Vraag & Antwoord

Wat te doen als een vastende tijdens de dag van de Ramadhaan een natte droom krijgt?

Wanneer de vastende tijdens de dag van de Ramadhaan een natte droom krijgt, is zijn vasten hierdoor ongeldig geworden? En is het dan vereist zo snel mogelijk een complete wassing (ghoesl) te verrichten?

Een natte droom verbreekt het vasten niet, omdat dit niet bewust is gebeurd door de vastende. Het is wel verplicht voor de vastende om zodra hij dit opmerkt een complete wassing te verrichten (ghoesl). Dit is wanneer er vocht (sperma) waargenomen wordt.

Wanneer een vastende na het Fadjr-gebed (ochtendgebed) merkt dat hij/zij een natte droom heeft gehad en de wassing uitstelt tot het Dhzohr-gebed (middaggebed) is dit toegestaan. Dit (het verrichten van de wassing) kan ook wanneer een man en zijn vrouw geslachtsgemeenschap hebben gehad en pas na het passeren van het Fadjr-gebed de wassing doet. Hen treft geen blaam. Het is bevestigd dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) wakker werd als djoenoeb na geslachtsgemeenschap en vervolgens de wassing verrichtte en vastte.

Dit geldt tevens ook voor de menstruerende en kraambloedende vrouw die in de nacht rein zijn geworden van het bloed en pas na het Fadjr-gebed de wassing verrichten. Hen treft geen verwijt en hun vasten is geldig. Maar het is voor hen en ook voor de persoon die djoenoeb is niet toegestaan de wassing en het gebed uit te stellen tot na de zonsopkomst. Het is voor hen zaak om zo snel mogelijk de wassing te verrichten voordat de zon opkomt zodat zij het Fadjr-gebed op tijd kunnen bidden. En voor de man is het verplicht om zich te haasten met de wassing zodat hij in staat wordt gesteld het gezamenlijke gebed in de masdjid bij te wonen.

En Allah is Degene Die leidt naar succes.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN