Vraag & Antwoord

Deelname aan een bedrijf waarvan men weet dat er steekpenningen aangenomen worden

Een zakenman wordt benaderd door iemand die graag wil investeren in zijn bedrijf met een som bedrag. Maar de investeerder is iemand die ook steekpenningen aanneemt en met rente werkt. Is het voor deze zakenman een zonde om zo'n persoon als compagnon te nemen in zijn bedrijf?

Alle lof komt Allah toe.

Ten eerste:

Wanneer iemand geld heeft gemaakt via verboden wegen zoals rente, steekpenningen, verduistering e.d. en zijn geld gemixt is, dat er halaal en h'araam geld is, dan is het toegestaan om zaken te doen met deze persoon, koop en verkoop, en te nemen als een vennoot in een bedrijf, doch het is afkeurenswaardig.

Ibn Qoedaamah (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Het kopen van een product van iemand waarvan zijn geld en bezittingen en goederen bestaan uit zowel h'araam als halaal zoals een onrechtvaardig heerser: wanneer men weet dat het product, of een goed of wat dan ook een deel is van zijn halaal gedeelte en niet van zijn h'araam gedeelte dan is het toegestaan zaken te doen met deze persoon. Als men echter weet dat het product wat hij wil gaan verkopen (zoals bijv. grond die onterecht onteigend is van iemand) h'araam is dan is het in dit geval niet toegestaan zaken te doen met deze persoon (m.a.w. het is verboden in de islam het grond te kopen waarvan je weet dat het met onrecht ontnomen is van iemand). Wanneer dit niet geweten wordt en iemand twijfelt aan de afkomst van het product dan is dit bij ons afgeraden, want het kan zijn dat het van het h'araam gedeelte is van deze persoon. Maar de handelstransactie wordt hierdoor door niet nietig verklaard omdat het mogelijk is dat het afkomstig is van het halaal gedeelte. Dit behoort tot de twijfelachtige zaken, hoe meer h'araam er is hoe grote de twijfel (Shoebhah) * en hoe minder de h'araam hoe minder de twijfel." Einde citaat. (Zie al-Moeghnie van ibn Qoedaamah: 4/180).

Het volgend is gekomen in "Haashiyatoe Qayloebie en "Oemayrah' (een jurisprudentieboek).

"Een compagnie en vennootschap is wettelijk, echter afkeurenswaardig (Karaaha) met een niet-moslim die leeft tussen de moslims (Dziemie) of degenen die handelt met rente of degene waarvan het grootste gedeelte van zijn geld h'araam is." (Zie H'aashiyatoe Qayloebie en "Oemayrah: 2/418).

In "Haashiyatoe ad-Daasoeqie is het volgende hierover gekomen: "Weet dat wanneer het grootste geld van iemand halaal is en een klein gedeelte van zijn geld is h'araam het toegestaan is zaken te doen met deze persoon, zo ook een lening verstrekken en het nuttigen van zijn voedsel zoals dit is gezegd door de geleerde ibn al-Qaasim in tegenstelling tot de geleerde al-Asbagh die dit niet als halaal ziet. Wat betreft de persoon waarvan het overgrote gedeelte van zijn geld en bezittingen h'araam zijn verkregen uit een h'araam bron en zijn halaal geld en bezittingen zijn gering: de geleerde ibn al-Qaasim zei dat het handelen met deze persoon en het nuttigen van zijn voedsel afgeraden en afgekeurd is in tegenstelling tot al-Asbagh die dit verboden heeft verkaard. Echter wanneer we weten dat iemand voor 100% h'araam geld en bezittingen heeft, is het in dit geval verboden om zaken te doen met deze persoon en van hem te lenen of aan hem te lenen." Einde citaat. (Zie H'aashiyatoe ad-Daasoeqie: 3/277).

Ten tweede:

Het is een verplichting voor jou alvorens zaken te doen met deze persoon hem te vermanen berouw te tonen en hem te adviseren af te zien van h'araam zaken en h'araam geld en hem te vermanen te zoeken naar halaal bronnen om zijn geld te verdienen. Het Paradijs is goed en wordt alleen betreden door de goede oprechten. Verder dien je hem te waarschuwen voor zijn voortgang het nuttigen van h'araam want elk lichaam die "gegroeid' en groot is geworden door h'araam: het Hellevuur heeft er de meesteaanspraak op...."

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih al-Moendjdi , vraagnummer: 48005.

* Over de twijfelachtige zaken die veel mensen niet weten verwijst de overlevering van Aboe "Abdoellaah an-Noe'maan ibnoe Bashier (moge Allah tevreden met hem zijn) waarin hij zei: "Ik hoorde de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zeggen: "Waarlijk, al-H'alaal is duidelijk en waarlijk, al-H'araam is (ook) duidelijk. En tussen beiden zijn er twijfelachtige zaken waarover veel mensen (het oordeel) niet weten. Degene die zich dus verre houdt van twijfelachtige zaken, heeft zich daarmee veilig weten te stellen wat betreft zijn religie en zijn eer. En degene die echter vervalt in twijfelachtige zaken, vervalt in al-H'araam, net als de herder die zijn kudde in de buurt van andermans weide laat grazen, waardoor hij op het punt staat hen daarin te laten grazen. Is het niet zo dat elke koning zijn eigen territorium heeft en dat het territorium van Allah Zijn verboden zijn? En waarlijk, in het lichaam bevind zich een moedghah (een vleeskauwsel), als deze goed is, dan is het hele lichaam goed en als deze verdorven is, dan is het hele lichaam verdorven: en werkelijk, dit is het hart." (Overgeleverd door al-Boekhaarie en Moeslim).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN