Vraag & Antwoord

Een vrouw klaagt over het ontbreken van haar liefde voor haar man en wil een echtscheiding

Mijn zus is 8 maanden geleden getrouwd en klaagt dat zij geen liefde voor haar man heeft, en zij wil van hem scheiden ondanks dat het een goede man is in de ethiek en ook kennis heeft over de Islaam. Mijn vraag is: "Wat raden jullie aan voor een verzoening bijvoorbeeld, wanneer de scheiding niet een oplossing is?

All lof is voor Allah.

Aangezien je noemt dat haar man een van de beste jonge mensen is wat betreft zijn karakter en zijn kennis, is het advies voor haar om geduldig te zijn. Zij dient zich niet te haasten en een verzoek van echtscheiding aan te vragen. Het kan zijn dat de situatie verandert naar iets wat je lief hebt.

Ze dient te kijken naar de redenen voor dit probleem en proberen dit te verhelpen, het kan zijn dat de reden hiervan het gedrag van haar echtgenoot is, of zijn drukke bezigheid waardoor zij afkeer heeft van hem.

Het kan zijn dat hij dit over het hoofd ziet en achteloos is, en het is nodig dat iemand hem hieraan herinnert.

Als haar man een aantal eigenschappen of gedragingen heeft waarzij niet van houdt, dient zij hier geduldig mee om te gaan vanwege de andere goede eigenschappen die hij heeft. Immers er is geen persoon op aarde die perfect is in alle opzichten.

Vandaar dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Een gelovige man dient geen afkeer te hebben van een gelovige vrouw: als hij een hekel heeft een bepaalde eigenschap, dan heeft zij ongetwijfeld een ander eigenschap waar hij tevreden mee is." Overgeleverd door imaam Moeslim (1469).

Imaam an-Nawawi (moge Allah hem genadig zijn) zei als commentaar op deze overlevering: "Oftewel: het is niet gepast voor de gelovige om een gelovige vrouw te haten. Want als zij een eigenschap heeft die hij haat, heeft zij ongetwijfeld een andere eigenschap waar hij tevreden over is. Zoals een vrouw die opvliegerig is maar religieus en praktiserend is, of mooi, kuis en deugdzaam is." Einde citaat.

Ibn al-Djawzie (moge Allah hem genadig zijn) zei: "De betekenis van de overlevering is dat de gelovige vrouw gedreven wordt door haar oprecht geloof en prijzenswaardige kwaliteiten waarvan de gelovige houdt wat ertoe leidt dat de gelovige geduld heeft voor zaken die hij niet lief heeft ten koste van de eigenschappen die hij liefheeft (bij zijn vrouw). " Einde citaat. Kashf al-Moeshkil: blz. 1044.

Deze overlevering heeft ook betrekking op de vrouw met haar echtgenoot, en de kameraad met zijn vriend.

Al-Qaari'- moge Allah hem genadig zijn- zei:"Mirqaat al-Mafaatieh" (10/181): "De overlevering is een verwijzing dat er geen vriend en kameraad is die helemaal geen gebreken heeft, wanneer een persoon een kameraad wil die helemaal geen gebreken heeft, zal hij zonder kameraad blijven. Er is geen mens, en met name de gelovige, die helemaal geen aantal goede kwaliteiten heeft, dus er dient hiermee rekening gehouden te worden." Einde citaat.

Sheikh Ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Dit is evenwicht tussen de goede en slechte daden. Sommige mensen kijken alleen maar de slechte daden en vergeten de goede daden van de mens en oordelen aan de hand hiervan. En sommige mensen kijken alleen maar naar de goede daden en vergeten de slechte daden. Rechtvaardigheid is om een evenwicht te zoeken tussen deze twee zaken, en meer dient te neigen naar vergeving en kwijtschelding. Allah houdt van de mensen die anderen vergeven. Als in je hart haat hebt voor iemand, probeert dan om deze haat te verwijderen door jezelf te herinneren aan de goede eigenschappen van deze persoon. Het kan zijn dat er een slechte verstandhouding tussen jou en een bepaalde persoon is, terwijl de persoon in kwestie in feite een deugdzaam persoon is die goed is voor de mensen en hen helpt. Herinner jezelf aan deze goede kwaliteiten zodat je de slechte verstandhouding laat opgaan in deze goede karaktereigenschappen." Einde citaat. Sharh' Riyaadh as-Saalih'ien blz. 1827.

Hij zei ook: "Samengevat: het is gepast dat de mens degenen met wie hij een band en betrekking heeft zoals een echtgenoot, vriendschap, of een zakenrelatie of anderszins rechtvaardig te behandelen. Indien hij een hekel heeft aan een bepaald karakter en omgang van een persoon, dient hij te kijken naar de andere aspecten van een goede ethiek en karakter en hij dient te erkennen en een evenwicht te zoeken tussen deze twee. Dit is rechtvaardigheid die opgedragen is door Allah (de Verhevene) en Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem)." Einde citaat. Sharh' Riyaadh as-Saalih'ien blz. 324.

Allah (de Verhevene) zegt: "Maar het kan zijn dat jullie afkeer van iets hebben, terwijl het goed is voor jullie; en het kan zijn dat jullie van iets houden, terwijl het slecht is voor jullie. En Allah weet, terwijl jullie niet weten." Soerat al-Baqarah (2) aayah 216.

In een ander vers zegt Allah (de Verhevene): "En behandelt hen volgens de voorschriften. En wanneer jullie een afkeer van hen hebben, dan kan het zijn dat jullie een afkeer hebben van iets, terwijl Allah daarin veel goeds gelegd heeft." Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 19.

Deze vrouw dient geduld te hebben, en Allah te vragen om tussen haar en haar echtgenoot te verzoenen en tussen hen te verenigen, en toevlucht te zoeken tegen de verworpen Shaytaan (de Shaytaan is enorm verheugd wanneer er een scheiding is tussen een moslimman en zijn vrouw. ), want de Shaytaan is zeer gedreven en gebrand om een scheiding te veroorzaken tussen de echtgenoten.

We vragen Allah om haar hart te openen en te verenigen tussen haar en haar man met het beste.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN