Vraag & Antwoord

Wat is het oordeel van het gebruik van siwaak en parfum voor de vastende?

Wat is het oordeel van het gebruik van siwaak en parfum voor de vastende?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Het gebruik van de siwaak is een soennah vanaf het begin van de dag tot het einde ervan, vanwege de uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "De siwaak is een reiniging voor de mond en een Tevredenheid van de Rabb." ( Overgeleverd door an-Nasaa-ie met een juiste keten via "Aa-ishah (moge Allah tevreden met haar zijn)). En hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Zou ik het mijn natie niet moeilijk maken, dan zou ik hen opdragen de siwaak te gebruiken bij elk gebed." (Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim).

Zo is het gebruik van parfum ook toegestaan vanaf het begin van de dag tot het einde ervan. * Het maakt niet uit of het vaste parfum is, crème, of iets anders, behalve wanneer er rook van boekhoer wordt ingeademd. Dit is niet toegestaan omdat rook een zichtbare afmeting heeft die gezien wordt **. Wanneer deze rook van boekhoer ingeademd wordt, komt het in de maag terecht. Vandaar dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd tegen Laqiet ibn Saborah: "Overdrijf in het insnuiven van water (tijdens de woedhoe-e (wassing voor het gebed), behalve als je vastende bent."

En Allah weet het beste.

 

* Men dient op te merken dat het voor de moslimvrouw niet toegestaan is zich te parfumeren en dan vervolgens haar huis te verlaten waardoor de parfumgeur geroken wordt door voor haar vreemde (d.w.z. niet-mah'ram) mannen. Moge Allah onze moslimzuster leiden naar de juiste weg die zoiets uit onwetendheid verrichten. Amien.

** Zoals het verboden is tijdens de Ramadhaan en buiten de Ramadhaan te roken. Alles wat de gezondheid schaadt heeft de Islaam voor zijn aanhangers verboden voor hun eigen bestwil.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN