Vraag & Antwoord

Mijn dadelpalmbomen produceren veel vruchten ben ik verplicht Zakaat te betalen?

Drie jaar geleden heb ik een huis gekocht, en daarbij waren, en Allah zij dank, drie vruchtdragende dadelpalmbomen, en ze produceerden veel vruchten. Ben ik in deze omstandigheden verplicht om Zakaat te betalen? Als het antwoord bevestigend is en de meeste mensen zijn hier zeer onwetend over dan zou ik hier enkele vragen over willen stellen: Hoe kan ik weten of de Nisaab wel of niet bereikt is wanneer ik ze (voor huishoudelijke consumptie) pluk?

Ten tweede: Hoe wordt de Zakaat berekend? En wordt het van elk betaald naar gelang haar soort, of worden ze bij elkaar gezet en de Zakaat van een soort afgedragen? En is het voor mij toegestaan om in geld te betalen? En wat dien ik over de afgelopen jaren te doen?

In de naam van Allah, de Barmarhtige, de Genadevolle

Wat de vraagsteller gezegd heeft over dat de regelgeving omtrent dadelpalmbomen voor velen onbekend is, klopt: Vele mensen hebben zeven, tien of meer of minder dadelpalmbomen en hun vruchten bereikt de Nisaab, maar ze weten echter niet dat er Zakaat over verplicht is. Ze denken dat Zakaat enkel over beplanting verplicht is, terwijl Zakaat in feite betaalbaar is over het vrucht van dadelpalmbomen, ongeacht of ze in een plantage of in huizen zijn.

Derhalve dient de eigenaar een ervaren persoon te halen en hem de vruchten van deze dadelpalmbomen vast te laten stellen, om te zien of het de Nisaab bereikt, of niet. Als het de Nisaab bereikt, dan dient hij er Zakaat over te betalen, maar hoe kan hij de Zakaat betalen wanneer hij ze plukt, zoals de vraagsteller gevraagd heeft?

Mijn mening is dat in omstandigheden als deze, de waarde van de dadelpalmbomen vastgesteld dient te worden, en dat dan de helft van een tiende deel afgedragen dient te worden, daar dit makkelijker is voor de eigenaar, en voordeliger voor degene die behoeftig is, dit wil zeggen dat het geven van geld voordeliger is voor de behoeftige, en het in geld berekenen makkelijker is voor de eigenaar. En de hoeveelheid van de Zakaat is 5 %, terwijl de Zakaat over rijkdom 5 % is. Maar er is 5 % hierop van toepassing, omdat haar Zakaat die van fruit is, en niet dat van handel.

Wat betreft de afgelopen jaren waarin in door onwetendheid geen Zakaat heeft betaald; hij dient nu zelf te beoordelen hoeveel hij denkt dat de afgelopen oogst waren, en de Zakaat nu te betalen. En er is geen zonde aan hem voor zijn afgelopen uitstelling in het betalen van de Zakaat, daar hij hier onwetend over was, maar hij dient de Zakaat over hetgeen verstreken is, te betalen.

Bron: Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN