dat alles gebeurt met de voorbeschikking van Allah. 

De dienaar dient zich te onthouden van alles wat in strijd is met de geloofsgetuigenis door weg te blijven van innovaties en nieuwlichterij in de religie en loyaliteit disloyaliteit waar te maken. Hij dient loyaal te zijn aan de gelovigen en disloyaal aan de ongelovigen en de huichelaars. Hij dient blij en verheugd te zijn wanneer de gelovigen een zege en overwinning hebben behaald op hun vijanden. Verder dient de gelovige de boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en zijn edele metgezellen als voorbeelden en rolmodellen te nemen, en de Soennah van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en rechtgeleide Kkahliefen te volgen. Wij dienen van de Soennah te houden en te houden van degene die vasthoudt aan de Soennah en deze te verdedigen in elk land ongeacht de kleur en de nationaliteit ook moge zijn.

Dan zouden wij onszelf moeten corrigeren en berechten voor nalatigheid in het nakomen van de verplichtingen zoals het in gemeenschap bidden van de gebeden. De maand Ramadhaan is de maand van het gedenken van Allah, het vervullen van de rechten van de buur, het bezoeken van de naasten en familie, het verspreiden van de vredesgroet onder de moslims, het aanzetten tot het goede en het verwerpen van het slechte, en het elkaar aanmoedigen tot de waarheid en geduld te hebben niet te vervallen in verdorven zaken en het verrichten van daden van aanbiddingen, en geduld te hebben met de voorbeschikking. 

Wij zouden wij onszelf ter verantwoording roepen voor de zonden en het volgen van de verlangens en onszelf te weerhouden te volharden hierin. Het maakt niet uit wat voor zonde het betreft: een grote of kleine zonde, het maakt ook niet uit met wat deze zonde gepleegd is: met de ogen door naar verboden zaken te kijken, of met de oren door te luisteren naar muziek e.d., of door de voeten door naar plaatsen te gaan die Allah niet welbehagen, of door handen door datgene te verrichten wat verboden is, of door te consumeren zoals het verteren van rente of handel in verdovende middelen of het aannemen van steekpenningen enz., of andere zaken die behoren tot het onrechtmatig nemen van andermans bezittingen. 

Wij dienen de volgende overlevering van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) in gedachten te houden: “Allah strekt Zijn Hand uit tijdens de nacht, zodat degenen die zonden verricht hebben tijdens de dag om vergeving kunnen vragen, en Hij strekt Zijn Hand uit tijdens de dag, zodat degenen die zonden verricht hebben tijdens de nacht om vergeving kunnen vragen. (En zo gaat dit door) tot de zon uit het Westen zal opkomen.” Deze overlevering is overgeleverd door Imaam Moeslim via Aboe Moesaa al-Ash’ariey. 

Allah (de Verhevene) zegt in de Qor-aan gezegd: “En haast jullie naar vergeving van jullie Heer en (naar het) Paradijs, dat net zo wijd is als de hemelen en de aarde, gereedgemaakt voor de Moettaqoen. (Zij zijn het) die uitgeven in voorspoed en in tegenspoed, en die de woede inhouden en vergevers van de mensen zijn. En Allah houdt van de weldoeners. En degenen die, als zij een zedeloosheid begaan hebben, of zichzelf onrecht aangedaan hebben, daarna Allah gedenken en dan vergeving voor hun zonden vragen, en niemand vergeeft de zonden behalve Allah en zij volharden niet in wat zij deden, terwijl zij (het) weten. Zij zijn degenen wiens beloning vergeving van hun Heer is, en Tuinen (het Paradijs) waar onder door de rivieren stromen, zij zijn daarin eeuwig levenden en (het is) de beste beloning voor hen die (goed) doen.” (Soerat aal ‘Imraan (3) aayah 133-136).

Hij (de Verhevene) zegt: “Zeg: "O mijn dienaren die buitensporig zijn tegenover zichzelf, wanhoopt niet aan de Genade van Allah. Voorwaar, Allah vergeeft alle zonden. Voorwaar, Hij is de Vergevensgezinde, de Meest Barmhartige.” (Soerat az-Zoemar (39) aayah 53). Allah (de Verhevene) zegt: “En wie slechte werken verricht of zichzelf onrecht aandoet, maar dan om vergeving bij Allah vraagt: hij zal vinden dat Allah Vergevensgezind, Meest Barmhartig is.” (Soerat an-Nissaa-e (39) aayah 53).

Met deze houding en berouw en het vragen van vergeving zouden wij de maand Ramadhaan moeten verwerkomen. De maand Ramadhaan is de maand van de grote winst en voordeel, de slimme handelaar benut de winstseizoenen om zijn winst te verhogen. Beste moslim, benut daarom deze maand van aanbiddingen middels de gebeden, het lezen van de Qor-aan, mensen te vergeven, vriendelijkheid naar anderen, het geven van liefdadigheid aan de armen en nog veel meer van dergelijke deugdzame daden. 

In de maand Ramadhaan worden de poorten van het Paradijs geopend  en de poorten van de Hel gesloten en duivels zijn geketend en een stem roept elke avond: “O zoeker van het goede komt nader, o zoeker van het kwaad houdt op!

Wees o dienaren van Allah de mensen van het goede, de vrome Selef volgend, vasthoudend aan de Soennah van jullie profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) opdat wij de Ramadhaan verlaten met vergeven zonden en aanvaarde goede daden en weet dat de maand Ramadhaan de beste maand van alle maanden is. 

Ibn al-Qayyiem (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Een van de deugden van de Ramadhaan is het onderscheid wat Allah maakt tussen wat Hij heeft geschapen. Zo heeft Allah de maand Ramadhaan bevoorrecht boven andere maanden en de tien laatste nachten bevoorrecht boven de andere nachten van de maand Ramadhaan.” Einde citaat uit Zaad al-Ma’aad: 1/56.

En de deugd van deze maand boven andere maanden is in vier zaken:

 

Allereerst:

In deze maand bevindt zich de beste nacht van het gehele jaar, en dit is de Laylatoe l-Qadr. Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle Nacht (Laylatoe l-Qadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest (Djibriel) daalden in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in deze nacht), tot aan de ochtendschemering.” (Soerat al-Qadr (97) aayah 1-5).

Aanbidding in deze nacht is beter dan duizend maanden van aanbidding.

 

Ten tweede:

In de maand Ramadhaan is het beste Boek neergedaald op de beste van de profeten. Allah (de Verhevene) zegt: “De maand Ramadhaan is het waarin de Qor-aan is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqaan.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185). Allah (de Verhevene) zegt ook: “H’aa Miem. Bij het duidelijke Boek. (de Qor-aan) Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor-aan) in de gezegende nacht neergezonden. Voorwaar, Wij zijn waarschuwers. Daarin worden alle wijze zaken uiteengezet. Als een bevel van Ons: voorwaar, Wij zonden (de Profeten).” (Soerat ad-Doekkhaan (44) aayah 1-5). 

Imaam Ahmed en At-Tabaraani in zijn Moe’djam al-Kabier hebben overgeleverd via Wa-ielah ibn al-Ashdjadie zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De Soeh’oef (geschriften) van Ibraahiem zijn in de eerste nacht van de Ramadhaan geopenbaard, en de Thora is na de eerste zes dagen van de Ramadhaan neergedaald, de Indjiel is na de eerste tien dagen van de Ramadhaan neergedaald, de Zaboor is na de eerste achttien dagen van de Ramadhaan neergedaald, en de Qor-aan is na de eerst vierentwintig dagen van de Ramadhaan neergedaald.” Deze overlevering is als Hassan geclassificeerd door Sheikh al-Albaanie in as-Silsilah as-Sah’ieh’ah (1575).

 

Ten derde: 

In deze maand worden de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten en de Satans geketend:

Het is overgeleverd van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer de Ramadhaan komt, worden de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten en de Satans geketend.” Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim. 

Imaam an-Nasaa-ie heeft tevens via Aboe Hoerayrah overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer de Ramadhaan komt worden de poorten van de barmhartigheid geopend, en de poorten van de Hel gesloten, en de Satans worden geketend.”Authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sah’ieh’ al-Djaami’(471).

Imaam at-Tirmidzie, Ibn Maadjah en Ibn Khoezaymah hebben overgeleverd: “Als de eerste nacht in de maand Ramadhaan komt, worden de Satans en de Maradah (de kwaden) van de Djinn geketend, de poorten van de Hel worden gesloten en er wordt geen enkele deur ervan geopend. De poorten van het Paradijs worden geopend en er wordt geen enkele deur ervan gesloten. Een stem roept: “O zoeker van het goede, komt nader, en o zoeker van het kwaad stop met het kwaad. Allah heeft verlost elke nacht van de Ramadhaan mensen van het Vuur.” Sah’ieh’ al-Djaami’ (759).

Als er gevraagd wordt: hoe is het mogelijk dat wij kwaad en zonden zien  begaan in de Ramadhaan en deze zien, want als de duivels geketend zouden zijn dan zou dit toch niet gebeuren?!

Het antwoord is: de influisteringen en invloed van hen is minder op diegene die oprecht vast en de voorwaarden ervan in acht neemt en de goede manieren van het vasten hanteert. 

Of dat de betekenis is dat alleen maar een deel van de Satans geketend worden en dat zijn de Maradah onder hen. 

Het kan ook betekenen dat het kwaad afneemt (bij de vastenden) in deze maand en dit is een zaak dat waargenomen wordt. Het kwaad dat zich (bij hen) voordoet in deze maand in minder dan andere maanden. Het is niet onvermijdelijk dat wanneer alle Satans geketend worden er zich helemaal geen kwaad voordoet, want het kwaad kan anderen oorzaken hebben dan de influisteringen van de Satans zoals slechte zielen, en slechte gewoonten en de invloed van menselijke Satans. Zie el-Fet-h’: 4/145.

 

Ten vierde:

De maand Ramadhaan omvat vele vormen en handelingen van aanbidding, waarvan sommige elders niet worden gevonden zoals het vasten zelf, het verrichten van het Taraawieh’ gebed, het voeden van de vastende (waar een zelfde beloning voor staat als de vastende zelf), I'tikaaf, liefdadigheid en het lezen van de Qor-aan.

Ik vraag Allah, de Almachtige ons allen helpen om deze nobele geloofshandelingen die ons dichter bij Hem brengen ten uitvoer te brengen, en ons bij te staan en te helpen oprecht te vasten en goede daden uit te voeren en ver weg te blijven van kwaad en zondigheid. Amien.

Alle lof is voor Allah, de Heer der Werelden.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN