Vraag & Antwoord

Het combineren van het werken voor het Hiernamaals en het werken voor het Wereldse

Als moslims in deze wereld al hun tijd en handelingen verrichten ten behoeve van wat nuttig is in het Hiernamaals en niet deelnemen aan zaken van het wereldse en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben, hoe kunnen zij dan bijdragen tot de voordelen van de beschaving en de mensheid, zoals technologie, wetenschap en uitvinding?

Alle lof is voor Allah.

De religie Islaam is de laatste religie. Eén van de belangrijkste kenmerken van deze godsdienst is dat het alle facetten van het leven regelt. De Islaam is de religie van deze wereld en het Hiernamaals. Allah (de Verhevene) zegt: "Zeg: "Voorwaar, mijn salaat, mijn aanbidding, mijn leven en mijn sterven zijn opgedragen aan Allah, Heer der Werelden." (Soerat al-An'aam (6), aayah 162)

In vele toestanden en situaties zeggen de moslims: "Onze Heer, geef ons in de wereld wat goed is en het Hiernamaals wat goed is en bescherm ons tegen de bestraffing van de Hel." (Soerat al-Baqarah (2), aayah 201).

Het is de religie van Allah die volledig, inclusief en alomvattende is. Een religie die heeft verenigd tussen het recht van Allah en het recht van de dienaar, en tussen deze wereld en in het Hiernamaals.

De bewering dat de Islaam kwam met het celibaat (zoals Allah (de Verhevene) zegt: "En het monnikwezen (celibaat), dat hebben zij (zelf) toegevoegd; Wij hebben het hun niet voorgeschreven." (Soerat al-H'adied (57) aayah 27).) en het monniksleven is een onjuiste bewering. Integendeel het celibaat is een kenmerk van de verdraaide religie van het christelijk geloof. Zo ook van sommige innoverende groepen zoals Soefisme. *

Wat betreft de Ahloe Soennah wa l-Djamaa'ah (Ahloe s-Soennah wa l-Djamaa'ah: De mensen van de Soennah en de Groep; zij die zich vasthouden aan de weg van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn Metgezellen) die de religie hebben genomen van de pure en zuivere bron en het op de juiste wijze hebben begrepen: zij begrijpen dat deze wereld een overtocht en oversteek is naar het Hiernamaals en dat de mens niet gehecht mag worden aan deze wereld wat ten koste gaat van het Hiernamaals. Zij focussen al hun aandacht op het Hiernamaals omdat het eeuwige en blijvende leven is. Het verrichten van daden dient om het Hiernamaals te zijn en niet voor het wereldse leven die kort en van voorbijgaande aard is. Dit betekent niet dat er niet gewerkt wordt voor het wereldse leven en deze verwaarloosd wordt. Integendeel, de moslims hebben op het gebied van wetenschapstheorie en praktijk de hoogste gradatie bereikt. De beschavingen volgden de moslims in hun vooruitgang en kennis. Er zijn nog steeds prestigieuze universiteiten in het Westen die dit erkennen en hun onderwijsprogramma's zijn gebaseerd op de wetenschap van de eerste glorieuze succesvolle moslimbeschaving.

De Franse filosoof Gustave Le Bon ** zei in zijn boek "De beschaving van de Arabieren": "Moet ik vermelden dat de Arabieren - en alleen de Arabieren - ons geleid hebben naar de Griekse wereld en de wereld, en de oude Latijnse wereld?! De Europese universiteiten, waaronder de Universiteit van Parijs, heeft voor een periode van zeshonderd jaar gedoceerd aan de hand van de vertalingen van hun boeken en hun methoden van onderzoek. De islamitische beschaving was één van de meest verbazingwekkende beschaving dat de geschiedenis ooit heeft gekend " Einde citaat.

De moslims zijn uniek wat dit betreft: toen zij vasthielden aan hun religie (en identiteit) waren zij voortrekkers in kennis en wetenschap, ook op het wereldlijke niveau. Maar toen zij hun godsdienst de rug keerden en verlieten veranderden zijn van voortrekkers tot de volgelingen van anderen waarvan zij afhankelijk zijn die zij volgen (in hun verdorvenheid en innovatie en niet in technologie en vooruitgang). ***

Toen de christenen vasthielden aan hun veranderde godsdienst in de vroegere eeuwen waren zij achtergesteld in deze wereld. De antireligieuze opstanden van het volk hebben de kerken van de religieuze elite verbrand en de monniken en geestelijke leiders werden gedood.

Nadat zij de kerk (religie) en staat van elkaar hebben gescheiden hebben ze vooruitgang geboekt in hun wereldse wetenschappen. Maar bij de moslims is het precies tegenovergestelde: hun religie drijft hen juist om vooruitgang te boeken!

Zij blijven achtergesteld zolang zij hun religie niet handhaven terwijl de christenen achtergesteld bleven toen zij vasthielden aan hun (veranderde) religie. Immers het kan niet zo zijn dat de religie die de mensen hebben veranderd kan leiden tot vooruitgang en ontwikkeling. En toen zij hun religie de rug keerden boekten zij vooruitgang. Welke van de twee methoden nodigt uit tot bloei en ontwikkeling in deze wereld en streeft in de vooruitgang in de wetenschap en het geluk van mensen in deze wereld en het Hiernamaals?

De verzen en hadiths die de moslims aandringen om het aardse leven te "vullen' met landbouw en de industrie zijn veel. (de eerste generaties) Moslims hebben dit begrepen waardoor zij ijverden in het werken en ontwikkelen zonder dat invloed had op hun aanbiddingen en gehoorzaamheid (tot Allah), en zonder ervan overtuigd te zijn dat tussen religie en de wereldse vooruitgang vijandschap en tegenstrijdig is. De waarschuwing is alleen maar dat de moslim niet afgeleid moet worden door het wereldse van zijn religieuze plichten en gehoorzaamheid aan zijn Heer.

Enes ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: "De Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er is geen moslim die een boom plant of een gewas zaait en dan een vogel, een mens of dier hiervan hier van eet, of hij heeft hierdoor een liefdadigheid verricht." (Overgeleverd door al-Boekhaarie (2195) en Moeslim (1553))

al-H'aafidh Ibn H'adjar (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Deze overlevering duidt op de meerwaarde van het planten van bomen en gewassen en het aanzetten tot het bewerken van de aarde. De overlevering duidt ook op het bewerken van landgoed met gewassen. De overlevering verduidelijkt ook de ongeldigheid van de uitlating van hen die dit ontkennen van asceten. De waarschuwing die gekomen is heeft te maken met het feit dat de moslim niet door wereldse aangelegenheden afgeleid moet worden ten koste van zijn Dien. Zoals de overlevering van ibn Mas'oed: "Neem (het bewerken van) landgoed niet als doel, waardoor jullie liefde koesteren voor het wereldse." Imaam al-Qortobi zei: "Het combineren tussen deze overleveringen is de laatste overlevering betrekking heeft op het afgeleid worden door het wereldse en de andere overlevering een aanmoediging is door landbouwwerk te nemen als levensonderhoud te nemen of ten behoeve van de moslim en het verkrijgen van de beloning." (Zie Fet-h' al-Baarie 5/4 )

De h'adieth genoemd door al-H'aafidh Ibn H'adjar: ("Neem (het bewerken van) landgoed niet als doel, waardoor jullie liefde koesteren voor het wereldse") is overgeleverd door imaam at-Tirmidzie (2328) en als h'asan is geclassificeerd.

Al-Moebaarakfoori (moge Allah hem genadig wezen) zei: "...waardoor jullie liefde koesteren voor het wereldse", namelijk: dat jullie het wereldse verkiezen boven het Hienamaalse. De betekenis is: het verbod op de uitoefening van deze en soortgelijke dingen die weerhouden van het aanbidden van Allah (de Verhevene). At-Tayyibie zei: "De betekenis van deze overlevering is dat het wereldse niet de overhand moet krijgen waardoor de mens er alleen maar mee bezig is en daardoor afgeleid wordt van het Hiernamaalse. Allah (de Verhevene) zegt: "Mannen die noch door handel noch de verkoop van het gedenken van Allah afgeleid worden." (Soerat an-Noer (24) aayah 37) (Zie Toeh'fat al-Ah'wadie 6/511)

We hebben de gerechtigheid van sommige Westerse onderzoekers en geleerden gezien voor de moslim en de Islaam. Zij erkennen dat moslims pioniers op het gebied van de verscheidene takken van de wetenschap. En hier zijn enkele van hun woorden zodat de vragensteller - en anderen - de positie van de Islaam met andere beschavingen geweten wordt, en dat de manier van de Islaam het aanmoedigen van zijn volgelingen te werken, na te denken en creativiteit te zijn is. En we zullen rekening houden met de diversificatie van de verschillende landen en de verschillende culturen.

1. De Franse denker en filosoof Gustave Le Bon zegt in zijn boek die bekend staat als de "Arabische beschaving (vertaling "Aadil Zoe'aitir): "Als de Arabieren Frankrijk hadden ingenomen dan zou Parijs zijn geworden zijn als Cordoba in Spanje, een centrum van beschaving en wetenschap, waar de man in de straat las en schreef, en zelfs in staat was poëzie te schrijven, op een tijdstip waarop de koningen van Europa niet eens wisten hoe ze hun namen moesten opschrijven!"

2. De Duitse oriëntaliste "Singrid Hunkah" zegt in haar boek - dat bekend staat als de "zon van God schijnt op het Westen "- die verspreidt is in de bibliotheken van de Arabische en islamitische wereld:

"De boekenwereld groeide in elke plaats zoals de groei van gras in goede aarde, in het jaar 891 was het aantal openbare bibliotheken in Bagdad meer dan honderd. Elk stad begon met de bouw van een openbare bibliotheek waar mensen welke boeken zij ook wilden konden lenen, of te zitten in de hallen om te studeren en te lezen wat hij wil. Zo was er ook een speciale ingerichte vertrek waarin vertalers en auteurs bij elkaar kwamen en discussiëren en debatteren zoals er vandaag gebeurt in de meest prestigieuze wetenschappelijke clubs. "

Het boek "Zon van God schijnt op het Westen" is in het Duits geschreven, wat eigenlijk betekent: "het licht van de Islaam die de Westerse beschaving belicht." (Zie het boek dat hierover gaat: "Moslims bedankt!" Uitgegeven door uitgeverij Momtazah). Het boek is gevuld met namen van de islamitische uitvinders, Arabieren en niet Arabieren.

3. Lees deze woorden van een Russische wijsheer die uitlegt dat deze religie (Islaam) de mensheid gediend heeft, en leidde tot de vooruitgang en beschaving.

Tolstoj, de Russische wijsheer, zei: "Er is geen twijfel dat de profeet Mohammed één van de grootste hervormers was en die de humanitaire gemeenschap een grote dienst bewezen heeft. Het is voldoende om te zeggen dat hij een hele natie naar het licht van de waarheid heet geleid, en tevens deze natie geleid heeft naar rust en vrede , en de voorkeur aan een leven van ascese. Hij heeft tevens de natie afgehouden van het bloedvergieten die mensen offers heeft gekost, en de weg geopend voor de vooruitgang en de beschaafde burgerschap. Waarlijk, het is een groot meesterwerk die niet uitgevoerd wordt behalve door een persoon welke kracht is gegeven kracht, en zo'n man verdient respect en eer. "Einde citaat.

4. De Oostenrijkse Dr. Shabrak zei: "De mensheid moet trots zijn op het hebben van een man als Mohammed onder hen. Ondanks zijn ongeletterdheid was hij in staat om eeuwen geleden met een wetgeving te komen die ons, Europeanen, heel trots en blij zou maken wanneer wij dit zouden bereiken."

5. Op het gebied van de geneeskunde en chirurgie was er voor de moslims een onmiskenbare rol.

De Britse schrijver C. Wells zegt in zijn boek "mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid": "Ze (moslims) hadden een grote voorsprong op het gebied van de geneeskunde, veel verder dan de Grieken. Ze bestudeerden de fysiologie, en preventieve gezondheidszorg, ... veel van de behandelmethoden die zij gebruikten worden nog steeds gebruikt door ons tot op vandaag. Ze waren op de hoogte van het gebruik van narcose, en waren bezig met een reeks van de meest moeilijke ingrepen die bekend zijn. Dit op het moment en op hetzelfde tijd dat de kerk de praktijk van de geneeskunde verbood in de verwachting dat een volledig herstel onder de religieuze rituelen uitgevoerd moest worden door priesters. De Arabieren hadden met recht de medische wetenschap "

Hij zei ook: "Wend je af van elk godsdienst die niet samengaat met de maatschappelijk kwesties, en ik heb geen enkele godsdienst gezien die samengaat met het burgerlijke dat de religie Islaam."Einde citaat.

De getuigenissen hierover zijn meer dan genoeg en we wilden een aantal van hen noemen om aan te tonen wat we gezegd hebben van woorden en getuigenissen van niet-moslims. Wij hebben gekozen voor mensen die niet kunnen samenspannen om te liegen, ze komen uit verschillende landen en verschillende culturen en zelfs van verschillende religies en beschavingen. En in alles wat we gezegd hebben is een verklaring van hoe de moslims waren- en zouden moeten blijven- op het gebied van de vooruitgang en de welvaart in de maatschappelijke wetenschap en het streven van de mensheid voor de verbetering van hun leven in verschillende gebieden. De moslims waren naast hun zichtbaarheid in deze wetenschappelijke gebieden - ook uitmuntend in de religieuze wetenschap en religieuze aanbidding en gehoorzaamheid aan hun Heer (de Verhevene). De geschiedenis van deze religie getuigt van de grote autoriteit op het gebied van religieuze kennis van de Qor-aan en de Soennah, zoals blijkt door de hoge voorbeelden van de aanbidders en asceten die door hun aanbiddingen niet tegen werden gehouden uit te blinken tot wetenschappers en geleerden van de Islaam in de wereldse wetenschappen.

Er zijn namen van grootmoedige moslimgeleerden op diverse terreinen waarvan de kennis en vooruitgang niet ontkent kan worden behalve door een onwetende of arrogante. Onder deze geleerden zijn o.a: Ibn an-Nafis en Zahraawi in de geneeskunde, Ibn al-Haytham in visie en licht, en het al-Khawaarizmie in de wiskunde, en vele, vele anderen.

Wij vragen Allah om de moslims te leiden en terug te laten keren naar hun zuivere religie, en hen te bij te staan in datgene te verrichten waarmee zij opgedragen zijn, en ieder zoeker naar de waarheid die er oprecht naar op zoek is. En Allah is Degene die naar succes leidt.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' Moenaddjid, vraagnummer: 69747.

*Afgeleid van as-Sofiyyah of at-Tasawwoef: een term die aanvankelijk gebruikt werd voor het zuiveren van de ziel en de onthouding van de wereldse zaken. In de latere tijden wordt er voornamelijk een dwalende groepering mee bedoeld, die zich vooral bezighoudt met het gedenken van Allah op een geïnnoveerde manier (in kringen, zingend, dansend, etc.) en grove afwijkingen heeft.

Het woord "Soefisme' was niet bekend in de tijd van de boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem) en de metgezellen, noch in de tijd van de Taabi'ien. Het ontstond in een tijd waarin een groep asceten de kop opstak en vanwege het feit dat zij wol (Soef) droegen werden zij zo genoemd. Er wordt ook wel eens gezegd dat de naam afgeleid is van het woord "Soefiyah' (Sophia: dit betekent wijsheid in het Grieks). Het woord is niet ontleend van het woord as-Safaa' (puurheid) omdat het adjectief die ontleend wordt van Safaa' het woord Safaa'i is en niet soefi. Het Soefisme kent verschillende vertakkingen, ook wel Tarieqahs, zoals de Tiedjaaniyyah, Qaadiriyyah, Naqshbandiyyah, Shaadiliyyah, Rifaa'iyyah enz. De volgelingen van deze tarieqahs beweren allemaal dat hun specifieke tarieqah de waarheid is, terwijl de anderen de valsheid volgen. De Islam verbiedt deze vorm van verdeeldheid. Allah zegt (wat als volgt vertaald kan worden): "...En behoort niet tot de veelgodenaanbidders. Tot degenen die hun godsdienst hebben opgesplitst en tot groepen zijn geworden. Iedere groep verheugt zich in wat zij hebben." (Soerat ar-Roem: 31-32).

**Gustave Le Bon (Nogent-le-Rotrou, 7 mei 1841 - Parijs, 15 december 1931) was een Frans socioloog en psycholoog. Hij studeerde voor arts en oefende dat beroep ook vele jaren uit en publiceerde daarnaast boeken en artikelen. Zijn beroemdheid had hij te danken aan zijn in 1895 gepubliceerde werk "La Psychologie des foules" (De psychologie der massa's ). 7 Immers de eerste verzen die tot Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) neergedaald waren hadden te maken met kennis. Allah (de Verhevene) zegt: "Lees voor! In de naam van jouw Heer, Die heeft geschapen. Hij heeft de mens geschapen van een bloedklomp. Lees voor! En jouw Heer is de Meest Edele. Degene Die onderwezen heeft met de pen. Hij heeft de mens onderwezen wat hij niet wist." (Soerat al-"Alaq (96) aayah 1-5). Dit zijn de eerste verzen die tot Mohammed (Allah's vrede en zegen zij met hem) neergedaald zijn).

***Zoals sommige die zich rekenen tot de "moderne' moslims opperen dat het noodzakelijk is om religie uit onze levens te bannen willen wij vooruitgang boeken zoals het Westen dit ook heeft gedaan. De vraag is: "Wat weerhoudt de moslim vooruitgang te boeken terwijl zijn religie juist aanmoedigt te ontwikkelen, uit te vinden, te onderzoeken enz." Maar het vervallen in verdorven zaken zoals het schenken van alcohol, onzedelijkheid, het imiteren van de niet-moslims in hun gedrag (en niet in hun ontwikkeling!), het spreken van een andere taal dan het Arabisch in eigen land, het nalaten van het gebed, vasten enz. wordt door hen gezien als vooruitgang...!! Soebhaanallah, is dit vooruitgang of terugkeer naar Djaahiliyah?


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN