Vraag & Antwoord

Is een huwelijk tussen familie een oorzaak dat er gehandicapte kinderen geboren worden

Ik ben verloofd met mijn nicht en gaan binnenkort trouwen, en ik hou veel van haar. Jullie weten dat het huwelijk van familieleden kan leiden tot gehandicapte en misvormde kinderen, en dit alles in Allah's Handen. Ik kan haar niet vragen om een risicoanalyse te doen voor het huwelijk. Is het mogelijk om te trouwen en het huwelijksfeest uit te stellen tot na dat we beschikken over de nodige risicoanalyse? Wat moet ik doen als de analyse resultaat positief is en we kinderen kunnen krijgen die misvormd zijn? Is het voor mij dan toegestaan om te onthouden van het huwelijk?

Het is moeilijk voor mij om het huwelijk te ontbinden vanwege vele redenen, waarvan een is dat ik veel van haar houd. Wat moet ik doen?

Alle lof is voor Allah.

Allah heeft het huwelijk wettelijk gemaakt, en heeft het huwelijk een Soennah van de boodschappers laten zijn. Dat is vanwege de grote belangen die hieraan verbonden zijn, zoals het vermeerderen de natie, het voortbrengen van geleerden, rechtschapen en vromen enz, en om de banden en de liefde en genegenheid tussen moslims door het huwelijk te versterken, en mededogen tussen de echtgenoten te versterken.

Er is geen vers uit de Qor-aan of een overlevering waarin gewaarschuwd wordt voor het trouwen met naaste familieleden.

Integendeel, er zijn bewijzen gekomen die tegenovergestelde hiervan zijn: Allah (de Verhevene) zegt: "O profeet, voorwaar. Wij hebben jou jouw echtgenotes die jij hun bruidschat hebt gegeven toegestaan, en de slavinnen waar jij over beschikt van wat Allah voor jou heeft aangewezen; en de dochters van jouw oom en de dochters van jouw tantes van vaderszijde; en de dochters van jouw oom van moederszijde en de dochters van jouw tantes van moederszijde. En (ook) zij die met jou zijn uitgeweken." Soerat al-Ah'zaab (33) aayah 50.

Zo trouwde de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) Zaynab de dochter van Djah'sh, zij was de dochter van zijn tante. Zo liet hij ook zijn dochter Faatimah trouwen met zijn neef "Ali ibn Abie Taalib. Dit is een bewijs wat aangeeft dat er niets mis is met het huwelijk tussen familieverwanten.

Op basis van dit: het verbieden van het huwelijk tussen familieverwanten, of beweren dat dit de reden is voor de verspreiding van "Syndroom van Down' * ziekte of het voortkomen van een generatie die lichamelijk gehandicapt of ziek is, is onjuist.

Het kan zijn dat een huwelijk met familieverwanten of anderszins een oorzaak is een van een van deze ziekte(n), maar dit is zelden. Het blijft binnen de grenzen van enkele gevallen of zeldzaamheid.

Over dit onderwerp zegt Dr. Ahmed Ibrahim Shawki,werkzaam als consultant van de "Internal Medicine" voor interne- en hart ziekten en hoofd van het wetenschappelijke hoge raad voor islamitische zaken:

"Als een geleerde kritische blik werpt op dit onderwerp en hierover nadenkt, zal hij opmerken dat wat beweerd wordt dat "het huwelijk tussen familieverwanten de genetische ziekten verhoogd bij de nakomelingen" niet juist is alle gevallen. Het kan waar zijn in bepaalde gevallen, maar het is niet waar in alle gevallen, en derhalve is dit geen algemene wet of regel."

Totdat hij zei: "Zo vinden wij ook dat er bij ziekten die beheerst worden door recessieve genen geen voorkeur/afkeur wordt gegeven wordt aan het huwelijk tussen naasten. Indien er in een huwelijk tussen familieverwanten een zekere schade zit, dan had Allah dit niet toegestaan verklaard voor Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem), en Allah heeft nadrukkelijk het huwelijk met de dochters van zijn oom, tantes (van zowel de vaders- en moederskant)." (Zoals in de uitspraak van Allah (de Verhevene): "O profeet, voorwaar. Wij hebben jou jouw echtgenotes die jij hun bruidschat hebt gegeven toegestaan, en de slavinnen waar jij over beschikt van wat Allah voor jou heeft aangewezen; en de dochters van jouw oom en de dochters van jouw tantes van vaderszijde; en de dochters van jouw oom van moederszijde en de dochters van jouw tantes van moederszijde." (Soerat al-Ah'zaab (33) aayah 50)) Einde citaat.

Maar als het bewezen is via medische verklaringen, onderzoek, of kennis van de genetica en de aard van de ziekte, en analyses van artsen die aanbevelen om het huwelijk te vermijden met familieverwanten, is het in dit geval niets mis mee met het verlaten van een huwelijk met een vrouw die een familieverwant is.

Maar dat dit als een algemene regel en wet genomen wordt, en verboden wordt een vrouw te huwen die een familieverwant is, uit angst voor genetische of geestelijke gehandicapte ziekten, is onjuist.

Sheikh Saalih' Ibn H'oemayd, werd gevraagd: "Wat is jullie standpunt over iemand die meent dat het huwelijk met familieverwanten voorkomen dient te worden en vindt dat het huwelijk met familieverwanten vele ziekten veroorzaakt die de nieuwe generatie treffen, met inbegrip van mentale geestelijke achterstand? Is het verplicht dat een man en vrouw die met elkaar willen huwen zichzelf te laten onderzoeken door een arts om te bepalen of ze kunnen trouwen of niet (vanwege mogelijke afwijkingen in het nageslacht)?"

Hij antwoordde: "Er is geen twijfel dat het huwelijk tussen familieverwanten in oorsprong toegestaan is, en in onze profeet Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) is een grootse voorbeeld! Hij huwde zijn dochter met zijn neef "Ali (moge Allah tevreden over hem zijn), zij (Faatimah (moge Allah tevreden over haar zijn)) was dus de dochter van zijn neef en zijn familieverwanten van elkaar. Er is geen twijfel dat het toegestaan is dat familieverwanten onder elkaar huwen, en er is niemand (van geleerden) die zegt dat dit ontoelaatbaar is. Gevallen waarin een misvormd kind geboren wordt zijn, naar mijn mening, of specifieke of medische aangelegenheden, maar dat dit de basis is dat het huwelijk tussen verwanten wordt verboden is niet toelaatbaar.

De geleerden hebben een uitdrukking dicht bij dit onderwerp zit, ze zeggen: "het huwelijk tussen familieverwanten is het langst durend, en een huwelijk tussen verre vreemden is het meest efficiënt." Zo zeggen zij. Een huwelijk tussen familieverwanten is het langst durend, betekent dat de vrouw veel meer geduld heeft om het behoud van de goede familiebetrekking. Vanwege deze reden is deze vrouw meer geduldiger. En een huwelijk tussen verre vreemden is het meest efficiënt: dat betekent dat het vruchtbaarheidsgehalte dan hoger is."

Ook: "Abdoellah ibn "Oemar heeft bevolen om te huwen tussen buitenstaanders (geen familieleden). Dit betekent dat men diende te trouwen met een vrouw die geen familieverwant is.

Immers, er is geen enkele twijfel dat het toegestaan is te trouwen met een familieverwant. Maar als er sprake is van een speciaal geval en dat er een serieus risico is voor een bepaalde ziekte of aandoening of een bepaalde situatie waar men angst voor heeft (dat er in het gezin en een bepaalde genetische ziekte voorkomt), dan is dit een andere kwestie.

Er is geen twijfel dat de moderne wetenschap zaken bereikt die eerder generaties niet hebben bereikt. En als er zaken waargenomen worden die eventueel kunnen leiden tot wat wij eerder hebben genoemd, dan dient dit te voldoen aan bepaalde voorwaarde en criteria die niet-speculatief zijn. In dit geval is het geen bezwaar om hiervan uit te gaan." Einde citaat.

Wat wij u adviseren is om te bidden tot Allah en Zijn hulp te vragen, en verder te gaan wat je graag wilt doen, en als er geen aanwijsbare redenen zijn voor de vrees van eerder genoemde zaken dan zijn ze het gefluister van Shaytaan. Als er in je familie geen gevallen bekend zijn waarin verschillende ziekten voorkomen vanwege het huwelijk tussen familieverwaten, er is geen reden om angst te hebben van de veronderstellingen die je noemt. Laat woorden als: "wat moet ik doen..?" "en als het nou wel zo is? Achterwege en vertrouw op Allah, en heb een goede vermoeden over Allah (de Verhevene), zoals Allah zegt in een Qoedsie overlevering: "Ik ben (voor Mijn dienaar) zoals hij denkt dat over Mij. Denkt hij goed over Mij dan ontvangt hij alleen het goede en denkt hij slecht over Mij dan ontvangt hij alleen het slechte. Overgeleverd door at-Tabaraanie in al-Awasat (7951) en Sah'ieh' gekwalificeerd door Sheikh al-Albaanie in as-Sah'ieh'ah (1663).

Ten slotte: wij zullen voor jou deze Fatwaa noemen:

De geleerden van het permanent comité voor het uitvaardigen van Fataawa hebben het volgende gezegd: "Er zijn geen authentieke overleveringen die het huwelijk tussen familieverwanten ontraden. Handicap is met de Wil van Allah en Zijn voorbeschikking, en worden niet veroorzaakt door het huwelijk tussen familieverwanten. Dit is meer een gerucht. Het is niet toegestaan om zwangerschap te mijden uit angst dat het kind een mongool zal zijn, maar het is verplicht om te vertrouwen op Allah en een goede vermoeden hebben over Hem." Einde citaat. Fataawa van het permanent comité (18/14).

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden)

* Het syndroom van Down of downsyndroom is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandelijke beperking, typerende uitwendige kenmerken en bepaalde medische problemen. Vroeger werd in de wetenschap wel gesproken van mongoloïde idiotie of mongolisme, tegenwoordig is het officiële gebruik van deze term verdwenen. (www.wikipedia.org).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN