Vraag & Antwoord

Iemand komt binnen tijdens het vrijdag preek, as-salaamoe alaykoem zeggen of niet?

Wat is de regelgeving omtrent het iemand groeten met het zeggen van as-salaamoe "alaykoem (moge de vrede van Allah met jullie zijn) terwijl de imaam de preek (khoetbah) geeft? En wat is de regelgeving omtrent het antwoorden ervan?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Wanneer een persoon arriveert terwijl de imaam de preek aan het geven is, dan dient hij twee korte raka'aat te verrichten en te zitten, en hij dient niemand te groeten, daar het in deze omstandigheden groeten van mensen niet toegestaan is. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Als je tijdens de vrijdaggebeden tegen je buurman zegt: "Wees stil,' terwijl de imaam de preek aan het geven is, dan heb je laghw begaan." Overgeleverd door al-Boekhaarie in het Boek van de Vrijdagsgebeden, in het Hoofdstuk: Stil Zijn Op Vrijdag Terwijl De Imaam De Preek Aan Het Geven Is (934); en door Moeslim in het Boek van de Vrijdagsgebeden, in het Hoofdstuk Over Stilte Tijdens De Preek Op Vrijdag (851).

En hij zei ook: "Degene die het grind aan heeft geraakt, heeft laghw begaan."

Het begaan van laghw betekent het begaan van een nutteloze daad, en dat nutteloze welke hij begaat kan hem de beloning van het vrijdaggebed laten missen. Dit is waarom er gezegd is in de h'adieth: "En degene die laghw begaat; er is geen vrijdaggebed voor hem."

Wanneer iemand je groet, dan dien je hem niet met woorden te beantwoorden; zeg niet wa'alayk as-salaam (en vrede zij met jou), zelfs wanneer hij het in woorden zegt, zeg je niet wa'alayk as-salaam. Wat betreft het handen schudden met hem; hier is geen bezwaar in, al is het aanbevolen dan niet de handen te schudden; en al hebben enkele geleerden gezegd dat hij de begroeting mag beantwoorden, de correcte opinie is dat hij de begroeting niet mag beantwoorden, omdat de verplichting om te luisteren naar de khoetbah boven de verplichting van het beantwoorden van de begroeting komt.

De moslim heeft in deze situatie ook niet het recht te groeten met de groet van de vrede, daar het de mensen afleidt van het luisteren naar iets wat voor hen verplicht is te horen. Derhalve is de correcte opinie dat hij de begroeting niet dient te beantwoorden, noch dient hij het te uiten terwijl de imaam de preek aan het geven is.

En Allah weet het best.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN