Vraag & Antwoord

Een van de grote Tekenen van het Uur: het opkomen van de zon uit het westen

Een van de grote Tekenen van het Uur is het opkomen van de zon uit het westen. Hoe kunnen wij de overlevering waarin dit vermeld wordt goed begrijpen?

Alle lof is voor Allah.

De zon een teken van de Tekenen van Allah, de Almachtige. Allah heeft haar baan om de aarde bepaald en een systeem waarvan zij niet uitwijkt. De zon komt iedere dag op uit Oosten. * Als Allah toestemming geeft voor einde van de wereld, en het aanbreken van het Uur, dan geeft Hij het bevel aan de zon om op te komen uit het Westen. Op dat moment zullen de mensen geloven en zeker zijn van het aanbreken van het Uur, maar het geloof baat hen niets op dat moment behalve degenen die ervoor geloofden. 

Hierover zegt Allah (de Verhevene): “Op de Dag dat een deel van de Tekenen van jouw Heer komt, zal het geloof van iemand niets baten wanneer hij daarvoor niet geloofde of niets goeds verrichtte toen hij geloofde. Zeg (O Mohammed): "Wachten jullie, voorwaar, Wij zijn (ook) wachtenden." (Soerat al-An’aam (6) aayah 158). 

Al-Boekhaarie (4635) en Moeslim (157) hebben overgeleverd van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn), dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Het Uur zal niet aanbreken totdat de zon opkomt vanuit het Westen, en als mensen dit zien zullen alle mensen die zich bevinden op aarde geloven, en dat is wanneer het geloof van iemand niets zal baten wanneer hij daarvoor niet geloofde”.

En de Almachtige Allah (de Verhevene) zegt over de voortgang van de zon en haar ordelijkheid met het bevel van Allah: “En de zon loopt in haar vaste baan. Dat is de verordening van de Almachtige, de Alwijze.” (Soerat Yaasin (36) aayah 38). 

De uitleg hiervan is gekomen in de overlevering die overgeleverd is door Imaam al-Boekhaarie (3199) dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) Aboe Dzarr vroeg toen de zon onderging: “Weet jij waar zij naartoe gaat?” Aboe Dzarr antwoordde: “Allah en Zijn boodschapper weten het beste.” Hij zei: “Ze gaat totdat zij onder de ‘Arsh (Troon) van Allah de neerknieling doet (voor Allah) zij vraagt om toestemming (terug te keren) en dit wordt haar gegeven. De tijd is bijna aangebroken dat zij de neerknieling doet en dit niet wordt aanvaard, en toestemming vraagt en dit haar niet gegeven wordt. Er wordt tegen haar gezegd (door Allah): “Ga terug naar waar je vandaan komt.” Op dat moment komt de zon op uit het Westen. En dat is de uitspraak van Allah (de Verhevene): “En de zon loopt in haar vaste baan. Dat is de verordening van de Almachtige, de Alwijze.” (Soerat Yaasin (36) aayah 38). 

Imaam at-Tah’aawiy (moge Allah hem genadig zijn) zei in zijn bekende boek “al-‘Aqiedah at-Tah’aawiyyah”: "Wij geloven in de Tekenen van het Uur zoals de Dadjjaal, en de afdaling van ‘Iesaa de zoon van Meryam uit de hemel, en we geloven ook dat de zon uit het Westen zal opkomen.” Einde citaat.

Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Zo zal de zon en de maan in hun baan voortgaan in een systeem die het verstand versteld doet staan, allen bewegen tot een vastgesteld tijdstip totdat Allah een einde maakt aan deze wereld, de zon zal dan uit het Westen opkomen zoals dit is vermelde in Sah’ieh’ Al-Boekhaarie via Aboe Dzarr al-Ghifaarie… en daarna noemde hij de voorgaande overlevering. 

Deze overlevering geeft duidelijk aan dat de zon om haar as draait, zoals aangegeven door het vers: “En de zon loopt in haar vaste baan.” (Soerat Yaasin (36) aayah 38) en de uitspraak van Allah (de Verhevene): “Allen tot een vastgesteld tijdstip bewegen.” (Soerat Loeqmaan (31) aayah 29) en de uitspraak van Allah (de Verhevene): “Allen bewegen in een kringloop.” (Soerat Yaasin (36) aayah 40). Dit zijn allemaal bewijzen die degenen die beweren dat zon niet draait weerleggen. Het is verplicht om dit (dat de zon niet om haar as draait) af te wijzen en te verwerpen.” Einde citaat uit “Madjmoo’ al-Fataawa” van Sheikh Ibn 'Oethaymien (6/195).

Feit is dat net voor het aanbreken van het Uur de zon opkomt vanuit het Westen in plaats van de zonsopgang uit het Oosten. En als dit gebeurd dan betekent dit dat het aanbreken van het Uur zeer nabij is en het geloof van de ongelovige geen enkel nut meer heeft.

En Allah weet het beste.

 

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.

* Overal op Aarde komt de zon in het oosten op en gaat onder in het westen. Dat heeft te maken met de draairichting van de Aarde t.o.v. de zon De zon komt overal op aarde in het oosten op, omdat de aarde om zijn as draait. Door die draaiing zien we alle sterren, planeten, zon en maan in het oosten opkomen en in het westen ondergaan. En Allah weet het beste.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN