Vraag & Antwoord

Lijdt aan het gefluister van de Shaytaan betreffende Allah

Een man heeft last van behoorlijk influisteringen in het Wezen van Allah (Dzaat-oe Allah). Hij is erg bang hiervoor, wat moet hij doen?

Alle lof zij Allah.

Wij zeggen over het probleem wat hier door deze vrager geschetst wordt: wees verheugd, want dit resulteert alleen maar in goede resultaten, omdat deze influisteringen afkomstig zijn van de Shaytaan waarin hij tracht de rotsvaste geloofsovertuiging in de harten te schudden, en hen probeert te leiden naar angst en ontrust om zo de zuiverheid van hun geloof aan te tasten, en zelfs hun leven aan te tasten als zij oprecht gelovigen zijn.

Zijn geval is niet de eerste blootstelling aan de mensen van het geloof, noch is het laatste, maar zal blijven zolang er gelovigen zijn in deze wereld. Dit heeft zelfs plaats gevonden bij de metgezellen (moge Allah tevreden over hen zijn). Op het gezag van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "Er kwamen mensen naar de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zeiden: " Wij worden overmand door gedachten wat een van ons het aangrijpend vindt ermee te praten.!"De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) vroeg: "Ondervinden jullie dit werkelijk?" Zij antwoorden bevestigend. Hij zei: "Dit is duidelijke (symptoom van het) geloof." Overgeleverd door imaam Moeslim. In Sah'ieh'ayn (Sah'ieh' al-Boekhaarie en Moeslim) is er een overlevering waarin de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De Shaytaan komt naar een van jullie toe en zegt: "Wie heeft dit geschapen... wie heeft dat geschapen?" Totdat hij (tot zijn doel komt) en vraagt: "Wie heeft jouw Heer geschapen?!" Als iemand van jullie dit ondervindt, dan dient hij zijn toevlucht te zoeken bij Allah en ermee op te houden."

Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden over hem zijn) levert over dat er een man naar de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) gekomen was en hem vroeg: "Ik heb soms gedachten waarbij ik liever verkoold zou zijn dan dat ik ermee spreek." De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Alle lof is voor Allah die de Shaytaan niet verder dan de influisteringen laat gaan (bij de gelovige)." Overgeleverd door Aboe Daawoed.

Sheikh al-Islaam Ibn Taymiyyah (moge Allah hem genadig zijn) zei in zijn boek "al-Imaan": "De gelovige kan last hebben van de influisteringen van de Shaytaan, influisteringen van ongeloof die de borst smaller maken. Zoals de metgezellen zeiden: "O boodschapper van Allah, een van ons wordt overmand door gedachten, dat hij liever uit de lucht valt tot de aarde dan dat hij ermee gaat praten!" De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Dit is duidelijke (symptoom van het) geloof." In een andere versie: "Dat een van ons het buitengewoon vindt hierover te praten" waarop hij zei: "Alle lof is voor Allah die de list van de Shaytaan niet verder dan de influisteringen laat gaan." Oftewel: deze obsessies en gedachten waar men een geweldige hekel aan heeft, en probeert deze te verwijderen van de harten, is een duidelijk symptoom van het geloof. Net zoals een Moedjaahid die aangevallen wordt door de vijand en hem bestrijdt totdat hij hem overwint. Dit is een geweldige jihad..." totdat hij zei: "Daarom zijn er bij de studenten van kennis en aanbidders influisteringen van de Shaytaan wat niet het geval is bij anderen. Omdat de anderen niet de wet van Allah volgen maar de verlangens volgen en achteloos zijn in het gedenken van Allah. Dit is het doel van de Shaytaan, in tegenstelling tot degenen die zich hebben gericht tot hun Heer met kennis en aanbidding, hij is waarlijk hun vijand en probeert hen af te houden van Allah." Einde citaat.

Ik zeg tegen deze vraagsteller: Als het u duidelijk wordt dat deze influisteringen afkomstig zijn van de Shaytaan, bestrijdt deze dan met man en macht, en weet dat zij jou geenszins kunnen schaden zolang je de verplichtingen nakomt en je ertegen strijd en verzet en niet deze gaat volgen zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Allah heeft mijn Oemmah (natie) vergeven voor influisteringen zolang zij niet hiernaar handelen of ermee spreken." Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim.

Als er tegen je gezegd wordt: "Ben je ook overtuigd van hetgeen je ingefluisterd krijgt? Ken je Allah ermee beschrijven?" Dan zou je zeggen: "Het past ons niet om hiermee te praten, Verheven is Allah! Dit is een grote leugen!" Aldus ontken je dit zowel met je hart als met je tong, en je het meest verwijderd bent van deze gedachten en influisteringen. Dus zijn het gewoon influisteringen en gedachten die je hart doorkruisen, en een van de vallen van de Shaytaan die in de zoon van Aadam rondgaat, zoals bloed circuleert in het lichaam van de mens om jou op deze manier trachten te verwarren over jouw religie.

Daarom vindt je dat de Shaytaan over onwaardige zaken geen influisteringen en vermoedens tracht te zaaien in het hart. Je hoort bijvoorbeeld over grote steden die gevuld zijn met een groot aantal inwoners in het oosten en westen van de wereld en het komt niet voor de geest om te gaan twijfelen in de aanwezigheid van de bewoners of dat het een stad is die niet geschikt is voor bewoning, en er in werkelijk helemaal geen inwoners zijn in de desbetreffende stad....enz. De Shaytaan laat je niet twijfelen aan deze zaak. Waarom niet? Omdat dit niet het doel is van de Shaytaan om de mens hierover te laten twijfelen in zulke zaken. Maar het grote doel van de Shaytaan is het geloof te bederven in de harten van de gelovigen. Hij tracht met zijn paarden en voetvolk om het licht van kennis en rechtgeleidheid in het hart van de gelovige te doven * en hem te doen vervallen in de duisternis van twijfel en verwarring. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) worden heeft ons een juiste medicijn van genezing gegeven door te zeggen: "a'oedzoe billaahie minna as-Shaytaan" ( ik zoek mijn toevlucht en bescherming bij Allah tegen de verworpen Shaytaan).

Wanneer de mens met deze gedachten ophoudt, en Allah aanbidt hopend en verlangend naar hetgeen Allah heef (in het Hiernamaals) zal dit- met de hulp van Allah- gauw verdwijnen. Wendt u af van alle influisteringen en gedachten die uw hart doorkruisen en aanbid Allah en vraag Hem standvastigheid. Als je iemand zou horen die Hem beschrijft met de influisteringen die zijn hart doorkruisen zou je hem bij wijze van spreken zelf kunnen doden. Dus de influisteringen waar je las van hebt zijn niets andere dan influisteringen die geen oorsprong hebben.

Een advies dat als volgt kan worden samengevat:

1. Toevlucht bij Allah (de Verhevene) zoeken tegen al deze influisteringen zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) ons hiermee heeft geadviseerd.

2. Gedenken van Allah de Almachtige en terughoudendheid "om mee te gaan' met en gehoor te geven aan dit gefluister.

3. Je best doen in het aanbidden van Allah, het bevel van Allah gehoorzamend en het zoeken naar Zijn welbehagen. Telkens wanneer een dienaar zich volledig wend tot Allah zal hij steeds meer verwijderd worden van deze influisteringen en zich niet meer ermee bezigen.

4. Veelvuldig Allah aanroepen (Doe'aa-e) zal je helpen af te komen van deze influisteringen.

Ik vraag Allah om goed je te beschermen tegen alle kwaad.

Zie: Madjmoo' Fataawa wa rasaa-iel van de weledele Sheikh Mohammed ibn Saalih al-"Oethaymien 1/57-60.

* Zoals Allah (de Verhevene) zegt: "En rui van hen op wie jij kan met jouw stem, en val hen aan met je paarden en je voetvolk, en deel rijkdommem en kinderen met hen en doe hen beloften." En de Shaytaan belooft hen niets dan bedrog." (Soerat al-Israa-e (17) aayah 64). Er is gezegd over de stem van de Shaytaan: zang en alles wat hieraan gerelateerd is zoals muziek e.d. Paarden en voetvol van de Djinn en de mens: dat zijn hen die hem gehoorzamen. (Tefsier ibn Kethier Soerat al-Israa-e aayah 64).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN