Vraag & Antwoord

Een moeder eist dat haar zoon en echtgenote ver van haar gaan wonen

De relatie tussen mijn moeder en mijn vrouw is erg verslechterd, zo erg dat mijn moeder het gezicht van mijn vrouw niet meer wil zien. Mijn moeder wil het liefst alleen wonen. Maar ik ben niet in staat om mijn moeder te verlaten, omdat ik haar oudste zoon ben in het gezin, en ik wil mijn moeder ook niet boos maken. Dien ik te scheiden van mijn vrouw?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Er is geen twijfel dat de moeder het grootste recht heeft op haar kind, en het goed zijn voor haar behoort tot de meest vereiste verplichtingen. Allah (de Verhevene) zegt: "En jullie Heer heeft bepaald dat jullie niets dan Hem alleen aanbidden, en goedheid betrachten tegenover de ouders. Als een van de twee of beiden de ouderdom bereiken in jouw aanwezigheid, zeg dan nooit "foei" tegen ben, snauw hen niet af en spreek tot hen een vriendelijk woord." Soerat Al-Israa-e (17) aayah 23.

Allah heeft Zijn dienaren ook bevolen om goed gezind te zijn tegen anderen. Allah (de Verhevene) zegt: "En aanbidt Allah en kent Hem in niets een deelgenoot toe, en wees goed voor de ouders en de verwanten en de wezen en de behoeftigen en de verwante buren en de niet-verwante buren en de goede vrienden en de reiziger en de slaven waarover jullie beschikken. Voorwaar, Allah houdt niet van trotse hoogmoedigen." Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 36. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft bevolen om eenieder het recht te geven waar hij/zij recht op heeft. (Zie: Sah'ieh' al-Boekhaarie (1968). Het recht van de ouders, en met name de moeder, heeft voorrang boven alle andere mensen.

Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) zei: "Een man vroeg: "O Boodschapper van Allah, wie verdient mijn goede gezelschap het meest?" Hij zei: "Je moeder." Hij vroeg: "Wie daarna?" Hij zei: "Je moeder." Hij vroeg: "Wie daarna?" Hij zei: "Je moeder." Hij vroeg: "Wie daarna?" Hij zei: "Je vader." Overgeleverd door al-Boekhaarie (5971) en Moeslim (2548).

Maar dit betekent niet dat de mens geen rechten hoeft te geven aan anderen, maar hij moet eenieder het recht geven die hem toekomt, zoals reeds is vermeld. De mens dient het evenwicht te zoeken tussen deze rechten, en te verenigen tussen de rechten die hij dient na te komen in zijn huis.

Ten tweede:

In al-Mawsoe'ah al-Fiqhieyyah 25/109 is het volgende gekomen: "Het verenigen tussen de ouders en de echtgenote in een huis is niet toegestaan (evenals andere familieleden). Dus de vrouw kan afzien van het wonen met een van de ouders van haar echtgenote, aangezien zij in haar eigen woonruimte veilig gesteld is wat betreft haar geld en haar recht. Het is aan niemand om haar te dwingen te wonen met haar schoonouders.

Dit is de mening van de meerderheid van de geleerden van de H'anafie, Shaafi'i en H'anbalie wetschool.

De Maaliki wetschool maakt onderscheid maken tussen de vrouw van adellijkheid en een niet-adellijke vrouw. Ze zeiden dat het niet toegestaan is om tussen een vrouw van adellijke afkomst te laten wonen met de ouders van haar man, en dat dit toegestaan is voor de niet-adellijke vrouw, tenzij er in deze vereniging een schadelijkheid zit voor de vrouw." Einde citaat.

Er is geen twijfel dat het beeld dat je hebt geschetst tussen je moeder en je vrouw het onmogelijk maakt samen te leven in een huis, en tussen hen te scheiden een plicht is. Vooral omdat de moeder dit gevraagd heeft wordt. Je dient je te haasten dit te verwezenlijken, en het is geen oplossing om na te denken over het tweede: het scheiden van je vrouw, want dit geen oplossing van het probleem, en vooral als je kinderen met haar hebt. Ook is het zo dat het probleem zich kan herhalen met een andere vrouw die met je moeder komt wonen in hetzelfde huis.

Het advies is om zo snel mogelijk een aparte woning te gaan zoeken waarin je vrouw in kan gaan wonen. Als je wenst dat je dicht bij jou moeder wilt blijven, en een contact wilt onderhouden met je moeder, streef dan ernaar dat je nieuwe woning zo dicht mogelijk bij het huis van je moeder ligt. Zodat je ten allen tijde toegang hebt tot je moeder en op elk gewenst moment kunt bezoeken. Op deze manier kun je combineren tussen het goede zijn voor je moeder en haar te verlossen van de problemen met je echtgenote, en een permanente band te behouden met je moeder, en niet te vergeten het nakomen van het recht van de echtgenote en haar een woning beschikbaar te stellen waar ze haar rust vindt.

We vragen Allah om jou te leiden naar het goede.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN