Vraag & Antwoord

Eigenschappen van de vastenmaand Ramadhaan

Wat is de maand Ramadhan?

 

Alle lof is voor Allah.

De Ramadhaan is de twaalfde maand van de Arabische maanden. Het is een maand dat geweldig is in de religie Islaam, een maand dat gekenmerkt wordt met vele deugden ten opzichte van de  rest van de maanden door een aantal eigenschappen en deugden, waaronder:

1 – Allah heeft het vasten de vierde pijler van de Islaam laten, zoals Allah (de Verhevene) zegt: “De maand Ramadhaan is het waarin de Qor-aan is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqaan. Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185). Het is overgeleverd in Sah’ieh’ al-Boekhaarie van de h’adieth van Ibn 'Oemar (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De Islaam is gebouwd op vijf (pilaren): de getuigenis dat er geen god (die met recht aanbeden wordt) is dan Allah en dat Mohammed Zijn dienaar en Zijn boodschapper is, het verrichten van het gebed, het betalen van de Zakaat, het vasten van de Ramadhaan, en de bedevaart naar het Huis (Ka’abah)."

2 – Allah, de Almachtige, heeft de Qor-aan geopenbaard in de maand Ramadhaan zoals Allah (de Verhevene) zegt: “De maand Ramadhaan is het waarin de Qor-aan is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de Leiding en de Foerqaan.” (Soerat al-Baqarah (2) aayah 185). En Allah’s uitspraak: “Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor-aan) neergezonden in de Waardevolle Nacht (Lailatoel Qadr).” En het is bekend dat Lailatoel Qadr in de maand Ramadhaan is.

3 – Allah heeft de ‘Lailatoel Qadr’ (De Waardevolle nacht) laten zijn in de maand Ramadhaan en nergens anders; deze Waardevolle nacht is beter dan duizend maanden zoals Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor-aan) neergezonden in de Waardevolle Nacht (Lailatoel Qadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest (Djibriel) daalden in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking.” (Soerat al-Qadr (97) aayah 1-5).  Allah (de Verhevene) zegt ook: “Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor-aan) in de gezegende nacht neergezonden. Voorwaar, Wij zijn Waarschuwers.” (Soerat ad-Doekhaan (44) aayah 3). 

Allah heeft de maand Ramadhaan bevoorrecht met Laylatoe l-Qadr, en om de meerwaarde en deugd van deze Waardevolle nacht die in de Ramadhaan is heeft Allah een compleet hoofdstuk geopenbaard. Er zijn vele overleveringen die de deugd en meerwaarde van deze nacht omschrijven zoals de overlevering van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De maand Ramadhaan is tot jullie gekomen, een gezegende maand, Allah heeft jullie bevolen om in deze maand te vasten; in deze maand worden de poorten van het Paradijs geopend, en de poorten van de Hel gesloten, en de Satans worden geketend. Allah heeft er een nacht in laten zijn die beter is dan duizend maanden…wie (het goede van) deze nacht ontnomen wordt is waarlijk het goede ontnomen.” Overgeleverd door an-Nasaa-ie (2106) en Ah’mad (8769) en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sah’ieh’ at-Targhieb (999).

En de h’adieth van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Van degene die de Lailatoel Qadr biddend doorbrengt uit oprecht geloof en hopend en rekenend op de beloning worden de voorgaande zonden vergeven.” Overgeleverd door al-Boekhaarie (1910) en Moeslim (760). 

4 – Allah heeft het vasten van de maand Ramadhaan uit oprecht geloof en rekenend op de beloning ervan een reden laten zijn dat de zonden vergeven worden, zoals dit bevestigd is in Sah’ieh’ayn, al-Boekhaarie (2014) en Moeslim (760), overgeleverd van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): "De voorgaande zonden van degene die vast Ramadhaan uit geloof en hoopt op een beloning zullen worden vergeven.” In andere overlevering, eveneens van al-Boekhaarie (2008) en Moeslim (174) is het volgende gekomen: “Van degene die de maand Ramadhaan biddend (nachtgebed) doorbrengt, uit geloof en hopend op de beloning, worden de voorgaande zonden vergeven.” 

De moslims zijn het met elkaar unaniem eens dat het aanbevolen is de nachten van Ramadhaan biddend door te brengen. Imaam an-Nawawie (moge Allah hem genadig zijn) heeft vermeld dat het ‘biddend door brengen van de nachten van de Ramadhaan’ het Tarawieh’ gebed mee bedoeld wordt.

5 – Allah de Almachtige opent de poorten van het Paradijs, en sluit de poorten van de Hel en de Satans worden geketend in deze maand zoals dit bevestigd is in Sah’ieh’ al-Boekhaarie (1898) en Moeslim (1079) van de overlevering van Aboe Hoerayrah dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wanneer de Ramadhaan komt worden de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten, en de Satans worden geketend.”

6 – Allah verlost er in elke nacht mensen (vastende gelovigen). Dit is gekomen in de overlevering die overgeleverd is door Imaam Ah’mad (5/256) van Aboe Oemaamah dat de boodschapper van Allah zei (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “Allah verlost elke nacht van de Ramadhaan mensen van het Hellevuur.” Al-Moendiri zei: “De isnaad van deze overlevering is acceptabel. Tevens is deze overlevering authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sah’ieh’ at-Targhieb (987).

Al-Bazzaar  heeft in een overlevering van Aboe Sa'ied verhaalt dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Allah verlost elke dag en nacht van de Ramadhaan mensen van de Hellevuur, en elke moslim heeft op elke dag en nacht  van de dagen en nachten van de Ramadhaan een smeekbede dat verhoord wordt.” 

7 – Het vasten van de Ramadhaan is een reden dat de voorgaande zonden vergeven worden zolang de grote zonden vermeden worden. Zoals dit bevestigd is in Sah’ieh’ Moeslim (233) dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “De vijf dagelijkse gebeden, het vrijdaggebed tot vrijdaggebed, en Ramadhaan tot de andere Ramadhaan, wissen de zonden die daartussen liggen, zolang de grote zonden vermeden worden.”

8 – Het vasten van de maand Ramadhaan is gelijk aan het vasten tien maanden, zoals blijkt uit de overlevering in Sah’ieh’ Moeslim (1164), overgeleverd van Aboe Ayyoeb al-Ansaari (moge Allah tevreden met hem zijn): “Degene die de Ramadhaan vast, en dan vervolgt met de zes van Shawwal heeft als het ware zijn hele leven gevast.” Imaam Ah’mad (21906) heeft overgeleverd dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Degene die de Ramadhaan vast heeft als het ware tien maanden gevast, en het vasten zes dagen na al-Fitr voltooid het vasten van een heel jaar.” 

9 – Voor wie met zijn Imaam het Taraawieh’ gebed volledig bidt totdat hij klaar is wordt volledig beloond met Qiyaam al-Layl (het bidden van de gehele nacht)! Dit is bevestigd in de overlevering van Aboe Daawoed (1370) en anderen van de h’adieth van Aboe Dzarr (moge Allah tevreden met hem zijn) de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Voor wie met zijn imaam het (Tarawieh’) gebed meebidt totdat hij (de Imaam) vertrekt (eindigt met het gebed) wordt het volledig nachtgebed opgeschreven.” Authentiek geclassificeerd door Sheikh al-Albaanie in “Salaatoe at-Taraawieh” blz.15.

10 – Het verrichten van de ‘Oemrah in de maand Ramadhaan staat gelijk aan de beloning van de H’adjj. Imaam al-Boekhaarie (1782) en Moeslim (1256) hebben via Ibn 'Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) tegen een vrouw van de Ansaar zei: “Wat heeft jou weerhouden om de H’adjj met ons te verrichten? Ze antwoordde: “We hebben alleen maar beschikking over twee kamelen. De ene kameel werd gebruikt door mijn man en zoon, en de ander is bij ons gebleven die wij nodig hebben om water te halen.” De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei tegen haar: “Wanneer de Ramadhaan komt, doe dan de ‘Oemrah, want waarlijk de ‘Oemrah in de Ramadhaan staat gelijk (aan de beloning van) H’adjj.”In een versie van Imaam Moeslim: “Gelijk aan een H’adjj met mij.”

11 – Het is Soennah om het te I'tikaaf te verrichten in de Ramadhaan (afzondering in de laatste tien van de Ramadhaan in de moskee). Want de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) deed dit altijd in de Ramadhaan, zoals gekomen is in de overlevering van ‘Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn) "Dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) de I’tikaaf deed in de laatst tien van de Ramadhaan totdat hij oeverleed. En daarna verrichten zijn echtegenoten de I’tikaaf.” Overgeleverd door al-Boekhaarie (1922) en Moeslim (1172).

12 – Het wordt aanbevolen in de Ramadhaan de Qor-aan te onderwijzen en veelvuldig te lezen. Dit is door de Qor-aan te lezen in kringen (en niet gezamenlijk), en door de Qor-aan voor te lezen aan anderen en anderen de Qor-aan lezen bij aanwezigheid van anderen. Het bewijs hiervan is het feit dat Djibriel de profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) elke nacht van de Ramadhaan ontmoette en de Qor-aan met hem onderwees en las.”Overgeleverd door al-Boekhaarie (6) en Moeslim ( 2308).

Het lezen van de Qor-aan is ten allen tijde zeer aanbevolen, maar in de maand Ramadhaan heeft het lezen van de Qor-aan een nog grotere nadruk.

13 – Zo is het ook aanbevolen om in de maand Ramadhaan de vastende te voeden. Zayd ibn Khaalid Al-Djoehani (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Wie een vastende voedt ontvangt dezelfde beloning als de vastende zelf, zonder dat de beloning van de vastende in mindering gebracht wordt.”Overgeleverd door at-Tirmidzie (807) en Ibn Maadjah (1746) en geclassificeerd als Sah’ieh’ door Sheikh al-Albaanie in Sah’ieh’ at-Tirmidzie (647). 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN