Vraag & Antwoord

Haar vader bemoeit zich met het privéleven van zijn dochter

Haar vader bemoeit zich met het privéleven van zijn dochter en waarschuwt haar voor haar man. Zij heeft hier geen gehoor aan gegeven en dus heeft hij de band met zijn dochter verbroken.

Vraag: “Ben ik slecht tegen mijn vader als de volgende situatie zich voordoet? Onlangs zijn de problemen toegenomen tussen mijn vader en mijn man, zo erg dat beiden elkaar niet wilden zien. Mijn vader heeft een hekel aan mijn man, en denkt mij te kunnen beschermen wanneer hij zich bemoeit met mijn privéleven. Mijn vader denkt dat mijn man mij financieel uitbuit, en  probeert mij hiervan te overtuigen; maar ik ben erg gelukkig met mijn man, en het doet me pijn om deze woorden te horen van mijn vader. Ik heb geprobeerd om geduld te hebben voor de verbreking van zijn band met mijn man, ik heb ook geprobeerd om mijn vader te vragen om opnieuw na te denken over de kwestie, maar hij werd woedend en hij wilde mij niet meer zien of spreken. Ik ben in de war, ik heb het gevoel dat de aanwezigheid van mijn vader in mijn leven een verval voor mijn huis en mijn leven zal zijn, vooral omdat hij erin geslaagd is mij te beïnvloeden waardoor dit ertoe leidde dat ik bijna ging scheiden.  Nu wil ik mijn huis behouden en mijn zoon opvoeden, terwijl mijn vader mij van alles verwijt. Ik weet niet wat ik moet doen, hoe kan ik nog steeds de band met mijn vader houden terwijl hij mij zo kwelt ? Ben ik verontschuldigd in het breken met de band met mijn vader?” 

Alle lof is voor Allah.

1. Het is niet toegestaan voor een vader om te bemoeien met het huwelijksleven van zijn dochter met zaken die haar huwelijksleven verwoesten. Hij moet juist een actieve rol spelen in het verstevigen van de echtelijke woning van zijn dochter, en zo dient ook de moeder van de vrouw te handelen. Het behoort tot het geluk van de ouders dat zij hun dochter zien in een leven van rust, geluk en kalmte.

2. Er is geen probleem in de tussenkomst van de vader en moeder in het leven van hun dochter om haar huwelijksleven te competeren. En dit is door aanwijzingen te geven om haar huwelijk aan te vullen en wat haar man gelukkig maakt, en haar  helpen om de kinderen op te voeden.

3. De ouders dienen zich te bemoeien met het huwelijksleven van hun dochter voor het rechtzetten van zaken wanneer zij onrecht bij haar man of bij haar kinderen zien, of in het geval van een onrecht door haar man.

Oordelen over deze zaak zijn verschillend, afhankelijk van de verschillende omstandigheden en situaties. Ook is het bewezen wat je vader over jouw man zegt, dan nog betekent dit dat het hem niet geoorloofd is zich te bemoeien met je huwelijksleven met zaken die deze bederven. Een  volwassen en rationele vrouw mag van wat zij wil van haar geld geven aan haar man, zolang ze hiermee tevreden is.

4. Als je vader doorgaat met het verpesten van de band tussen jou en jouw man, dan dien je geen aandacht besteden aan zijn woorden; jou treft geen blaam wanneer je jouw vader niet gehoorzaamt hierin. Je wordt beloond voor jouw geduld en verdraagzaamheid naar hem toe. Belangrijk in deze zaak is dat je vriendelijk blijft naar je vader toe en je stem niet verhoogt tegen hem.

5. Tevens adviseren wij jouw om een wijs iemand van jouw familie erbij te betrekken om tot verzoening te komen tussen jou en jouw vader en voor de noodzaak om jouw vader te overtuigen om te stoppen met het veroorzaken van problemen en vijandschap tussen jou en jouw man. 

6. Ook al snijdt jouw vader zijn band met jou af, dan nog dien je de banden met hem te onderhouden en niet te stoppen. Blijf contact met hem houden, blijf hem bezoeken, en vermijdt de tijd waarop hij woedend is; en wees zachtmoedig in de dialoog met jouw vader. Het kan soms voorkomen dat het  verstandiger is om hem niet te veroordelen en geen woordenstrijd met hem aan te gaan, want dit kan leiden tot onnodige geschillen die overbodig zijn.

7. Zoek de hulp van Allah, de Almachtige en verricht veelvuldig de smeekbede voor de leiding van jouw vader naar dat wat Hem behaagt. En kijk naar jezelf: als er een nalatigheid is met betrekking tot een recht van Allah dan dien je deze te corrigeren. Het kan zijn dat de oorzaak van wat er gebeurt jouw tekortschieten is met betrekking tot het recht van Allah.

We vragen Allah om jouw vader te begeleiden, en om hem te helpen in alles wat goed is, en we vragen Allah om jou en je man te leiden naar de oprechte aanbidding en gehoorzaamheid. 

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN