Vraag & Antwoord

Man mishandelt zijn vrouw

 

Een vrouw vraagt:

“Ik ben getrouwd met een man waarvan ik dacht dat het een goede vrome moslim was, hij is gedreven in de verspreiding van de Islaam en het verspreiden van het Woord van Allah door het helpen van de moslims.

Ik wilde 4 jaar geleden onze verloving beëindigen, want hij uitte onprettige woorden naar mij toe; en mijn gevoel werd gekwetst en hij hield geen rekening met mijn emoties. Maar hij beloofde dat hij zou veranderen na het huwelijk en dat de oorzaak van zijn hardheid was omdat hij niet werkte. Omdat de moslims hun belofte dienen na te komen, geloofde en vertrouwde ik hem en heb besloten door te gaan met het huwelijk. Maar sinds we getrouwd zijn mishandeld hij mij, en doet mij pijn zo erg dat hij mij verwondt en bijna gewurgd heeft.

Zo’n 8 maanden heb ik mijn ouders hiervan op de hoogte gesteld. Ik heb mijn huis verlaten en ben naar mijn ouders vertrokken voor enkele weken. Zij hebben mij verteld om hem een kans te geven want het kan zijn dat de man die ik in de toekomst huw net als hem is of erger nog. Ze zeiden ook dat de gescheiden vrouwen uiteindelijk een nog slechtere man huwen dan de man waarvan zij gescheiden zijn.

Hij is daarna naar het huis van mijn ouders gekomen en heeft zijn woord gegeven om te veranderen en  niet meer kwetsende woorden en fysiek geweld te gebruiken en heeft  zich verontschuldigd. Onze afspraak was dat ik alleen terug zou gaan om te kijken of hij zou veranderen of niet.

Daarna ben ik terug gegaan, zijn situatie veranderde voor een zeer korte periode.

Hij begon weer kwetsende woorden te gebruiken en mijn gevoel te kweten en geen rekening te houden met mijn emoties en mij lichtelijk te mishandelen door mij een beetje te slaan. 

Aangezien dit de manier is waarop het zich heeft ontwikkeld voor het eerst toen we trouwden, en van weinig naar veel werd, concludeerde ik twee maanden later dat hij niets is veranderd ten opzichte van de vorige keer en heb mijn familie hierover bericht. Is het voor mij toegestaan scheiding te vragen?

 

Alle lof is voor Allah.

We vragen Allah om je te helpen en bij te staan met wat je tegenkomt van de calamiteiten, en voor jou te beloning op te tekenen van de geduldigen, Hij is de meest Vrijgevige.

De man dient te weten dat hij de verantwoordelijke is voor zijn gezin. Allah heeft het hem verplicht om een goede omgang met zijn vrouw te hebben, en goed te zijn voor haar. Onze profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “En de beste onder jullie is degene die zich het beste gedraagt tegenover zijn vrouwen. En ik ben de beste onder jullie voor zijn vrouwen.” Overgeleverd door at-Tirmidzie (3895) en Ibn Maadjah (1977) en als Sah’ieh’ geclassificeerd door Sheikh al-Albaanie (3314).

Het behoort tot hoffelijkheid om een goede omgang te hebben met de vrouw en haar niet te mishandelen. Gescheld, getier en geweld moeten vermeden worden binnen een relatie. En de mannen die hun vrouwen slecht behandelen zijn zich kennelijk niet bewust van de gunst die Allah hen heeft geschonken. En hetgeen wat ons het meeste stoort is dat sommige mannen zich zeer vriendelijk en welgezind opstellen tegenover hun vrienden, buren en collega’s, maar thuis schijnen zij in een meedogenloos monster te veranderen en het leven van hun vrouwen ondraaglijk te maken. Zij dienen te weten dat zij de ‘Amaanah’ dat toevertrouwd is hebben geschonden.

We horen van veel van de mensen die moeilijk een baan kunnen vinden hun vrouwen gaan slaan en mishandelen. Het is alsof hun vrouwen de oorzaak zijn dat zij geen werk kunnen vinden…!Deze mannen dienen Allah te vrezen en ver uit de buurt van deze zonden te blijven, en niet zonden te begaan waarnaar hun ego oproept. 

De moslim dient te weten dat hij in een in deze wereld beproefd wordt en daarom dient de moslim geduld te hebben voor alles wat hij tegenkomt in zijn leven, en nederig tot Allah te bidden en smeekbeden te verrichten om de rampspoeden op te heffen waarmee hij getroffen is. Allah is Degene die zorgen en bezorgdheid opheft, de moeilijkheden weghaalt, de smeekbede van degene die onrecht is aangedaan verhoort, verheven en geprezen is Hij, niets is voor Hem verborgen in de hemelen en op aarde en niets in de hemelen of op aarde is voor Hem onmogelijk, en alle lof is voor Hem zowel in deze wereld als in het Hiernamaals.

Allah is de meest Edele, wanneer een dienaar zich wendt tot Allah, dan wendt Allah zich tot Zijn dienaar. Op gezag van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: ”Allah de Almachtige zegt:Ik ben zoals Mijn dienaar denkt, dat Ik ben *. Ik ben bij hem als hij Mij noemt. Als hij Mij in zichzelf noemt, dan noem Ik hem in Mijzelf, als hij Mij in een gemeenschap noemt, dan noem Ik hem in een gemeenschap, die beter is. En als hij zich een handbreedte naar Mij toe wendt, dan wend Ik Mij een armlengte naar hem toe, en als hij zich een armlengte naar Mij toe wendt, dan wend Ik Mij met de wijdte van uitgespreide armen naar hem toe. En als hij naar Mij toe komt lopen, dan kom Ik naar hem toe rennen.”  Overgeleverd door al-Boekhaarie (6856) en Moeslim (4832).

Voor u, o zuster ..het is duidelijk dat u beproefd bent met een man die slechte manieren heeft; en op basis van wat in de vraag genoemd is, is het toegestaan voor u om een echtscheiding te vragen  (dat heet al-Khoel’ heet) omdat het leven met deze man en soortgelijken ondraaglijk is. En wellicht zal Allah u een betere man deze schenken, en als u geen andere man vindt dan is het leven zonder huwelijk in het huis van jou ouders eervoller voor u dan te blijven met deze man; zolang je niet vreest voor jezelf te vervallen in het verbodene. Als u vrees te vervallen in het verbodene dat is het hebben van geduld in deze wereld makkelijker dat het hebben geduld voor de straf van Allah.

Er zijn redenen voor het toestaan van een vrouw om haar man te scheiden. 

En Allah weet het beste. 

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.

 

* Een mogelijke andere vertaling van het Arabisch is: “Ik ben zoals Mijn dienaar verwacht dat Ik ben.” Dit betekent dat vergeving en aanname van berouw bij de Almachtige afhangt of Zijn dienaar echt gelooft dat Hij vergevend en genadevol is. Maar om zo’n geloof niet met de juiste daden te begeleiden is spotten met de Almachtige


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN