Vraag & Antwoord

Haar man behandelt haar slecht, en onderhoudt haar niet, mag zij het huwelijk ontbinden?

 

Ik ben getrouwd met een jonge man die niet van mij houdt, hij onderhoudt mij ook niet en behandelt mij slecht; hij heeft ook een hekel aan mijn praktiseren van de Soennah en dwingt mij om te gaan werken. Ik wil het huwelijk ontbinden, maar mijn ouders weigeren. Wat de islamitische visie hierover?

 

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Het nastreven van liefde, genegenheid en rust tussen de echtgenoten is een van de belangrijkste doelen van een islamitische huwelijk. Wanneer dit bereikt wordt tussen hen, is het voor de vrouw niet toegestaan om ontbinding van deze belangrijke verbond te vragen. Thawbaan verhaalt dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zei: “Voor elke vrouw die aan haar man de scheiding vraagt zonder dat er een reden daartoe is, zal de geur van het Paradijs verboden zijn.” Overgeleverd door at-Tirmidzie (1187), Aboe Daawoed (2226) en Ibn Maadjah (2055), en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) in Sahieh at-Tirmidzie.

Zijn uitspraak in de overlevering: “zonder dat er een reden daartoe is “ betekent dat er geen noodzaak is voor het vragen van een scheiding.

Sheikh al-islaam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Scheiding is verboden als het paar met elkaar in vrede en harmonie leeft, en hierover is er een  consensus van de geleerden". Einde citaat. Zie "al-Qawaa’ied an-Noeriyah” (265).

Ten tweede:

De uitspraak van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “zonder dat er een reden daartoe is” betekent dat wanneer er voor de vrouw schade en ellende is in het blijven met haar man het voor haar toegestaan is het huwelijk te ontbinden en hem scheiding te vragen. 

Sheikh al-islaam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Als het niet mogelijk meer is elkaar vriendelijk te behandelen wordt het huwelijkscontract tussen hen ontbonden.” Einde citaat uit “Fataawa al-Koebraa” (3/150).

Wat wordt genoemd in de vraag van het falen van de man in het onderhouden van zijn vrouw, en slechte en onvriendelijke omgang die hij met haar heeft en wat zij verder noemt zijn allemaal zaken die haar het recht geven op een echtscheiding, of om het huwelijk te ontbinden, laat staan als zij allemaal aan de orde zijn.

Opgemerkt moet worden dat de ouders geen enkel zeggenschap hebben over de ontbinding van het huwelijk van hun dochter; zij hebben geen recht van spreken om hun dochter te dwingen het huwelijk te ontbinden, of haar tegen te houden het huwelijk te ontbinden als ze dat nodig heeft, in tegenstelling tot de volmacht van de vader over zijn dochter bij het huwelijk. Zie: "Koeweitse rechtspraak encyclopedie" (19/248-250).

Doch raden wij jou aan alvorens deze gevaarlijke stap te nemen, proberen iemand te laten bemiddelen tussen jullie, zelfs in die minimale mate waarbij het huwelijk voortgezet kan worden, met de nadruk dat hij geen recht heeft om jou te bevelen met een ongehoorzaamheid zoals gemend werken, of te stoppen met wat hem verplicht is zoals een goede behandeling en onderhoud.

Als dit allemaal niet helpt en hem niet ten goede komt, probeer dan je ouders te overtuigen van de noodzaak van de ontbinding van het huwelijk, door eventueel iemand die hen jouw situatie kan uitleggen. En dat het verdergaan voor jou te veel ontberingen voor jouw en schade in jouw godsdienst opbrengt. Het is belangrijk voor uw vertrek uit dit huis waar u samen met jouw man leeft om na te denken over het huis waar u naar toe zult gaan want het is een gevaarlijk stap.

We vragen Allah om jou te begeleiden en jouw echtgenoot naar de waarheid te leiden en voor jou zaken te vergemakkelijken. 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN