Vraag & Antwoord

Haar man scheld haar uit en bedreigd haar met de dood. Kan zij de scheiding aanvragen?

Ik wil een scheiding van mijn man om verschillende redenen: 1. Zes maanden geleden is mijn dochtertje van zes jaar omgekomen bij een auto-ongeluk; en zij was met mij en hij beschuldigt mij van het doden van haar. 2. Hij beledigt mij met woorden die een vrouw niet zou moeten horen van haar man. 3. Hij beschuldigt mij dat er een relatie is tussen mij en de man van mijn zus! Dit terwijl hij in een ander land leeft dan het land waar ik leef. 4. Hij bespot mij overal met grof taalgebruik. 5. Ik verdraag wat een mens niet kan verdragen; hij is meer dan twintig jaar ouder dan ik, ik zocht naar een oudere man vanwege wijsheid en levenservaring. Na het huwelijk kwam ik erachter dat hij leed aan een psychische aandoening, en ik bleef bij hem totdat hij genezen was van deze psychische aandoening; en nu is de ziekte weer terug gekeerd en wil me vermoorden omdat hij denkt dat ik zijn dochter heb gedood. Ik heb ook een andere dochter en een zoontje en hij wenst hen de dood omdat hij alleen van zijn overleden dochtertje hield. Mijn vraag is: kan ik scheiden vragen terwijl hij dit niet wil en mij wil vermoorden?

Alle lof is voor Allah.

We vragen Allah om je rijkelijk te beloning met de dood van je dochter, en dat zij voor haar familie een voorspraak (Shafaa’ah) zal doen op de Dag der Opstanding, en een beloning te geven met betrekking tot jouw man die jou zorgen en verdriet bezorgt door wat hij zegt en doet.

U moet weten dat deze wereld waarin wij leven een wereld van beproevingen en tests is; de moslim wordt getroffen door zorgen, verdriet, en ziekte, hieraan zijn er grote beloningen in overvloed aan verbonden. Reken op de rijkelijke beloning wanneer je geduld hebt en vraag jouw Heer om je hart standvastig te maken op Zijn geloof.

Wat betreft het verzoek om echtscheiding: een deel van wat je ondervindt van je man is een reden voor de scheiding, hoe is het dan gesteld als al deze redenen aanwezig zijn bij je man?! 

Het beschuldigen van anderen met overspel is een van de grote zonden, het is niet toegestaan dit te doen; en verbaal geweld, beledigingen en bedreigingen met de dood kan geen mens verdragen of het nou komt van een naaste of een vreemde, hoe is het dan als dit komt van de huwelijkspartner waarmee je leeft in een en dezelfde  huis?! 

Voor een scheiding dat de vrouw van haar man vraagt zonder een reden hiervoor is, is een    waarschuwing gekomen in een overlevering. Er is geen twijfel dat dit niet geldt voor de vrouw die in haar vraagstelling vraagt over scheiding. 

De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Voor elke vrouw die aan haar man de scheiding vraagt zonder dat er een reden daartoe is, zal de geur van het Paradijs verboden zijn.” Overgeleverd door at-Tirmidzie (1187), Aboe Daawoed (2226) en Ibn Maadjah (2055), en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) in Sah’ieh’ at-Tirmidzie.

al-H’aafidhz ibn H’adjar (moge Allah hem genadig zijn) zei: “De overleveringen die een vrouw waarschuwen om te scheiden van haar man zijn wanneer er geen redenen zijn om dat te doen.” Zie Fet-h’ al-Baarie (9/402).

al-Moebaarakfoori (moge Allah hem genadig zijn) zei: “Oftewel: zonder dat er noodzaak voor is om ontbinding van het huwelijk aan te vragen.” Zie "Toeh’fat al-Ah’wadziy” (4/410).

Conclusie: 

Deze man dient Allah te vrezen en zijn tong in bedwang te houden te vervallen in verboden zaken. Degenen die hem  kunnen stoppen van zijn familie, verzorgers of initiatiefnemers dienen te proberen hem hiervan af te houden. Anderzijds, als de vrouw wil kan zij scheiding vragen, wanneer zij met haar man overeenkomt van haar te scheiden, zo niet dan kan de (religieuze) rechter het huwelijk ontbinden wanneer hij het bewezen acht dat de vrouw schade ondervindt door te blijven met haar man.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN